Tíz óra alatt futott 88 kilométert

Bár fiatalabb korában a kanadai Katherine Short még kerékpározott, s indult versenyeken az Egyesült Államokban és Európában is, de egy ideje már a terepfutásnak szenteli idejét.

A koronavírus-járvány miatt a megszokottnál sokkal-sokkal kevesebb versenyt rendeznek, közben pedig a sportolók, az amatőrök kihívásokra vágynak, így aztán még inkább divatba jött, hogy egy-egy útvonalon a futók FKT-t, azaz a leggyorsabb ismert időt (Fastest Known Times) érjenek el. Honlapunk is beszámolt ilyen kísérletekről, és most következzen egy újabb, ezúttal Katherine Shorttól, aki 10 óra alatt teljesített 88 kilométert Kanadában..

A Sunshine Coaston futott Langdale-től Earls Cove-ig, szinte komptól kompig. Egy kedves barátja, Nick Duff inspirálta a kihívásra, ő maga ugyanis még januárban tette meg az utat, és 9:29-cel állított fel rekordot.

Katherine Short nagyjából 10-11 óra közötti időt tűzött ki magának, szóval meglehetősen feldobta, hogy végül 9:52 alatt ért célba. A teljesítménye azért is érdekes, mert bár 2020 nyarán felállított néhány FKT-t futásban, összességében újoncnak számít az ultrában. Gyerekként versenyszerűen mountain bike-ozott hazájában, az Egyesült Államokban és Európában is.

 

A Katherine Short által megtett útvonal

 

Aztán megkedvelte a futást, ráadásul a mostani erdős-hegyes környezet visszaidézett valamit a korábbi mountain bike-os élményeiből.

Kellő önbizalommal rajtolt március közepén, egyáltalán nem kételkedett, hogy képes-e célba érni, legfeljebb a várható időeredmény foglalkoztatta. Versenyként fogta fel a kihívást, igyekezett minden területen a leghatékonyabb lenni. A tápanyagbeviteltől az útvonalon át a komplett végrehajtásig az összes részletet roppant alaposan megtervezte.

Ellentétben például a Németországban élő amerikai Katherine Welch-csel, aki segítők nélkül futott a berlini fal vonalán, a kanadai futót barátai és családtagjai segítették, és látták el élelemmel, folyadékkal vagy éppen ruhával. Nick Duff 20 kilométeren keresztül vele tartott, és mások is csatlakoztak hozzá. A másfél éves, edzővel végzett felkészülés meghozta a gyümölcsét. A részletekről itt talál információt.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.