Maráz Zsuzsa: Az erő legyen velem!

A háromszoros Ultrabalaton-győztes, a 2017-es Spartathlonon második Maráz Zsuzsanna szeptember 28-án, ötven nap múlva elindul a legendás futózarándoklaton – a kiváló sportolónővel a felkészülésről beszélgettünk.

Maráz Zsuzsanna visszaszámol! A magyar ultrafutás legjobbja, a háromszoros Ultrabalaton-győztes június 19-én Facebook-oldalán jelezte, még száz nap van a legendás Spartathlon rajtjáig. Most elérkeztünk az újabb jeles dátumig: ötven nap, és Athénban az Akropolisz lábától a hosszútávfutók nekivágnak a Spártáig tartó 246 kilométeres útnak. Maráz Zsuzsa tavaly a nők mezőnyében másodikként ért célba (25:43:40 óra alatt teljesítette a távot), ám az idén egy nagy riválissal kevesebb fut vele, merthogy nem lesz ott a Spartathlon mezőnyében a tavalyi győztes lengyel Patrycja Bereznowska. Úgyhogy…

„Ne kiabáljunk el semmit előre, annál is inkább, mert a remek teljesítményt nyújtó lengyel lányok közül indul a huszonnégy órás Európa-bajnokság harmadik helyezettje, aki szintén nagyszerű hosszútávfutó – mondta Maráz Zsuzsanna, akivel a szeptember 28-án rajtoló legendás görögországi ultraverseny apropóján beszélgettünk. – A Spartathlonnal kapcsolatban egyébként is roppant egyszerű elvárásom van magammal szemben: picit javítsak a tavalyi teljesítményemen, ezzel párhuzamosan lehetőség szerint az időeredményemen is. Kétezertizenhatban harmadik helyen futottam be, tavaly másodikként, két órát javítva az időmön – két évvel ezelőtt mégis gyorsabb voltam a verseny utolsó szakaszán, mint az elmúlt esztendőben, és azt is tudom, hogy miért.

Tavaly az utolsó maratoni távon az energiahiány és a fáradtság miatt lassabban mentem, a cél előtti ötven kilométeren már szinte nem is ettem, úgyhogy az idén sokkal jobban odafigyelek a verseny utolsó harmadában is a frissítésre.

Persze nem stresszelem magamat azzal, hogy gyorsabban fussak. Abban szeretnék most jobb lenni, hogy lehetőleg ott is fussak, ahol tavaly belesétáltam. Tehát a lényeg: jól akarok futni, okosan, szeretném azt érezni, hogy végig kitart az erőm.”

Az Esztergomi Futóművek nagyszerű ultrafutójának igencsak változatos a felkészülése. Edzőtáborozott Tirolban, kategóriagyőztes lett Ausztriában a Pitztal Gletschermarathonon, részt vett a négy csúcstámadásból álló Kékesfutáson (ez 73 kilométert jelentett, összesen 3600 méter szintemelkedéssel), legutóbb pedig a Szufla Futófesztivál félmaratoniján szerepelt; igaz, ahogyan azt a sportolói Facebook-oldalán is olvasni lehetett, itt történt némi baki, ami viszont megmutatta, miért is igazán nagy versenyző Maráz Zsuzsanna…

„A Facebook-bejegyzés alapján nagyobb visszhangra talált a futásom, mintha megnyertem volna a nagyszerű hangulatú és rendezésű szigethalmi versenyt. Véletlenül levágtam a távból kicsivel több mint egy kilométert. A szervezők ugyanis narancssárga festékkel jelölték a terepakadályokat, és én az egyik ilyen farönköt nemes egyszerűséggel átugrottam, gondolván, így követem az utat, ám a második kör során láttam, hogy ennél a pontnál senki sem ugrik, hanem másik irányba fordulva elkezd felfelé futni.

Ekkor esett le a tantusz, hogy pályát tévesztettem, és a célba érkezés után jeleztem is a szervezőknek, hogy az eredményemet ne vegyék figyelembe, a mögöttem befutó hölgy az igazi győztes.

Ez így volt fair. És van egy jó tanácsom is azoknak, akik majd a jövőben velem futnak valamelyik versenyen: ne engem kövessenek!”

Minden jel arra utal, hogy a háromszoros Ultrabalaton-győztes felkészülése remekül halad, és immár a finishez érkezik, ugyanis a hét végén Maráz Zsuzsanna is ott lesz a Korinthosz verseny mezőnyében a 80 kilométeres távon.

Van benne energia! Maráz Zsuzsanna befutója ilyen volt a tavalyi Korinthosz-versenyen

„Több Spartathlon-indulónak is ráhangolás a Baja és Szekszárd között zajló verseny. Mondanám, hogy semmi extrával nem készülök, de ez így nem igaz, mert természetesen van bennem egy kis drukk, bár ez inkább abból adódik, hogy a versenyt az idén éjszaka rendezik. Kerékpáros kísérő nélkül indulok, és egy kicsit félek a sötétben. A Spartathlon-felkészülésem a tavalyihoz hasonló, talán annyi a különlegesség az edzésmunkámban, hogy az idén nyáron a futás mellett sokat kerékpározom. A múlt héten letekertem kétszázötven kilométert, és ennek köszönhetően is úgy érzem, az erőnlétem rendben van. A Korinthoszon tesztelhetem a Spartathlon-felszerelésemet is; a legfontosabb kiegészítőhöz, a cipőmhöz hű maradok, ahogyan tavaly is, úgy ezúttal is Salomon Sonic lesz a lábamon. Ezek a cipők kétezertizenhétben a kétszázötven kilométeren hiba nélkül végigvittek, és hiszek benne, hogy velük együtt az idén is sikerül teljesítenem a távot.”

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Több százan vettek részt a 3 napos Csömöri Bringafesztiválon
A szembeszél és a szintkülönbség sem törte meg a lendületét Kassától Miskolcig
Azt hitte, nem bírja végig, és még őt magát is meglepte, hogy folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.