Visszatért a futás a kétgyermekes anyuka és háromszoros olimpikon életébe

Rakonczai Beáta maratoni futásban indult a 2004-es, a 2008-as és a 2012-es nyári olimpián, de a családalapítás miatt szünetet tartott.

Rakonczai Beáta hosszútávfutó az Európa-kupán ötezer méteren harmadik lett, a húsz kilométeres világbajnokságon tagja volt a hatodik helyen végző magyar csapatnak, nem mellesleg ott volt a 2004-es, a 2008-as és a 2012-es nyári olimpián is, ám a londoni játékok után háttérbe került nála a sport a család miatt. Most, hogy már két gyermeke nagyobb, ismét egyre több az ideje a futásra, s tavaly óta edzősködik is.

„Az általános iskolában tájfutással kezdtem, ám nem értem el olyan sikereket, amilyeneket szerettem volna – mondta a Csupasportnak a 44 esztendős Rakonczai Beáta. – A futással nem volt probléma, így a középiskolában elhagytam a térképet, és maradt az atlétika. Nyíregyházán kezdtem edzésekre járni, hamar kiderült, hogy a hosszabb távok fekszenek nekem, s ezek tetszettek is. Két év múlva aztán megnyertem az első országos mezeifutó-bajnokságomat, ami még inkább arra ösztökélt, hogy a lehető legkomolyabban vegyem a sportot. Egyre több energiát fektettem bele, elkezdtem külföldi versenyekre járni, sok sikerélményem volt, motiváltabb lettem, nagy célokat tűztem ki magam elé.”

Beáta kemény munkával eljutott a csúcsra, s egymás után három olimpián is részt vett a maratoni futásban.

„Minden sportoló az olimpiára vágyik, óriási élmény volt háromszor is ott lenni. Nem véletlenül ekkora a felhajtás körülötte, négyévente rendezik meg, az egész világ erre figyel, nehéz szavakkal visszaadni, amit tapasztaltam. Sajnos az egyik olimpiám sem úgy sikerült, ahogy szeretem volna, mert a felkészülésnél mindig közbejött valami. Legtöbbször sérülés, ám sok rizikófaktor van ilyenkor a felkészülési időszakban. Amikor Athénban először léptem be az olimpiai faluba, elképesztő volt, minden a sport és a sportolók körül forgott. A világ minden tájáról voltak ott kiválóságok, olimpiai bajnokokat láthattam testközelből. A kétezernégyes athéni játékokon augusztus végén, este hat órakor volt a maratoni rajt, a hőmérők harminchat fokot mutattak, persze mindenkinek annyi volt, de nem vagyunk egyformák, nem mindenki ugyanúgy reagál rá. A korábbi hosszútávfutó klasszis, Paula Radcliffe nem is viselte jól, feladta a versenyt. A kétezernyolcas pekingi olimpiára sarokcsontsérüléssel mentem, amit meg is műtöttek utána, ám nem lett olyan a lában, mint reméltem.

A profi jellegű pályafutásomat akkor be is fejeztem, elmentem Nyíregyházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságra dolgozni.

A kétezertizenkettes londoni játékokra így napi nyolc óra munka mellett jutottam ki. Azelőtt 2:32 volt a szintidő, ám akkor megváltoztatták 2:37-re, s úgy éreztem, ezt munka mellett is meg tudom csinálni. Nehéz volt, más volt, mint profiként, de kijutottam. Az olimpián akkor a legjobb magyar maratonifutó-eredményt értem el.”

A londoni olimpia után háttérbe szorult a futás, és a család került előtérbe, mivel 2013-ban és 2017-ben megszületett Bea két kisfia.

„A gyerekek lettek a legfontosabbak. Hébe-hóba elmentem futni, ám nem volt benne rendszer, nem volt semmiféle tervem a sporttal. Egy éve lett ovis a legkisebb, azóta kicsit több időm jut magamra, többet tudok futni is. Azt vettem észre, hogy hiányzott már a futás, és szerencsére az utóbbi időben heti három-négy alkalommal el is tudok menni mozogni.”

Rakonczai Beáta egyéni csúcsa tíz kilométeren 31:41 (2006, Manchester), félmaratonin 1:09:45 (2003, Krems), valamint maratonin 2:29:54 (2003, Amszterdam). Tavaly óta edzősködik is, sok változás volt az életében, s arra jutott, vissza akar térni a futás világába.

„Amióta anya vagyok, akkor futok, amikor lehetőségem van, nem akkor, amikor akarok.

Átérzem az olyan kisgyerekes anyukák helyzetét, akik sportolni akarnak, de nagyon nehéz ezt megszervezni. Sokszor nem tudok kimenni futni, de így is tűztem ki magam elé célokat.

A március végi Vivicittán ott leszek, s elkezdtem járni egy sport coach tanfolyamra. Ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben, a sport világában képzelem el magam. Arra törekszem, hogy mindig jusson idő a mozgásra, hiszen nemcsak fizikailag jó, hanem mentálisan is sokat tesz a mindennapokhoz.”

Fotók: Szász Norbert

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Azt hitte, nem bírja végig, de számára is hihetetlen módon folytatni tudta
Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
A triatlon a szabadidősportban is hódít
A tarahumara csodafutók titka évszázadok óta megfejthetetlen
Otthon, Erdélyben még kesztyűben futott, Horvátországban 27 fok várt rá

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.