A legsikeresebb magyar Himalája-expedíció, két nyolcezres egy csapásra

Eddig csak egyszer, 2007-ben fordult elő a hegymászás történetében, hogy magyar vállalkozás egy szezonban két nyolcezresre is feljutott – a Gasherbrum I-re és a Broad Peakre.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat 2007-re már két sikeres himalájai csúcsmászáson volt túl: négy évvel korábban kilenc honfitársunkat juttatta fel a 8035 méter magas Gasherbrum II csúcsára, 2006-ban pedig Erőss Zsolt ért fel egy bátor és bravúros mászással a 8167 méteres Dhaulagirire.

Ott volt a rengeteg lehetőséget rejtő 2005-ös év is, amikor Erőss háromszáz méter híján a híres-hírhedt, 8611 méter magas K2 legmagasabb pontját is elérte, már a kulcsrészt is kimászta, amikor a rossz időjárás miatt visszafordult.

Ez az expedíció azonban jól mutatta, hogy a magassága és meredeksége miatt a legnehezebb nyolcezresnek tartott K2-n is lehet keresnivalónk, ezért a sorozat részéről logikus döntésnek tetszett a mielőbbi visszatérés a Karakorumba – 2007-ben újra ez a hegycsúcs lett a fő cél.

A Himalája pakisztáni részén azért is lehetett jól tervezni, mert az expedíció úgy kalkulált, hogy a szomszédos, egynapi járóföldre lévő, 8080 méteres Gasherbrum I (Hidden Peak) megmászásával akklimatizálódik, amelyre egyébként Erőss már 2003-ban kis híján feljutott, ráadásul egy új útvonalat nyitott meg.

Küzdelem a hóval a Gasherbrum I kettes táborában

A magyar vállalkozás tizenegy tagú volt, a július 20-i csúcstámadásig pedig minden remekül haladt, de a csapat nagy része egy vihar miatt visszafordult. Mécs László és Tarjányi István viszont úgy döntött, továbbmegy, sőt Mécs fél 12-kor el is érte a csúcsot.

„Az időjárás romlott, de meg akartam nézni jobban a lehetőségeket, mert úgy láttam, az útvonal szélén haladni talán nem olyan veszélyes. Persze elszánt és motivált voltam, de nem nevezném vakmerőnek a kísérletemet, mert igenis volt benne megalapozottság” – mondta Mécs László a Csupasportnak.

„Kicsit szokatlan volt, amikor Zsolt is visszafordult, mert általában fordítva szokott lenni, ő vállalt kockázatot. Érdekes kérdés ma is, miért mentem tovább, de akkor nagyon határozottan éreztem, hogy minden rendben, és tudtam, ha veszélyes a helyzet, úgyis visszafordulok. Mondjuk, lefelé menet a rossz idő miatt tényleg nehéz volt a tájékozódás, egyszer el is tévedtem.”

Tarjányival már ereszkedés közben találkozott, és együtt tértek vissza a hármas táborba, majd másnap az alaptáborba, de ezzel nem volt vége a GI-re irányuló magyar kísérleteknek. Július 28-án kora délután ugyanis Erőss és Tarjányi mellett Csizmadia Péter, Csollány Katalin, Ugyan Anita és Sterczer Hilda is felért a hegy legmagasabb pontjára.

Erőss Zsolt és Sterczer Hilda a Gasherbrum I-en

Ekkor azonban váratlant húzott a magyar csapat, a K2-n ugyanis közben elromlott az idő, ami minimálissá tette a siker esélyét, így négyen – Erőss Zsolt, Ugyan Anita, Csollány Katalin és Sterczer Hilda – úgy döntöttek, nekivágnak a szomszédos, 8051 méter magas Broad Peaknek.

Nem akarták, hogy kárba vesszen a megszerzett akklimatizáció, döntésük pedig jónak bizonyult, augusztus 11-én elérték céljukat, nem is akárhogy. Az eddigi magyar himalájai vállalkozásoktól eltérően nem expedíciós, hanem alpesi stílusban másztak meg egy nyolcezrest, azaz nem építettek táborláncot, a lehető leggyorsabban, kevés felszereléssel felmentek és lejöttek.

Bár a fő cél, a K2 megmászása nem sikerült, a két sikeres nyolcezres csúcsmászással azóta is ez a magyar hegymászás legsikeresebb expedíciója.

Erőss Zsolt a Broad Peak csúcsán

 

Az egy évvel korábbi, 2006-os magyar Himalája-expedícióról is írtunk a Csupasporton, amelynek során mindenki lemondott már a Dhaulagiri csúcsának eléréséről, Erőss Zsoltnak mégis sikerült megmásznia.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.