Vett egy mély levegőt, és benevezett a harminc kilométeres versenyre – bejött!

Kóródi Ágnes a születésnapi harminc kilométer óta ultrafutásban és a terepen is jeleskedik, idén nekivágna a Zugspitze ötven kilométeres magashegyi versenyének.

Kóródi Ágnes mindig is örökmozgó gyerek volt, biciklizett, futott, lovagolt, majd mikor felköltözött Budapestre, spinningre és aerobikra járt. Azért választotta mégis a futást, mert így saját maga dönthette el, mikor megy el mozogni. Eleinte heti két-háromszor futott, ekkor még csak néhány kilométert, a nagy változást a 2013-as Spar Maraton hozta el.

„Október tizenharmadikán van a születésnapon, és elhatároztam, hogy futok egy félmaratont, de a Sparon nincsen ekkora táv, csak rövidebbek, illetve a maratonon kívül a harminc kilométer. Vettem egy mély levegőt, és beneveztem rá. Jó élménnyel zárult a verseny, jólesett, hogy a saját kis tempómban sikerült teljesítenem a távot” – mesélte Kóródi a Csupasportnak.

Később, 2016-ban csatakozott a BSI 16. kerületi futócsoportjába, rendszeresen eljárt futni a csapattal, amelyben már barátságok is szövődtek, a kilométerek száma pedig egyre csak nőtt. Újabb mérföldkőhöz érkezett 2017-ben, amikor is az egyik futótársával benevezett az Ultrabalatonra, női páros váltóban.

„Ez volt az első olyan versenyem, amelyre már nagyon tudatosan készültem. A párom, Farkas Árpád segített abban, hogy tematika is legyen az edzéseimben. Fehérvári Katalinnal felesben futottam, és ő is ragaszkodott hozzá, hogy egyenlően legyen elosztva a táv, ami száztíz kilométert jelentett. Részletekben futottuk, de elsőre így is nagy teljesítmény volt nekem” – fogalmazott.

Ágnesnek minden versenyhez kellemes emléke kötődik. Nagy élményt adott neki a Szicíliában megrendezett Supermaratona dell’ Etna, amelyet többször is megfutott, és 2019-ben női első helyezést ért el.

„Az egész verseny szervezése és miliője fantasztikus. Azért is nevezném különlegesnek a helyszínt, mert folyamatosan felfelé kell futni, és lássuk be, Magyarországon nehéz erre készülni. A Kékes Csúcsfutás volt mindig a felkészítőversenyem, amelyet a Covid előtt minden évben májusban tartottak.”

Az Ultrabalatonon sokáig minden évben részt vett kétfős váltóban, sőt 2020-ban első helyezést ért el női párosban. A Korinthoszt és a Previtál Szőlőskört is nagyszerű versenynek tartja, ez utóbbin többször is indult az 50 kilométeres távon.

„Nekem minden versenyből az élmények maradnak meg, és nem az, hogy milyen idővel vagy hányadikként végeztem. A futás szeretete a lényeg, ezért mindegyikre tudnék olyat mondani, ami miatt a szívem csücske.”

Ágnes legutóbb március 5-én a Gánt Trail 25 kilométeres távján szerzett aranyérmet. Itt is futott már többször. Korábban általában aszfaltos versenyeken indult, de mostanában szívesebben jár terepezni, hiszen az erdő, a természet, az állatok közelsége hihetetlenül feltölti. Sosem úgy áll a versenyek rajtjához, hogy győzni fog, de mindig bízik a befektetett edzésmunkában.

„Az, hogy a versenyen mit tudok kihozni magamból, sok mindentől függ: milyenek a versenyzők, milyen állapotban kelek fel aznap. Most nagy segítség volt, hogy két fiatalemberrel húztuk egymást – tette hozzá. – Nagyon sokszor azt élem meg, hogy elmegy az élmezőny, a hátam mögött sincs senki, és egyedül futok, de most a két futótárs jelenléte sokat segített, főleg a kaptatókon.”

Kóródi Ágnes egyik célja, hogy a Zugspitze 50 kilométerét teljesítse. Tavaly is szerette volna, de egy lábsérülés miatt nem mert nekivágni a számára ismeretlen, magashegyi versenynek. Továbbá augusztus 29-én az UTMB rövidebb, 15 kilométeres távján indul. Ezek a tervek erre az évre.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rakonczay: A hatnapos futás végén már az árnyékban is könnyű megbotlani
Erőss Zsolt és Kiss Péter emlékére indul a Kancsendzönga-expedíció
Pörgessük meg tempós gyakorlatokkal a köredzéstréninget!
Blogra futottunk: a legboldogabb táv tíz kilométer is lehet
Tippek, hogy ne lógjanak viccesen az integetőizmok!

Videók

A kutyasétáltatásnál van menőbb közös program: extrém sport a házi kedvenccel
Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe

Hegymászás

Minőség, súly, ár és kényelem: szempontok és felszerelés a magashegyi túrázáshoz
Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.