Szakadó esőben nyerte meg jubileumi maratonját Balatonfüreden

A Generali Run női győztese jól teljesít 42 kilométeren, s célja, hogy rövidebb távokon is egyéni csúcsot fusson.

Négy kör egy tíz és fél kilométeres pályán szakadó esőben és szélben – a nem éppen ideális versenykörülmények ellenére Örvendi Noéminak sikerült női első helyezettként megnyernie az áprilisi Generali Run maratonját, ráadásul egyéni csúcsot futott.

„Ez volt a jubileumi, vagyis a tizedik maratonom – meséli – félévente vállalok maratont, eredetileg Krakkóban futottam volna, szintén áprilisban, végül Balatonfüredre jöttem. Élveztem a versenyt, nem okozott gondot a monotonitás, lévén a futókarrierem is egy másfél kilométeres körpályán indult. Ilyenkor mentálisan szerintem sokkal egyszerűbb részekre tagolni a távot: az első kör az ismerkedés a pályával, a következő kettő, amikor már tudom, mi vár rám, és egy búcsúkör.”

Noémi azért is örült a pálya kialakításának, mert így minden körben találkozhatott a szeretteivel – párjával és nemrégiben befogadott kiskutyájával –, akik sok erőt adtak neki a hosszú kilométerek során. Eredetileg 3:30 alatti maratont szeretett volna teljesíteni, de az egyedül futás a szélben sok erőt kivett belőle, nem volt tömeg, ami húzta volna.

„Sosem a helyezésre megyek rá, a saját határaimat szeretném feszegetni. Eddig 3:34:12 volt a csúcsom, ebből most két percet sikerült lefaragnom, így lett 3:32:21. Egy évvel ezelőtt kerestem meg Plesz Botondot, a BalatonMan Training Team edzőjét, akinek a munkája minőségi előrelépést hozott a felkészülésemben. Fontos még kiemelnem a frissítési tervet, amelyet volt időm tesztelgetni a hosszútávú futásaim során, a versenyen is próbáltam arra koncentrálni, hogy betartsam.”

Noémi életében mindig is jelen volt a sport, mivel a családjának volt egy fitneszterme vidéken, így szinte ott nőtt fel. Később alkalomadtán kijárt kocogni is, többek közt a Margitszigetre a párjával. A nagy fordulópont öt éve jött el, amikor is elment egy általános vérképelemzésre.

„Amikor megláttam az eredményt, harmincegy évesen, eléggé megijedtem, hogy milyen következményei lehetnek, innentől kezdve komolyabban vettem a testmozgást.

Úgy gondolom, a sportnak éppen az a lényege, hogy az ember találjon egy olyan mozgásformát, amit szeret, és szívesen nekiindul.

Nekem is kellett valami a nyolcórás ülőmunka mellé, ahol nem kell időre menni, hanem akkor indulok, amikor én akarok, akár közvetlenül a házunk elől.”

Noémi favoritja egyértelműen a maratoni táv, de indult rövidebb versenyeken is, amelyeken már ért el dobogós helyezéseket. A Kis-Duna Félmaratonon harmadik helyen végzett, tavaly decemberben pedig a Velencei-tónál megrendezett Szilveszteri Pezsgőfutás tizenkét kilométeres távján lett szintén bronzérmes. Maratonon viszont most állt először dobogón. Kedvenc versenyének a 2021-es Spar Maratont tartja, ahol a korábbi egyéni rekordját futotta.

„A körülmények miatt tetszett a legjobban a budapesti verseny, igaz, kicsit esett az eső, de frissítőleg hatott ránk. Emlékszem, az órám nem működött, ezért érzésből kellett futnom, aztán éppen ez a kötöttségek nélküli futás hozta meg a jó eredményt.”

Tervei közt azon kívül, hogy egyszer külföldön is futna maratont, a rövidebb távok is szerepelnek, célja, hogy tíz kilométeres és félmaratoni versenyeken is megdöntse az egyéni rekordját. A most még kölyökkutyájával is tervez futásokat és versenyeket, azért hozta el a Generali Runra, hogy szokja a sok embert, a hangulatot.

„Szerintem minden egyes verseny a futó életmódjának a próbatétele is. Mert úgy gondolom,

a fokozatos fejlődés kulcsa az, hogy minél hosszabb ideig sérülésmentesek maradjunk, és kitartó munkával ez szépen meglátszik majd a versenyeken nyújtott teljesítményünkön.

Ebben a fokozatos fejlődésben nagy segítségünkre lehet a mindennapos, tudatos – bemelegítést és nyújtást is magába foglaló – edzésen kívül az alvás és a regeneráció, valamint a táplálkozás, de számos egyéb döntés is, amelyet a mindennapjaink során meghozunk. A sérülések megelőzésére, főleg egy harmincöt év feletti sportoló esetén, nagy gondot kell fordítani.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.