Újra nekimentek, ezúttal sem sikerült

A Klein Dávid, Suhajda Szilárd hegymászópáros másodszor is visszafordult a Himalájában, így le kellett mondaniuk a 8167 méter magas Dhaulagiri megmászásáról Nepálban.

Mint ismert, Klein és Suhajda szeptember közepén érkeztek meg a hegy alaptáborába, és először szeptember 29-én indították meg a csúcstámadást, amelynek során 7526 méterig jutottak, de a lavinaveszély miatt a visszafordulás mellett döntöttek.

Biztonságban elérték az alaptábort, majd a napokban újabb kísérletet tettek a Dhaulagiri megmászására, azonban, amint az Suhajda Facebook-oldaláról kiderült, ezúttal sem jártak sikerrel.

„Szerdán 18:00 előtt viharos szélben értük el a 7200 méteres 3-as tábort. Tervünk az volt, hogy csatlakozunk Nimsék oxigénes csapatához, és velük érjük el a csúcsot 7-én délelőtt. Ők egy alacsonyabb táborból indultak, és végül 21:00 helyett valamikor éjfél előtt érték el táborunkat. Hozzánk hasonlóan őket is sátorfogságra ítélte a szél. E sorok pötyögésekor nem tudjuk, mi lett a sorsuk, hogy haladnak. Bőséges oxigénhasználat és bátor nekirugaszkodás mellett esélyük lehet. Sok sikert kívánunk nekik!

Mi hajnali 5-ig egyszer sem éreztük úgy, hogy elfogadható lenne a fagyásveszély, ha palack nélkül elindulnánk. Fájó szívvel a levonulás mellett döntöttünk.”

Kiderült, Nims, azaz Nirmal Purja is visszafordult, azaz valóban kritikus volt a helyzet, a visszafogottab előrejelzésekkel szemben a 60–80 kilométer per órás szél olykor 100 km/h-s lökésekkel nem kímélte a hegy felső régióját, és nem akart csitulni.

A Dhaulagirit eddig két magyar mászta meg: Erőss Zsolt 2006-ban jutott fel a csúcsára, Varga Csaba pedig helyi idő szerint október elsején, péntek reggel.

A Klein Dávid, Suhajda Szilárd expedíciós páros legnagyobb eredménye eddig a K2 oxigénpalack nélküli megmászása volt 2019-ben, amikor Suhajda első magyarként jutott fel a 8611 méter magas hegy tetejére.

(Borítókép: Facebook/Suhajda Szilárd)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.