Már a maratoni rajtjánál elsírta magát az Ultrabalatonra készülő csinos futó

Fodor Sára két egyetemet végez egyszerre, ám ez sem gátolta meg abban, hogy önálló felkészülés után lefussa élete első maratoniját. Hosszú távú célja az UB teljesítése.

Fodor Sára két egyetemet végez egyszerre, a Budapesti Gazdasági Egyetemen kereskedelem és marketing szakon januárban államvizsgázik, valamint a Károli Gáspár Református Egyetemen másodéves joghallgató. Tanulmányai mellett nagy hangsúlyt fektet a futásra és az egészséges táplálkozásra, októberben pedig teljesítette első maratoniját.

„A rendszeres futás egy éve vált igazán a mindennapjaim részévé, de a sport szeretete mindig jelen volt az életemben, nagypapámnak köszönhetően – mondta a 22 éves Fodor Sára. – Tizenkét éves koromban találkoztam először a futással mint sporttal, ekkor kezdtünk el apukámmal a helyi sportpályára futni járni, versenyeztünk egymással, ki a gyorsabb. Ebben az időszakban a hét kilométer volt a kitűzött cél. 2019 decemberéig tizenkét kilométer volt a leghosszabb táv, amit lefutottam, de ekkor megfogalmazódott bennem, hogy a következő évben szeretném a félmaratonit teljesíteni. Tavaly decemberben sikerült is ez a kihívás, így ezután egyértelművé vált, hogy 2021-ben lefutom a maratonit.”

Sára 4:10.41-es idővel ért be élete első maratoniján, és nem felejti el az érzést, amikor áthaladt a célvonalon.

„Januárban önállóan kezdtem a felkészülést, s amint megláttam, hogy októberben megrendezik a Spar Maratont már neveztem is. Nagyon motivált voltam, eldöntöttem, hogy teljesítem. Heti négy-öt futóedzést iktattam be, próbáltam úgy elosztani, hogy hétvégén legyen egy hosszútávú futás, ami húsz kilométer, emellett hétköznap teljesítettem a tíz-tizenkét kilométereimet. Néha kiegészítő sportként úsztam, vagy edzőterembe jártam, és éreztem, hogy folyamatosan fejlődöm. Amikor a verseny előtti nap átvettem a rajtszámom, becsuktam a szemem, és elképzeltem, hogy beérek a célba – tudtam, hogy sikerül majd. A vasárnapi rajtnál elsírtam magam, egy álmom vált valóra azzal, hogy ott álltam a maratoni rajtvonalnál, ráadásul edző nélkül, önálló felkészüléssel. Futás közben nagyon jól éreztem magam, nem voltam fáradt, nem fájt semmim, arra koncentráltam, hogy fejben összeszedett legyek a végéig. A frissítési lehetőségeket mindig kihasználtam, és a fergeteges hangulat, a szurkoló tömeg is ösztönzött és motivált.

Euforikus érzés volt, amikor megláttam a célt, amikor pedig beértem, hatalmas eksztázisba kerültem.

Felejthetetlen élmény.”

Fodor Sára következő célja a Párizsi maratoni, ám a legnagyobb álma a New York-i verseny; ezek mellett az Ultrabalatont is szeretné teljesíteni.

„Mindenképpen szeretnék még több maratonit futni, az időmön is folyamatosan javítanék. Áprilisban a Párizsi maratonin szeretnék részt venni az egyik barátnőmmel, de a Bécsi maratoni is vonz. A legnagyobb álmom a New York-i maratoni. Az egyik hosszú távú célom az Ultrabalaton teljesítése egyéniben, ami igazán nehéz felkészülést igényel.”

A 22 éves futó szeretne motiválni másokat, hogy a tanulás és munka mellett igenis lehet megfelelő mennyiségű és minőségű időt szakítani a sportolásra is.

„Szeretnék másokat is motiválni, hogy két egyetemen folytatott tanulmányok és munka mellett is lehet időt szakítani a versenyszerű futásra, valamint egyéb sportolásra is. Mivel gluténérzékeny vagyok, elengedhetetlen, hogy figyeljek a táplálkozásomra. Próbálok egészségesen élni, szeretek főzni és kísérletezgetni a konyhában. Természetesen néha egy-egy csokit vagy hamburgert én is jóízűen elfogyasztok, de figyelek rá, hogy ne forduljon elő sokszor.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A testépítő naponta egyszer egyen! – Kali Muscle új élete börtön és szívműtét után
Az eltökélt nő kihívása: három hónap alatt megmászni mind a 14 nyolcezres hegyet
A várólistáról a világbajnokságra – Kovács-Garami Katalin is indul a maratonon
A durva sziklalabirintus – csak igazi profiknak ajánlott útvonal!
A legjobb ultrafutó titka: öt kemény edzés a világcsúcsokért

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára, a Nanga Parbatra indul
Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.