Negyven kiló fogyás után a nagy cél az egyéni Ultrabalaton teljesítése

Zahorecz Bernadett csapatban már többször teljesítette az Ub-t, és kipipálhatta a Korinthosz leghosszabb távját is.

Zahorecz Bernadett mindennapjaiba az életmódváltása miatt került a futás, ám annyira megtetszett neki, hogy ma már ultraversenyeket teljesít, nagy célja pedig célba érni az egyéni Ultrabalatonon.

„Kétezertizenötben úgy döntöttem, hogy életmódot váltok, ekkor kezdtem el futni – nyilatkozta a Csupasportnak Zahorecz Bernadett. – Túlsúlyos voltam, muszáj volt kitalálnom valamit, a nulláról kezdtem.

A mozgás mellett az étkezésemet is átalakítottam, és egyszer csak fogyni kezdtem.

Tetszett ez a folyamat, így kitartóan továbbra is mozogtam és megfelelően táplálkoztam. Összesen negyven kilót fogytam.”


Egyre komolyabban vette az életmódváltását, s másfél év múlva lefutotta élete első félmaratoniját. Folyamatosan célokat tűzött ki, mert ha van előtte egy cél, sokkal jobban mennek a dolgai. A félmaratoni előtt szépen fokozatosan építette fel magát, először öt, majd tíz kilométert teljesített. Ahogy nőtt a táv, úgy mentek lefelé a kilók.


„Az első félmaratoni után egyre több ilyen jellegű eseményen vettem részt, majd kétezertizennyolcban teljesítettem az első maratonim Balatonfüreden. Nagyon jó élmény volt, attól függetlenül, hogy elég nehéz helyszínt választottam. Az Alföldön élek, ott nincs sok szint, a Maratonfüreden viszont volt jócskán. Nehéz volt, ám csak jókat tudok mondani a versenyről.”

Miután letudta az első maratoniját, már csapatban az Ultrabalatonra és hosszabb távokra gondolt. Első alkalommal 2018-ban az Ultrabalatont négyfős együttesben teljesítette, akkor összesítve 57 kilométer jutott neki.

„Az Ub után 2019-re a Korinthosz 80-at tűztem ki célul. Ekkor már háromtagú csapatban voltam az Ub-n, majd a nyáron jöhetett a Korinthosz. Nagyon felkészültem, időközben edzői végzettséget is szereztem, több képzést is megcsináltam. Szerettem volna, ha tudom koordinálni magam, és meg akartam ismerni az élettani dolgokat. Az életmódváltásom miatt sokan kértek tanácsot, ám felelőtlenül nem akartam mondani semmit, így előbb inkább elvégeztem néhány képzést. A Korinthosz-teljesítés nagyon sokat jelentett nekem, boldog voltam a célba érkezést követően.”

Miután lefutotta a Korinthosz 80-at, a következő célja a verseny 160 kilométeres távjának teljesítése volt. Tavaly sikerült is neki, és idén nyáron megismételte. Közben volt nem egy száz kilométeres versenye, s párosban is lefutotta az Ultrabalatont.

„Idén az egyéni Ultrabalaton volt a fő versenyem, tavaly november óta erre készültem, ám sajnos nem tudtam teljesíteni. Sosem jellemző rám a gyomorprobléma, ám most előjött. Nem tudtam kezelni a helyzetet, százharmincnyolc kilométernél muszáj volt feladnom a versenyt. Úgy éreztem, nem lenne értelme folytatni.

Szomorú voltam, de a Korinthosz 160 teljesítése javított a kedvemen. Remek verseny volt, rendesen megküzdöttünk a hőséggel.

Idén be akartam építeni a terepversenyeket a naptáramba, ez sikerült is, viszonylag sok ilyen jellegű eseményen vettem részt. Mivel békésszentandrási vagyok, ahhoz, hogy szintes terepen tudjak futni, legalább két órát kell utaznom oda-vissza. Ez nehéz, ám próbálom megoldani. Ott voltam a Black Hole-on vagy a Szentendre Trailen is, mindkét verseny nagyszerű volt.”

Októberben az UKKO Ultra Balatoni Ultrafutó Fesztiválon teljesítette a 24 órás versenyt, 153 152 métert tett meg, s a nők között a középmezőnyben végzett. A körözős események nem tartoznak a kedvencei közé, így nem volt nagy elvárása magával szemben. Célja minél előbb egyéniben teljesíteni az Ultrabalatont.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A kínos doppingügyek után fellélegezhet Kenya, de a veszély még nem múlt el
Hatalmas bukás után kiváló terápia, ha mielőbb újra bringára pattanunk
Új kategóriájában a legjobb hatba kerülés a magyar testépítő álma a Mr. Olympián
Káprázatos eredmények születtek a valenciai maratonin
A fanatizmusnak nincs határa: 58 kilométert futott egy sima körforgalomban

Videók

Akikben nincs félelem: veszélyes sportágak elképesztő pillanatai
Nem kell lépcső, nem kell lift: néhány másodperc alatt irány az épületek teteje!
Elképesztő sportos pillanatok, amelyek rácáfolnak mindenféle fizikai törvényre

Hegymászás

Klein Dávid: a Tátra kiismerhetetlen, ahol még számos jelentős célt lehet elérni
Testvére tragédiája sokáig beárnyékolta a legendás Messner pályafutását
Magyarok a világ tetején: Erőss Zsolt sikere új távlatokat nyitott

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.