BLOGRA FUTOTTUNK Végre kifutunk a hidegből!

Kevesebb mint száz nap van az Ultrabalaton rajtjáig, úgyhogy garantálhatóan megnő a tókerülésre készülő futók száma. Blogszörfösünk annak is örül, hogy egyre több napfény és javuló időjárás kísérheti az edzésekre indulókat.

Három napig tartó masszív fejfájás után biztos voltam benne, hogy a hét végén tavaszi időben futkosok majd. Az ilyen sokáig tartó, letaglózó, semmilyen gyógyszerre nem reagáló fejfájás a markáns időjárás-változást jelzi nálam. S valóban, szombaton nagyjából 8 Celsius-fok volt, viszont borús, szeles idő, amit én imádok, így hihetetlen jót futottam. A ruhát tökéletesen eltaláltam, jó érzéssel, zenét hallgatva koptattam az imádott Nike futócipőmet. Néha belesprinteltem, amikor jólesett, az emelkedőkön pedig döcögtem, kocogtam, ahogy éreztem. Utána lenyújtottam a kertben, és irány a zuhany.

Az a fajta futás volt, ami után nagyon elégedett az ember, mert nemcsak megcsináltam, de még jól is esett!

Az edzettségi állapotomat jelzi, hogy az órám jó hosszú regenerálódási időt írt elő, így vasárnapra kisebb távot és kevesebb tempózást írtam elő magamnak. Ekkor már ismét csak egy fok volt, így az első pár száz méteren vacogtam, de utána ugyanolyan elégedetten trappoltam, mint szombaton. A kellemes idő előrevetítette, mennyivel jobb lesz, ha melegszik majd. Várom már, hogy korábban világosodjon és később sötétedjen, így többet tudjak majd edzeni. Már kevesebb mint száz nap van hátra az Ultrabalatonig, adja a Jóisten, hogy tényleg elrajtolhassunk a tervezett időpontban, és azon a két napon kitöröljük az agyunkból mindent a vírussal kapcsolatban!

Csak fussunk és élvezzük a versenyt – úgy, ahogy tán eddig még soha.

ALPINRUN.HU

A hosszú évek óta megrendezett Téli Mátra-kihívás ugyan idén elmaradt, de Kovács Józsit ez nem tarthatta vissza attól, hogy idén is lefussa. Hárman nekivágtak a kezdetben sáros terepnek, de végül a hó sem maradt ki, Galyatetőn igazi téli látvány fogadta őket.

IRUNMOM.COM

A környezetemben mostanság is vannak olyanok, akik nem futnak, de épp most akarják elkezdeni. Nekik mindig azt mondom: könyörgöm, ne! Várjon még egy hónapot, ha már eddig kibírta, ugyanis tuti meghűlés lesz belőle. Azonban azok, akik rendszeresen futnak, s a téli futással kapcsolatban maradtak nyitott kérdéseik, Túróczi Réka bejegyzésében hasznos infókat kapnak a témában.

KMKOVEK.BLOG.HU

Elek-Belus Fruzsi végre újra egészségesen, tele energiával indította az évet, és igyekszik mindent megtenni azért, hogy visszatérjen korábbi szintjére. Az eredmények egyelőre biztatóak, jól megy a futás, ráadásul fájdalom nélkül. Olvashatunk még arról, milyen könyveket forgat mostanság, és a korábbi síelős élményeiről is nosztalgiázik keveset.

RUNNERSWORLD.HU

A magazin összeszedte azokat a tipikus hibákat, amit mi, hobbifutók sokszor elkövetünk, mert nem gondoljuk át, mennyit árthatunk vele, vagy éppen elvakít a kitűzött cél, s csak arra koncentrálunk. Érdemes ezekre odafigyelni, és megfogadni a tanácsokat!

FUTÓLÉPÉS (Youtube)

Őry István futóedző a kompressziós zoknikkal kapcsolatban készített videóbejegyzést. Sokan használjuk ezeket, ezért nem árt tudni, tényleg van-e jótékony hatása vagy csak nagyon trendi…

MIRŐL ÍR A FUTÓBOLOND?

Keresztedzés: mindenki a saját lovát dicséri

KREMLICZA LEVENTE

Szerencsére a futók nagy többsége már végez valamilyen kiegészítő erősítő edzést a futás mellett, ehhez videók, cikkek és online edzések százai állnak rendelkezésükre. Természetesen ennek köszönhetően zűrzavar is van, mindenki másra esküszik, a legtöbb edző a saját módszerét tartja a legjobbnak. Abban sincs egyetértés, hogy a hobbifutóknak mennyit és hogyan érdemes erősíteni, a heti fél órától a heti négyszer egy óráig láttam már mindent. Most néhány kellemetlenül egyszerű részletről írok, ami alapján talán sokan könnyebben el tudják dönteni, hogy mit és mennyit kell edzeniük. Először is, univerzálisan legjobb edzéstípus nincs, ha lenne, mindenki azt csinálná. A lényeg, hogy az edzés természetes mozgásokra alapuljon, legyen benne progresszió, a terhelés egyénre szabható legyen, és az izmok mellett a mozgást is fejlessze. Ez lehet jóga, kettlebelledzés, vagy specifikus futóknak kitalált erősítés is. Mindegyik kicsit más lesz, valamelyik ideálisabb lesz számunkra, mint a többi, de ha jól vannak felépítve, akkor mind megfelelő az alap megteremtéséhez. Az ideális edzésidő, -mennyiség is sok tényező függvénye, de funkcionális szemlétetű, megfelelő terhelésekkel összerakott gyakorlások esetén heti kétszer egy óra vagy háromszor negyvenöt perc bőven elegendő lehet kezdők, hobbifutók számára.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.