A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején

A Mount Everest csúcsát megmászni óriási tett, s néhány embernek többször is sikerült. A legendás Apa serpának huszonegyszer, amely sokáig rekordnak is számított.

A serpákról rengeteg legenda terjed, a laikusok őket tartják az igazi hegymászóknak, mert életük nagy részét magashegyi környezetben töltik, tevékenységük azonban ma már egy szolgáltatás, nem feltétlenül szenvedély, sokkal inkább munka és üzlet. És bár nem úgy viszonyulnak a hegyekhez, mint a nyugati ember, nem törekednek kiemelkedő teljesítmények elérésére, azért közöttük is több olyan magashegyi vezető akad, akit nemcsak saját népén belül övez óriási elismerés, hanem a nyugati hegymászók is felnéznek rá.

Ilyen volt Tenzing Norgay, aki Sir Edmund Hillaryvel elsőként jutott fel a Mount Everestre 1953-ban, és ilyen a januárban már 59 esztendős nepáli Apa serpa is, aki 1990 és 2011 között huszonegy alkalommal járt a Mount Everest 8850 méteres csúcsán.

„Mindenki az mondja, a huszonegy jó kis szám. Gondolnom kell a családomra, akik minden egyes alkalommal aggódnak, amikor az Everestre megyek, mert nagyon kockázatos” – indokolta meg a szuper serpának is becézett Apa, miért vonul vissza.

Édesapja halála miatt már tizenkét éves korában teherhordónak kellett állnia, 1985 óta pedig serpaként dolgozott a nyugati expedíciók mellett a Himalájában. A legendás Sir Edmund Hillary fiával, Peter Hillaryvel közösen harmincéves korában, 1990-ben ért fel először az Everestre, innentől azonban nem volt megállás, szinte minden évben megismételte ezt, sőt, 1992-ben kétszer is megmászta a világ legmagasabb hegyét.

Apa serpa az elismerő oklevéllel, amikor még rekordnak számított

Saját becslése szerint több mint ezerszer járta meg oda-vissza a híres Khumbu-jégesést, egy szinte áthatolhatatlan jéglabirintust 5500 méter magasságban, amely az Everestre vezető normál útvonal legveszélyesebb szakasza, és amely átlag egy métert mozog lefelé minden nap. Az ezredfordulóra a himalájai hegymászás egyik legtapasztaltabb serpájává vált, akivel szívesen dolgoztak a kereskedelmi expedíciók.

„Túl sokat mászol, Apa” – mondta neki egyszer Sir Edmund Hillary.

Bár hívták, az Everest 1996-os tragédiájánál nem volt ott, mert felesége kérésére végül visszamondta a részvételt, és nem tartott Rob Hall csapatával, aki életét vesztette a hegyen. „Néha jobb, ha azt tesszük, amit az asszony mond” – mondta utólag Apa serpa.

Számos nyugati expedícióban segédkezett már

Amikor 2008-ban a kínaiak felvitték az olimpiai lángot a Mount Everestre, felállított egy elképesztő egyéni rekordot. A hegy tele volt rendőrökkel és katonákkal, senki sem mehetett fel. Apa azonban nem lakott messze az alaptábortól, és mivel unatkozott, inkább hazament, kivárta, míg mindenkit felengednek, majd kilenc nap alatt megmászta a hegyet és vissza is tért, beleértve minden akklimatizációs kört.

A globális felmelegedés hatásaira a 2010-es Everest-mászásával igyekezett felhívni a figyelmet, majd 2011-ben megígérte feleségének, hogy visszavonul. Döntését azzal is indokolta, hogy minden évben két hónapon keresztül a hegyen kell tartózkodnia, ezalatt pedig ugyanúgy leselkednek rá veszélyek.

Egészen 2018 májusáig rekord volt a huszonegy csúcselérése, akkor a nála tíz évvel fiatalabb honfitársa, Kami Rita huszonkettedszer jutott fel az Everestre, aki 2022 májusa óta ráadásul már huszonhatnál tart.

És ha már a rekordok: meg kell említeni Purba Tashit, aki szintén huszonegy alkalommal jutott fel a Mount Everestre, és egyedülálló módon harmincszor állt már nyolcezres hegy csúcsán, megmászta ugyanis a Lhocét (8516 m), a Cso Ojut (8201 m), a Manaszlut (8163 m) és a Sisapangmát (8027 m) is.

Apa serpa családjával 2006 decemberében az Egyesült Államokba költözött, Utah-ban él, 2009-ben pedig létrehozta saját alapítványát, amellyel a nepáli oktatáson és a gazdasági helyzeten igyekszik segíteni.

APA SERPA CSÚCSMÁSZÁSAI A MOUNT EVERESTEN

1990. május 10., 1991. május 8., 1992. május 12., 1992. október 7., 1993. május 10., 1994. október 10., 1995. május 15., 1997. április 26., 1998. május 20., 1999. május 26. 2000. május 24., 2002. május 16., 2003. május 26., 2004. május 17., 2005. május 31., 2006. május 19., 2007. május 16., 2008. május 22., 2009. május 21., 2010. május 22., 2011. május 11.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger és Hemsworth is imádja a könnyen elérhető teljesítményfokozót
Tizenöt éves csúcsot döntött meg a skót a világ egyik legveszélyesebb hajózási vizén
Újra itt az esély a fogaskerekű legyőzésére a hegyvidéki emelkedőn
Volt, hogy felmentették testnevelésóra alól – ma vallja, a sport kitartásra nevel
Páros edzésgyakorlattal nyűgözte le rajongóit a Beckham-házaspár – videóval!

Videók

Másfél percnyi félelem: veszélyes séta egy kötélen a havas hegycsúcsok között
Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek

Hegymászás

Patagóniai kaland: elzárva a külvilágtól a legnehezebb utat kellett választaniuk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.