Negyven kiló fogyás után a nagy cél az egyéni Ultrabalaton teljesítése

Zahorecz Bernadett csapatban már többször teljesítette az Ub-t, és kipipálhatta a Korinthosz leghosszabb távját is.

Zahorecz Bernadett mindennapjaiba az életmódváltása miatt került a futás, ám annyira megtetszett neki, hogy ma már ultraversenyeket teljesít, nagy célja pedig célba érni az egyéni Ultrabalatonon.

„Kétezertizenötben úgy döntöttem, hogy életmódot váltok, ekkor kezdtem el futni – nyilatkozta a Csupasportnak Zahorecz Bernadett. – Túlsúlyos voltam, muszáj volt kitalálnom valamit, a nulláról kezdtem.

A mozgás mellett az étkezésemet is átalakítottam, és egyszer csak fogyni kezdtem.

Tetszett ez a folyamat, így kitartóan továbbra is mozogtam és megfelelően táplálkoztam. Összesen negyven kilót fogytam.”


Egyre komolyabban vette az életmódváltását, s másfél év múlva lefutotta élete első félmaratoniját. Folyamatosan célokat tűzött ki, mert ha van előtte egy cél, sokkal jobban mennek a dolgai. A félmaratoni előtt szépen fokozatosan építette fel magát, először öt, majd tíz kilométert teljesített. Ahogy nőtt a táv, úgy mentek lefelé a kilók.


„Az első félmaratoni után egyre több ilyen jellegű eseményen vettem részt, majd kétezertizennyolcban teljesítettem az első maratonim Balatonfüreden. Nagyon jó élmény volt, attól függetlenül, hogy elég nehéz helyszínt választottam. Az Alföldön élek, ott nincs sok szint, a Maratonfüreden viszont volt jócskán. Nehéz volt, ám csak jókat tudok mondani a versenyről.”

Miután letudta az első maratoniját, már csapatban az Ultrabalatonra és hosszabb távokra gondolt. Első alkalommal 2018-ban az Ultrabalatont négyfős együttesben teljesítette, akkor összesítve 57 kilométer jutott neki.

„Az Ub után 2019-re a Korinthosz 80-at tűztem ki célul. Ekkor már háromtagú csapatban voltam az Ub-n, majd a nyáron jöhetett a Korinthosz. Nagyon felkészültem, időközben edzői végzettséget is szereztem, több képzést is megcsináltam. Szerettem volna, ha tudom koordinálni magam, és meg akartam ismerni az élettani dolgokat. Az életmódváltásom miatt sokan kértek tanácsot, ám felelőtlenül nem akartam mondani semmit, így előbb inkább elvégeztem néhány képzést. A Korinthosz-teljesítés nagyon sokat jelentett nekem, boldog voltam a célba érkezést követően.”

Miután lefutotta a Korinthosz 80-at, a következő célja a verseny 160 kilométeres távjának teljesítése volt. Tavaly sikerült is neki, és idén nyáron megismételte. Közben volt nem egy száz kilométeres versenye, s párosban is lefutotta az Ultrabalatont.

„Idén az egyéni Ultrabalaton volt a fő versenyem, tavaly november óta erre készültem, ám sajnos nem tudtam teljesíteni. Sosem jellemző rám a gyomorprobléma, ám most előjött. Nem tudtam kezelni a helyzetet, százharmincnyolc kilométernél muszáj volt feladnom a versenyt. Úgy éreztem, nem lenne értelme folytatni.

Szomorú voltam, de a Korinthosz 160 teljesítése javított a kedvemen. Remek verseny volt, rendesen megküzdöttünk a hőséggel.

Idén be akartam építeni a terepversenyeket a naptáramba, ez sikerült is, viszonylag sok ilyen jellegű eseményen vettem részt. Mivel békésszentandrási vagyok, ahhoz, hogy szintes terepen tudjak futni, legalább két órát kell utaznom oda-vissza. Ez nehéz, ám próbálom megoldani. Ott voltam a Black Hole-on vagy a Szentendre Trailen is, mindkét verseny nagyszerű volt.”

Októberben az UKKO Ultra Balatoni Ultrafutó Fesztiválon teljesítette a 24 órás versenyt, 153 152 métert tett meg, s a nők között a középmezőnyben végzett. A körözős események nem tartoznak a kedvencei közé, így nem volt nagy elvárása magával szemben. Célja minél előbb egyéniben teljesíteni az Ultrabalatont.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.