A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején

A Mount Everest csúcsát megmászni óriási tett, néhány embernek többször is sikerült. A legendás Apa serpának huszonegyszer, amivel hét évig tartotta a rekordot.

A serpákról rengeteg legenda terjed, a laikusok őket tartják az igazi hegymászóknak, mert életük nagy részét magashegyi környezetben töltik. Tevékenységük ma már sokkal inkább szolgáltatás, munka és üzlet – nem szenvedély. Bár nem úgy viszonyulnak a hegyekhez, mint a nyugati ember, vagyis nem törekednek kiemelkedő teljesítmények elérésére, azért közöttük is több olyan magashegyi vezető akad, akit nemcsak saját népe részéről övez óriási elismerés, hanem a nyugati hegymászók is felnéznek rá.

Ilyen volt Tenzing Norgay, aki Sir Edmund Hillaryvel elsőként jutott fel a Mount Everestre 1953-ban, és ilyen a januárban 64 esztendős nepáli Apa serpa is, aki 1990 és 2011 között huszonegy alkalommal járt a Mount Everest 8849 méteres csúcsán.

„Mindenki az mondja, a huszonegy jó kis szám. Ugyanakkor gondolnom kell a családomra, akik mindig aggódnak, ha az Everestre megyek, mert nagyon kockázatos” – indokolta meg 2011-ben a szuper serpának is becézett Apa, miért vonul vissza.

Édesapja halála miatt már tizenkét éves korában teherhordónak kellett állnia, 1985 óta pedig serpaként dolgozott a nyugati expedíciók mellett a Himalájában. A legendás Sir Edmund Hillary fiával, Peter Hillaryvel közösen harmincéves korában, 1990-ben ért fel először az Everestre, és innentől nem volt megállás: szinte minden évben feljutott, sőt 1992-ben kétszer is megmászta a világ legmagasabb hegyét.

Apa serpa 2011-ben az elismerő oklevéllel – hét évig volt rekorder

Saját becslése szerint több mint ezerszer járta meg oda-vissza a híres Khumbu-jégesést, egy szinte áthatolhatatlan jéglabirintust 5500 méter magasságban. Ez az Everestre vezető normál útvonal legveszélyesebb szakasza, amely átlag egy métert mozdul el lefelé mindennap. Az ezredfordulóra a himalájai hegymászás egyik legtapasztaltabb serpájává vált, akivel szívesen dolgoztak a kereskedelmi expedíciók.

„Túl sokat mászol, Apa” – mondta neki egyszer Sir Edmund Hillary.

Bár hívták, az Everest 1996-os tragikus mászásánál nem volt ott. Felesége kérésére visszamondta a részvételt, így nem tartott Rob Hall csapatával, aki életét vesztette a hegyen. „Néha jobb, ha azt tesszük, amit az asszony mond” – mondta utólag Apa serpa.

Számos nyugati expedícióban segédkezett már

Amikor 2008-ban a kínaiak felvitték az olimpiai lángot a Mount Everestre, felállított egy elképesztő egyéni rekordot. A hegy tele volt rendőrökkel és katonákkal, senki sem mehetett fel. Apa azonban nem lakott messze az alaptábortól, és mivel unatkozott, inkább hazament, kivárta, míg mindenkit felengednek, majd kilenc nap alatt megmászta a hegyet, és vissza is tért, beleértve minden akklimatizációs kört.

A globális felmelegedés hatásaira a 2010-es Everest-mászásával igyekezett felhívni a figyelmet, majd 2011-ben megígérte feleségének, hogy visszavonul. Döntését azzal is indokolta, hogy minden évben két hónapon keresztül a hegyen kell tartózkodnia, ezalatt pedig ugyanúgy leselkednek rá veszélyek.

Egészen 2018 májusáig rekord volt a csúcs huszonegyszeri elérése, akkor a nála tíz évvel fiatalabb honfitársa, Kami Rita serpa huszonkettedszer jutott fel az Everestre, sőt 2023 májusa óta már huszonnyolcnál tart.

És ha már rekordok: meg kell említeni Purba Tashit, aki (1999 és 2013 között) szintén huszonegy alkalommal jutott fel a Mount Everestre, és egyedülálló módon harmincszor állt már nyolcezres hegy csúcsán, megmászta ugyanis a Lhocét (8516 m), a Cso Ojut (8201 m), a Manaszlut (8163 m) és a Sisapangmát (8027 m) is.

Apa serpa 2006 decemberében az Egyesült Államokba költözött a családjával, Utah-ban él, 2009-ben pedig létrehozta saját alapítványát, amellyel a nepáli oktatáson és a gazdasági helyzeten igyekszik segíteni.

APA SERPA CSÚCSMÁSZÁSAI A MOUNT EVERESTEN

1990. május 10., 1991. május 8., 1992. május 12., 1992. október 7., 1993. május 10., 1994. október 10., 1995. május 15., 1997. április 26., 1998. május 20., 1999. május 26. 2000. május 24., 2002. május 16., 2003. május 26., 2004. május 17., 2005. május 31., 2006. május 19., 2007. május 16., 2008. május 22., 2009. május 21., 2010. május 22., 2011. május 11.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Tippek a túrahátizsák könnyítéséhez
Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.