Sztárok serege futott a Balaton-hétvégén

Az UB-hétvégén számtalan ismert futó is rótta a kilométereket: mindenki saját lakóhelyén futott, de a régi balatoni élményeket öröm volt felidézni, s ha másképpen is, de újra átélni.

Korábban már röviden beszámoltunk róla, hogy kiváló ultrafutónk, Bérces Edit jelezte, nemzetközi sztárváltókat is szervezett a Balaton „megkerülésére”. Lássuk, hogyan sikerült a hétvégi futás.

Bajnokok a Balatonért

Bleier-Cseke Lilla virtuális Balaton-kerüléssel ünnepelte a születésnapját Kép: Bérces Edit

A csapattagság feltétele volt a Balaton korábbi körbefutása vagy az ultrafutásban elért kiemelkedő teljesítmény. Szombaton hajnali 5 órakor, helyi idő szerint péntek 22 órakor Roy Pirrung (az első amerikai, aki megkerülte futva a Balatont) hozta a váltónak az első 10 mérföldet.

A világ minden tájáról verbuválódott bajnokcsapatot alkotta a 24 órás világbajnoki ezüstérmes férficsapat három tagja: Bódis Tamás, Halama Levente és Büki Tivadar, valamint a korábbi legendás balatoni győztesek közül Bogár János, a svájci Eusebio Bochons, az olasz (szűkebben friulán) Ivan Cudin, valamint az első Balaton-kerülés úttörői, Tóth-Urbán Tamás (győztes) és Végh Attila is.

A nőket a szakaszos Balaton-kerülés női csúcstartója, a születésnapját ünneplő Bleier-Cseke Lilla, a háromszoros Ultrabalaton-bajnok Maráz Zsuzsa (nyitó képünkön – őt tavaly fotóztuk a Balatonnál) és 2018 női legjobbja, Bogárdi Szilvia képviselte.

Eredményük 19 óra 59 perc.

A csapatot összeállította Bérces Edit korábbi háromszoros balatoni győztes, Európa-bajnok, világbajnok ultramaratoni futó.

 

Második Világbajnoki Kör

Bogár János Abaújkéren valósította meg a virtuális Balaton-kerülést. Kép: Varga Ildikó

A Második Világbajnoki Kör csapattagság feltétele volt a Balaton korábbi körbefutása vagy az ultrafutásban elért kiemelkedő teljesítmény. Így került egy váltóba Zétényi Szvetlána, a Békéscsaba-Arad Szupermaraton győztese, Vass Márta, a 100 km-es futás Európa-bajnoka és a nonstop Balaton-kerülés korábbi győztesei: Fendrik László (2005), Bogár János (2007, 2012), Ivan Cudin (2014), Nagy Katalin (2014), Wermescher Ildikó (2008), Bontovics Tímea (2007), Bérces Edit (2000, 2004, 2005), és a Balaton-kerülő úttörő, Végh Attila.

Ossó Zoltán és Käsz Ferenc a Balaton körüli többnapos, zöldgömbös győzelmeit idézte fel. Franciaországot az Ultrabalaton örökös résztvevője, Gilles Pallaruelo és családja (felesége, Francoise és fia, Angel) képviselte, más és más vegyes csapatokat erősítve. Kérésünkre a jeles napra a család felvette az UB-s pólót is. Juhász Péternek könnyű volt a Balaton partján éreznie magát, hiszen Cserszegtomajon él, és címvédőként készül a balatonfüredi One Way Ticket RUN-ra. Neki így is, úgy is hazai pálya a Balaton-part minden útvonala.

A csapat megemlékezett a tragikus hirtelenséggel elhunyt Ujj Zoltánról, a Zöldgömb Spot Klub alapítójáról is. Varga Ildikó Bogár Janit kerékpáron kísérve melegített be a Fancsal és Encs között kimért 10 km-es adagjához, majd szerepcsere következett. Ildikó szerint Jani kiváló kísérő és edző, nemcsak futni tud.

Gilles Pallaruelo és családja UB-s ereklyékben feszít, a szervezők kérésére maszkkal.

Tímea és Ildikó a német Alpokban, Ivan Cudin Olaszországban, Nagy Katalin a Bahama-szigeteken, Végh Attila Sopronban, Bérces Edit pedig a lakóhelye közelében található Egerszeghegyen idézte föl a Balaton-kerüléssel kapcsolatos élményeit: a tücskök ciripelését és a kutyák ugatását az éjszakában, a gatyarohasztó június végi hőséget és az egymástól egyre messzebbnek tűnő frissítőpontokat.

Csapatunknak nem titkolt szándéka annak hangsúlyozása is, hogy a Balaton nonstop megkerülése 20 évre tekint vissza. Ahogy a Balaton körüli futás mindenkié, kívánjuk, hogy a Balaton is maradjon örökre mindenkié! Kicsit eltévedtünk, így a táv 236 km lett.

Menetidő: 24 óra 30 perc

(Mi pedig ezúton is köszönjük a beszámolót és a fotókat – óriási öröm, hogy a Csupasport által is szervezett váltóhétvégén ilyen sokan futottak. Ebben a cikkünkben folyamatosan írunk a 221 kilométert teljesítő csapatokról.)

Bérces Editnek még a névjegyében is ott a Balaton

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre
23 569 résztvevő és magyar győzelmek a 39. Telekom Vivicittán

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.