A sziklát érteni kell, a mászás művészet

A 24 éves Giuliano Cameroni egy mászótársa hatására felhagyott a konditermi edzésekkel, inkább a sziklamászással edzi magát a műfajra, amelyre egyúttal művészetként tekint.

Giuliano Cameroni néhány évvel ezelőtt egy volt a sok hegymászó közül, aki az edzőteremben készült fel a műfaj fizikai kihívásaira. Amint azonban a Red Bull portréja feleleveníti, a találkozás egy másik hegymászóval, a francia Charles Albert-rel teljesen megváltoztatta a szemléletét és a munkáját is.

„Tudtam, hogy nagyon fontos a kapcsolat a sziklákkal, ám mindenki edzőteremben készült, gondoltam, nekem is azt kell” – elevenítette fel a kezdeteket a 24 éves svájci hegymászó, aki akkoriban nem ért el kiugró eredményeket.

Aztán két hónapot töltött a világ legjobb boulderei közé tartozó, mezítláb mászó franciával, aki szerint az edzés az edzőteremben teljesen felesleges, egyszerűen mászni kell a sziklákon.

Ugyan Cameroni nem merészkedik addig, hogy cipő nélkül kezdje meghódítani a sziklákat, sokat alakított a programján, és ez a karrierjében is jelentős eredményeket hozott. Amikor pedig éppen nem mászik, egyszerűen élvezi, hogy a természetben tölti az időt, és szakadatlanul új kihívások után kutat. A filozófiája immár arra épül, hogy az edzőtermi munka helyett megértse az előtte tornyosuló sziklát, és bízzon az ujjai, a kezei erejében.

„Próbálom megérteni a sziklát, és hogy mit kínál. Talán mások erősebbek nálam, mégsem képesek megmászni a sziklát, mert nincs meg vele a kapcsolatuk. Másként látom őket, mint a többiek. Nekem a szikla olyan, mint a korcsolyázás, ez művészet.”

Élvezetesen beszél a sziklamászásról: mint mondja, amint meglát egyet, tudja, hogyan mássza majd meg. „Akárcsak a kosárlabdázó, aki mindig betalál, mert annyira hozzászokott a mozgáshoz. Én is így vagyok a sziklával.”

Cameroni egyébként minden bizonnyal mászásra született: szereti úgy felidézni a kezdeteket, mint akit már azelőtt felvittek a sziklára a szülei, hogy ő maga fel tudott volna kúszni. Az első, 8a fokozatú falának tízéves korábban vágott neki.

Ugyanakkor bármilyen rutinos, egy szikla korábban rendre kifogott rajta. Több mint százszor megpróbálkozott felmászni a Svájcban található Off the Wagon nevűre, ám hat évig nem jött össze neki. Bár olyan kedvencei, mint Dave Graham és Chris Sharma is kudarcot vallottak rajta, ő nem adta fel és – éppen amikor forgattak vele a Reel Rock – Born Among Boulders című filmhez – sikerült meghódítania.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Angyalbőrbe bújik Haile Gebrselassie olimpiai bajnok hosszútávfutó
Video-összeállítás kilenc félelmetes és veszélyes sípályáról
Keresztszalag-szakadása után hamarosan ismét futhat a csinos táncművész
Heti aktuális: három-négy órás téli kajakozás a Hévíz-patakon
27 ezer kilométert tett meg 429 nap alatt a német Jonas Deichmann

Videók

Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.