Dhaulagiri: Klein és Suhajda visszafordult

A Klein Dávid, Suhajda Szilárd hegymászópáros szombaton posztolta Facebook-oldalára a hírt, miszerint lavinaveszély miatt visszafordultak a Dhaulagirin.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd visszatért a Himalájába, és a 8167 méter magas Dhaulagiri megmászását tűzték ki célul Nepálban.

A páros szeptember közepén érkezett meg a hegy alaptáborába, nem sokkal később megérkezett Varga Csaba is, aki azonban tőlük függetlenül mozgott és mozog a hegyen.

Klein és Suhajda 29-én indította meg a csúcstámadást, amelynek során 7526 méterig jutottak, de a lavinaveszély miatt a visszafordulás mellett döntöttek, és azóta biztonságban elérték az alaptábort.

„7526 méter méterről lavinaveszély miatt fordultunk vissza. Lényegében azóta is folyamatosan esik a hó. Erre a próbálkozásra úgy tekintünk, mint egy nagyon erős akklimatizációs körre. Most 1-2 napot biztosan az alaptáborban maradunk, és amint az időjárás engedi, ismét elindulunk felfelé” – olvasható a Facebookon Suhajda Szilárd üzenete.

Ez volt a páros első csúcstámadása a hegyen, várhatóan tesznek még egy kísérletet, amely a körülményektől is függ. A Dhaulagirit eddig két magyar mászta meg: Erőss Zsolt 2006-ban jutott fel a csúcsára, Varga Csaba pedig helyi idő szerint október elsején, péntek reggel.

A Klein Dávid, Suhajda Szilárd expedíciós páros legnagyobb eredménye eddig a K2 oxigénpalack nélküli megmászása volt 2019-ben, amikor Suhajda első magyarként jutott fel a 8611 méter magas hegy tetejére.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.