BLOGRA FUTOTTUNK Tolja, anyuka, tolja!

Nincs megállás – aszfalton, erdei utakon, edzőtermekben is zajlik a futóélet, november elején még egymást érték a versenyek, s jelentek meg a beszámolók, amelyek között ezúttal is böngészett blogszakértőnk.

FUTÁSRÓL NŐKNEK

ZSONGLŐRKÖDÉS AZ IDŐVEL

Erről az oldalról két érdekes témát is hozok nektek erre a hétre! Az egyik, amely szinte minden futó családanyát érint, vagyis hogyan lehet család, munka mellett megoldani a rendszeres edzéseket. Hogyan lehet megtalálni azt az egyensúlyi állapotot, amiben nem sérül a kitűzött edzéstervünk, célunk a családi teendők mellett?

Lássuk be, elég nehéz dolgunk van, és ha évek óta futunk, nehéz feláldozni a betervezett edzéseket a munka és a családanyai teendők oltárán. Napi szinten kell zsonglőrködni, hogy a heti három-négy edzés meglegyen. Jómagam heti két fitneszedzésre járok és kétszer futok. A vasárnapi a hosszú, kettő, két és fél órás futásom. Ez azonban ugye nem „csak” ennyi idő, hiszen össze kell készülni, be kell melegíteni, utána pedig nyújtani, zuhanyozni… Ha nem bírok korán felkelni, nagyon sok időt veszítek a vasárnapból. Viszont mivel egész héten rohangálás van, billegek a meló, dugó, főzés között, fáradt vagyok, hogy korán keljek. Szóval ez ördögi kör! Viszont a sport feltölt, endorfint termel, tehát igenis érdemes újra és újra nekiindulni – ehhez kaptok ötleteket a posztban.

Az írás még azoknak is szentel egy bekezdést, akik egészen csöpp gyermek mellett szeretnének futni, ugyanis manapság már az is megoldható, hogy anya és a kicsi együtt suhan az aszfalton.

A másik téma, ami talán minden futónak kicsit a szíve csücske és titkos vágyálma, a New York Marathon – nos, erről kapunk élménybeszámolót az FN Facebook-posztban. Arról korábban már írtam, nevezni sem egyszerű, szigorú feltételei vannak, azonban a két magyar hölgynek sikerült mindez, s végigélték ezt a csodás versenyt!

Irigykedem, és minden elismerésem nekik! Olvassátok el! Szuper érzés lehetett a másnap megjelenő New York Timesban olvasni a saját nevüket, hiszen mindenki bekerül, aki elindult, az érmet pedig gravíroztatni is lehet!

 

RUNNER’S WORLD MAGYARORSZÁG

NÉHA FELADNI IS TUDNI KELL…

Bizonyára sokan tudjátok, hogy a múlt hétvégén rendezték meg, és olvashattatok is cikkeket (itt, a csupasport.hu oldalunkon is) a Piros 85 terepfutóversenyről. Azért próbáltam a versenyt nyomon követni, mert az egyik kollégánk kőkemény és szigorú felkészülést követően részt vett ezen a versenyen! Csakhogy a honlapot a verseny előtt támadás érte, amit a rajtig nem is sikerült elhárítani, ezért összevissza kattintgattam, hol tudnám nézni, merre is tart munkatársunk. Aztán hogy, hogy nem, a Facebookon találtam valakit, aki megosztotta a linket, ahol meg lehetett nézni, ki merre tart éppen. Jobban megnéztem a profilját az illetőnek, s legnagyobb meglepetésemre az úriember „Survivor” Gábor volt, akit napról napra nézek a szórakoztató valóság-showban! Gábor Spartan-nagykövet, s igencsak komoly terepfutó (ő is részt vett a Piros 85-ön), így már értem, hogyan került a műsorba.

A terepverseny kapcsán pedig a Runner’s World Magyarország oldaláról hozok nektek beszámolót, amit azért tartok fontosnak, mert a futás, a sport, s egyáltalán a versenyek nem csupán a dicsőségről szólnak. Benne van a fájdalom, a küzdelem és igen, néha a feladás is. Ami egyáltalán nem baj, tudni kell elfogadni, mert tanulunk belőle, és a későbbi versenyen tudjuk ezeket a tapasztalatokat kamatoztatni. A P85-ös beszámoló tehát nekem érdekes volt, leginkább az, hogy a szerző miként élte meg a terepfutás stációit, s miért volt kénytelen feladni a megméretést.

 

FUTANET.HU

A NYOLC FELADAT HASZNA

Tudom, agyonírt a téma, de nem lehet eleget foglalkozni a bemelegítéssel, a nyújtással. Azért tartom fontosnak, mert a környezetemben nagyon sokan vannak, akik nem hajlandóak ezzel bíbelődni, legyintenek, erre semmi szükség, majd futás közben bemelegszenek. Aztán jönnek a sérülések, mégpedig a „legjobbkor”, azaz verseny közben.

Nos, itt van pár gyakorlat, és a feladatsorból néhány elvégzése is több a semminél – úgyhogy gyerünk!

Én például futás előtt és után mindig ugyanazt a nyolc feladatot végzem el, persze mindkét oldalra, egy feladat körülbelül húsz másodpercig tart, nagyjából öt-hat perc a teljes idő, ennyit mindenképp rá kell szánni!

Összefoglalva, kedves futók: ha van időtök, ha nincs, ha külföldön jártok, ha itthon, a lényeg, hogy fussatok, fussatok!

Viszont szigorúan bemelegítéssel, nyújtással!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Szemerei Levente megnyerte a varsói maratonit!
Fantasztikus női világcsúcs a berlini maratonon
A legendás versenyen csak az eltévedéstől és a kóbor kutyáktól tart
Magyar sikerek a balatonfüredi EMU hatnapos világkupán
Kipchoge legnagyobb ellenfele az óra lehet Berlinben

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.