Negyven kiló fogyás után a nagy cél az egyéni Ultrabalaton teljesítése

Válogatás a legolvasottabb 2022-es cikkekből: Zahorecz Bernadett csapatban már többször teljesítette az Ub-t, és kipipálhatta a Korinthosz leghosszabb távját is.

Zahorecz Bernadett mindennapjaiba az életmódváltása miatt került a futás, ám annyira megtetszett neki, hogy ma már ultraversenyeket teljesít, nagy célja pedig célba érni az egyéni Ultrabalatonon.

„Kétezertizenötben úgy döntöttem, hogy életmódot váltok, ekkor kezdtem el futni – nyilatkozta a Csupasportnak Zahorecz Bernadett. – Túlsúlyos voltam, muszáj volt kitalálnom valamit, a nulláról kezdtem.

A mozgás mellett az étkezésemet is átalakítottam, és egyszer csak fogyni kezdtem.

Tetszett ez a folyamat, így kitartóan továbbra is mozogtam és megfelelően táplálkoztam. Összesen negyven kilót fogytam.”


Egyre komolyabban vette az életmódváltását, s másfél év múlva lefutotta élete első félmaratonját. Folyamatosan célokat tűzött ki, mert ha van előtte egy cél, sokkal jobban mennek a dolgai. A félmaraton előtt szépen fokozatosan építette fel magát, először öt, majd tíz kilométert teljesített. Ahogy nőtt a táv, úgy mentek lefelé a kilók.


„Az első félmaraton után egyre több ilyen jellegű eseményen vettem részt, majd kétezertizennyolcban teljesítettem az első maratont Balatonfüreden. Nagyon jó élmény volt, attól függetlenül, hogy elég nehéz helyszínt választottam. Az Alföldön élek, ott nincs sok szint, a Maratonfüreden viszont volt jócskán. Nehéz volt, ám csak jókat tudok mondani a versenyről.”

Miután letudta az első maratonját, már csapatban az Ultrabalatonra és hosszabb távokra gondolt. Első alkalommal 2018-ban az Ultrabalatont négyfős együttesben teljesítette, akkor összesítve 57 kilométer jutott neki.

„Az Ub után 2019-re a Korinthosz 80-at tűztem ki célul. Ekkor már háromtagú csapatban voltam az Ub-n, majd a nyáron jöhetett a Korinthosz. Nagyon felkészültem, időközben edzői végzettséget is szereztem, több képzést is megcsináltam. Szerettem volna, ha tudom koordinálni magam, és meg akartam ismerni az élettani dolgokat. Az életmódváltásom miatt sokan kértek tanácsot, ám felelőtlenül nem akartam mondani semmit, így előbb inkább elvégeztem néhány képzést. A Korinthosz-teljesítés nagyon sokat jelentett nekem, boldog voltam a célba érkezést követően.”

Miután lefutotta a Korinthosz 80-at, a következő célja a verseny 160 kilométeres távjának teljesítése volt. Tavaly sikerült is neki, és idén nyáron megismételte. Közben volt nem egy száz kilométeres versenye, s párosban is lefutotta az Ultrabalatont.

„Idén az egyéni Ultrabalaton volt a fő versenyem, tavaly november óta erre készültem, ám sajnos nem tudtam teljesíteni. Sosem jellemző rám a gyomorprobléma, ám most előjött. Nem tudtam kezelni a helyzetet, százharmincnyolc kilométernél muszáj volt feladnom a versenyt. Úgy éreztem, nem lenne értelme folytatni.

Szomorú voltam, de a Korinthosz 160 teljesítése javított a kedvemen. Remek verseny volt, rendesen megküzdöttünk a hőséggel.

Idén be akartam építeni a terepversenyeket a naptáramba, ez sikerült is, viszonylag sok ilyen jellegű eseményen vettem részt. Mivel békésszentandrási vagyok, ahhoz, hogy szintes terepen tudjak futni, legalább két órát kell utaznom oda-vissza. Ez nehéz, ám próbálom megoldani. Ott voltam a Black Hole-on vagy a Szentendre Trailen is, mindkét verseny nagyszerű volt.”

Októberben az UKKO Ultra Balatoni Ultrafutó Fesztiválon teljesítette a 24 órás versenyt, 153 152 métert tett meg, s a nők között a középmezőnyben végzett. A körözős események nem tartoznak a kedvencei közé, így nem volt nagy elvárása magával szemben. Célja minél előbb egyéniben teljesíteni az Ultrabalatont.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani
Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Pörgessük meg tempós gyakorlatokkal a köredzéstréninget!
Blogra futottunk: a legboldogabb táv tíz kilométer is lehet
Tippek, hogy ne lógjanak viccesen az integetőizmok!

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.