Magát is meglepte a pályacsúccsal az Ultra Lupa-tó férfi győztese

Mátyás Bence 08:52:56-os idővel lett első az Ultra Lupa-tó 109 kilométeres távján, pedig a verseny során gyomorproblémával is küzdött.

A győzelmet tűzte ki célként a rajt előtt?
Titkon az volt a vágyam, hogy a dobogón végezzek – mondta a Csupasportnak Mátyás Bence. – Arra azonban nem gondoltam, hogy meg is nyerhetem a versenyt. Az Ultra Lupa-tó speciális esemény, ugyanis Tahitótfalu és Vác között komp viszi át a futókat, ez alatt van idő a pihenésre és a frissítésre. Úgy terveztem, hogy itt letudom a frissítésem, utána már nem tartok pihenőt. Félmaratoni távig remek volt minden, négy harmincötös ezreket produkáltam, bár megijedtem, nehogy elfussam magam, s ez visszaüssön a későbbiekben, hiszen még majdnem kilencven kilométer hátra volt.

Voltak hullámvölgyei?
Nagymarosnál volt kisebb holtpontom, gyomorproblémával küzdöttem. Nem kívántam szilárd ételt, folyamatosan azt éreztem, hogy szomjas vagyok, rengeteg ittam, csak úgy lötyögött a hasamban. Ezután dupla mennyiségű sótablettára váltottunk, ezzel sikerült megoldanunk a problémát. Körülbelül fél óráig tarthatott ez a kellemetlen állapot. Utána nem volt nagyobb holtpont, talán nyolcvan kilométernél valamelyest lelassultam.

Mivel kerekedett a mezőny fölé?
Hetven kilométernél hárman mentünk elöl, ekkor azt éreztem, hogy itt akár igen jó eredményt is elérhetek. A többiekkel ellentétben rendben volt a mozgásom, nem fáradtam annyira, valamint fejben is teljesen jól éreztem magam. Szerintem ez utóbbi volt a fő tényező, a versenyt azért tudtam megnyerni, mert mentálisan százszázalékosan odatettem magam. Nagyon örülök a győzelemnek, az csak plusz, hogy megdöntöttem a tavalyi pályacsúcsot.

Az időeredményem felülmúlta a várakozásaimat.

Az éjszakai futás hogyan tetszett?
Mivel 2020-ban futottam le az első ultratávom, és 2021-ben vettem részt az első ultraversenyemen, mondhatom, hogy még új vagyok ebben a világban. Az eddigi versenyeim mind körözősek voltak, olyan még nem volt, hogy A-ből B-be kellett érnem. A győzelemhez kellett az is, hogy három hete a csapatunkkal kimentünk a Dunakanyarba edzeni, este tíztől hajnali négyig futottunk. Sok minden kipróbáltunk, amiről úgy gondoltuk, hogy hasznos lehet a versenyen.

A gyomorprobléma mellett esetleg más is megnehezítette a dolgát?
Szob környékén valamelyest erősebb szembeszéllel találkoztunk, ez is megnehezítette a dolgunkat. Egyébként profi módon kitáblázták az útvonalat, kiváló volt a rendezés. Az első helyezett előtt végig ment egy kerékpáros felvezető, így nem kellett az útvonalra koncentrálni. Tökéletes verseny volt.

Negyedórával előzte meg a második helyezettet, mekkora volt a harc?
Hetven kilométerig nagy csata volt az első három között, majd megelőztem Varjassy Szilvesztert, s egészen kilencven kilométerig Belej-Fekete Bálinttal küzdöttünk az első-második helyen. Ekkor átvettem a vezetést, s már nem engedtem ki a kezemből a célig. Az utolsó tizenöt kilométeren tudtam tempót váltani, és pályacsúccsal állhattam fel a dobogó legfelső fokára.

Milyen céljai vannak?
A Postás SE színeiben versenyzem, az edzőm Petres Margit, a szakosztályvezető Csiszár Gábor, aki Bódis Tamás csapattársam munkáját is irányítja. Azt hiszem, ennél profibb szakmai stábot kívánni sem lehetne. Az augusztus az örömfutások ideje, ősszel pedig félmaratoni és maratoni távokon versenyzem. Hosszabb távok nincsenek tervben, maximum egy-két hat- vagy nyolcórás versenyen veszek részt. Jövőre a tizenkét órás eredményemen javítani szeretnék, illetve vagy a Korinthosz 160 vagy a MyWay 160 kilométeres távját szeretném teljesíteni. Ami távoli cél, és nagy vágyam, az a Spartathlon. A legendás görög verseny lenne a csúcs nekem.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.