Svédországban furcsa és felemelő élmények edzették az UTT női bajnokát

Mi a különbség a magyar és a svéd ultrafutás között? A tavalyi Ultra Tisza-tó 130 kilométeres versenyét megnyerő Fogarasiné Veres Krisztinánál kevesen tudják jobban.

Fogarasiné Veres Krisztina tizenkét éve költözött Svédországba a családjával, ma már három gyermek édesanyja. A 38 éves, tanítói végzettségű hölgyet honvágy gyötörte, ezért úgy gondolta, a sport remek ötlet az enyhítésére, ekkor kezdett el futni. Lépcsőfokról lépcsőfokra haladt, a maratonik után belekóstolt az ultrába is. Tavaly az Ultra Tisza-tó és az Ultrabalaton miatt hazautazott Magyarországra, ami jó gondolatnak bizonyult: az előbbi 130 kilométeres versenyét megnyerte, míg az első Ultrabalatonján az előkelő ötödik helyen végzett a nők között.

„Kétezertizenhatban futottam le először a Stockholmi maratonit, három évvel később ismét részt vettem rajta – emlékezett a férjével és három gyermekével Sundsvallban élő Fogarasiné Veres Krisztina. – A SPAR Budapest Maratont is teljesítettem, mégpedig éppen abban az évben, amikor az első svéd maratonimat is. A stockholmi verseny valósággal beszippantott. Ott tényleg minden korosztály képviseltette magát, az egészen fiataltól a hetven feletti versenyzőig. Egyéniben évről évre tizenhatezer ember indul az eseményen, ilyenkor az egész ország lázban ég. A svédek rengeteget mozognak, ez egyrészt az időjárásnak köszönhető, hiszen nincs annyi napfény, a napsütéses órák száma kevesebb, amit a sporttal akarnak kompenzálni. Bármilyen futórendezvényt tartanak is Stockholmban, nem túlzás, a fél város kint van és szurkol, igazi fiesztahangulat uralkodik. Budapesten is jó a hangulat, de nem lehet összehasonlítani a kettőt.

Svédországban mintha minden szurkoló családtag lenne, úgy buzdítják a sportolókat.”

Harmadik gyermeke születése után, 2019-ben Krisztina ismét elkezdett futni, maratonikat teljesített, majd következett egy hatórás verseny és az Ultravasan 90 nevű svéd terepviadal.

„A hatórás verseny nagy élmény volt. Érdekes dolgokkal találkoztam a frissítőpontoknál, például a svédek kávét is tesznek ki. Ők nagy kávésok, nekik ez magától értetődő. Ezen kívül meleg levest is kínáltak, sőt a hosszútávú versenyeken palacsintát is adnak. Tesznek bele egy kis áfonyalekvárt, és már suhannak is tovább. Sosem kértem a palacsintába lekvárt, furcsán is néztek rám.”

Fogarasiné Veres Krisztina az Ultrabalatonon is kiemelkedő eredménnyel zárt

Svédországban a domborzati viszonyok miatt nem igazán van sík terep, és igencsak alacsony a hőmérséklet. Nem ritka a mínusz 20 fok, ami a svédeknek majdhogynem normális, ilyen időben is gondolkodás nélkül futócipőt húznak. Sok futó északon sífutással készül a versenyekre, kihasználják, hogy kedvező, hófedte terepek nyújtanak lehetőséget. A helyiek egymást motiválják, az idősebb korosztály is fut a hétköznapokon, sőt a versenyeken is rendszeresen feltűnnek.

FUTÁS 2022 – MEGJELENT!
Megjelent Futás 2022 magazinunk, amely most leginkább az ultrafutásra fókuszál Erős Tiborral, Fogarasiné Veres Krisztinával, Ferenczi Istvánnal és Dombi Tiborral, de sikerült elérnünk a litván Aleksandr Sorokint is, továbbá írunk a Spartathlon hőskoráról és arról is, korosztályok szerint mire érdemes figyelniük az ultrásoknak. Megjelenik a magazinban az akadálysport, a terepverseny, a babakocsis futás is. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságosoknál, az ára 695 forint.

„A koronavírus-járvány miatt Svédországban már két éve nem tartottak futóversenyeket. Én amúgy is Magyarországra jártam versenyezni, kint nem is lett volna rá lehetőségem. A svédeknél nem voltak jelentős korlátozások a vírushelyzet miatt, ám amelyek érvényben voltak, azokat szigorúan be is tartatták.”

Az ultrafutó elmondta, a magyarok aszfalton, a svédek inkább terepen szerepelnek jobban.

„A magyar ultrafutók eredményorientáltabbak, és aszfalton eredményesebbek is. Svédországban a terepultrák dominánsabbak.”

Fogarasiné Veres Krisztina az idén is hazautazik Magyarországra versenyezni, ám élete első 24 órás versenye valószínűleg Svédországban lesz.

„Ebben az évben mindenképpen teljesíteni szeretnék egy huszonnégy órás versenyt, ami vélhetően könnyebben megoldható Svédországban, mint Magyarországon. Egy tavaszi svéd hatórás versenyre már beneveztem, biztosan ott is leszek a rajtnál, ám igyekszem hazautazni az Ultrabalatonra. Svédországban szeretnék egy százhatvan kilométeres versenyt teljesíteni, de még nem tudom, pontosan mikor és hol. Azt még el kell mondanom, hogy a hosszú távú célok között ott szerepel a Spartathlon teljesítése, ám nem stresszelek rá – minél több versenyen veszek részt addig, annál jobb formában érkezem majd a legendás görög versenyre.”

Nem tudta, hányadik, végül megnyerte az UTT-t

Fogarasiné Veres Krisztina tavaly megnyerte a 130 kilométeres Ultra Tisza-tó versenyt (13:40:19-es idővel érte elsőként a célba), ami nagy lökést adott neki.

„Óriási élmény volt a tavalyi Ultra Tisza-tó-győzelem, jót tett az önbizalmamnak. Sérülésből épültem fel, így jó visszajelzés volt, hogy mire vagyok képes. Elhittem, hogy tudom irányítani a testem, és ki tudom zárni a fájdalmat. Remekül összeraktam a fejemben a futást. A verseny hajrájában nem tudtam, hogy hányadik helyen vagyok, végig azt gondoltam, van előttem valaki. Végül a cél előtt húsz kilométerrel tudtam meg, hogy tíz perc előnnyel vezetek, addig fogalmam sem volt, pontosan hogy állok. Nem gondoltam, hogy így sikerül, hiszen combsérülésem miatt az UTT-felkészülés hajrájában nem tudtam minőségi munkát végezni. Szerencsére a téli alapozás jól sikerült, noha a sérülésem rosszul reagált a kinti mínusz húsz fokra. Éppen az Ultra Tisza-tó előtt egy héttel épültem fel teljesen, a rajt után már éreztem, hogy rendben van a lában, ezen semmi sem fog múlni. Nem is múlt…”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Krikett, avagy a játék, amihez egy élet sem elég
Ne csapjuk be a szervezetünket! – így kerülhetjük el a sokkhatásokat
Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.