Nagy dobásra készül ötven kilométeren

Az amerikai Desiree Nicole Linden kétszeres olimpikon, aki a bostoni maratonin is győzött már, s most az ultramaratoni felé ácsingózik, kezdésként megdöntené az 50 kilométeres világcsúcsot.

Desiree Nicole Linden nem ismeretlen a futást kedvelőknek, mivel a 37 esztendős amerikai futó kétszer is képviselte hazáját a nyári olimpián. A maratoni távon a 2012-es londoni játékokon nem ért célba, négy évvel később Rio de Janeiróban azonban az előkelő hetedik helyet szerezte meg. Ezenkívül 2018-ban megnyerte a hat nagy maratoni (World Marathon Majors) egyikét, a bostonit, amelyen már 2011-ben is a második helyen zárt.

 

Desiree Linden a riói olimpián hetedik helyen végzett a maratoni távon. Fotó: Johannes Eisele/AFP

 

Des Linden ezúttal kicsit magasabbra tenné a lécet – hosszabb távon méretné meg magát, fejébe vette ugyanis, hogy április közepén megpróbálja megdönteni az 50 kilométer rekordját. A most élő csúcsot honfitársa, Alyson Dixon tartja 3:07:20-szal, amelyet 2019-ben futott.

A kísérletnek egyelőre csupán a szándéka ismert, a részletei nem, hiszen a koronavírus-járvány okozta nehéz helyzetben még egy hónappal előre sem lehet tervezni.

A Canadian Running Magazine emlékeztetett Linden egy másik érdekes, tavaly októberi kihívására. A Run Destobernek nevezett kalandban néhány futótársával egy hónapig naponta annyi kilométert vagy mérföldet tettek meg, ahányadika volt. Tehát október elsején egy, 31-én viszont 31 mérföld volt a penzum, azaz a hónap végére 496 kilométert vagy 496 mérföldet futottak a sportolók.

 

Fotó: Ryan McBride/AFP

 

A kihívás egyrészt mentálisan is segíthetett formában maradni, másrészt fizikailag is jól jött az 50 kilométeres világcsúcskísérlethez, amelyen Lindennek nagyjából 3:44-es kilométereket kell majd teljesítenie. Ez elsőre nem tűnik lehetetlennek, mivel 2:22:38 a legjobbja a maratoni távon, amely 3.22-es kilométereket jelent. Ez a 2011-es bostoni maratonin elért idő egyébként nem hivatalos, az 2:25:55, egy évvel későbbről.

Persze a 42 kilométer után futni még nyolcat sokkal nagyobb kihívást jelent, mint azt csupán a számok alapján gondolnánk…

Címlapfotó: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.