Kenyában edzett a magyar bajnoki címre

Megvédte címét Szemerei Levente a hétvégi tízezer méteres országos bajnokságon, ráadásul a szekszárdi sportoló nyár elején a hosszútávfutók Mekkájának tartott afrikai országban készült.

Csere Gáspár nemrég azt mondta, Jenkei Péter az idei tízezer méteres országos bajnokság esélyese. Ehhez képest…

Valóban ő volt az esélyes, mivel én sem tudtam igazán, milyen formában leszek, mert idén még nem indultam ötezer méternél hosszabb távon – kezdte a mindössze 21 esztendős szekszárdi Szemerei Levente. – Edzőmmel csupán az edzéseken mutatott teljesítményem alapján mertünk tippelni, hányadik helyen végezhetek. Címvédőként bíztam benne, hogy idén jobb eredményt érek el, mint tavaly.

Fotó: Török Attila

Úgy tűnik, a tavaszi kenyai edzőtábor megtette hatását.

Elsősorban a tavasz végi, nyár eleji versenyekhez nyújtott segítséget, de a tapasztalatszerzés és mentális felkészülés terén valóban sokat köszönhetek annak. Szeretnék még visszatérni, hiszen Kenya a hosszútávfutók Mekkája.

Mielőtt rátérnénk a hosszabb távokra, beszéljünk kicsit a vasárnapi tízezer méteres viadalról. Számított arra, hogy sikerül megvédenie címét?

Igen. Már tavasszal is szerettem volna a mostanihoz hasonló eredményt elérni, és rendeztek is a Vasas-pályán egy tízezer méteres versenyt, de éppen akkor voltam Kenyában, így lemaradtam. Sajnos Magyarországon kevés versenyt tartanak ezen a távon, így meg kellett várnom ezt a viadalt.

Fél perccel előzte meg Vörös Márkot – tiszteletre méltó eredmény.

Az utóbbi időben nem nagyon futottak nálunk huszonkilenc perc harminc másodperc alatt tízezer métert, ezt megelőzően talán Kovács Benjáminnak sikerült négy évvel ezelőtt. Természetesen szeretnék javítani a mostani időeredményemen, akár idén, utcai versenyen.

Több távon, háromezer méter akadályon, nyolcezres mezei futáson és tízezren is kipróbálta már magát. Melyiken mozog a legotthonosabban?

Kiskorom óta akadályon versenyeztem, és csak tavaly próbáltam ki először a tízezer métert. A mezeifutó-viadalokat inkább felkészülésnek tekintettem. Idén megnyertem a mezei országos bajnokságot a tavalyi győztes Bicsák Bence előtt, ami nagy lökést adott.

Mikor jön el az ideje, hogy hosszú távú versenyen is rajthoz áll?

A hazai 10 ezer méteres síkfutás csúcsa Káldy Zoltán nevéhez fűződik: az UTE versenyzője 21 évesen, 1991-ben érte el Helsinkiben a mindmáig élő 28:01.88-as időeredményt. A versenyszám magyar képviselői közül kiemelkedik még Mecser Lajos, aki 1966-ban 29:15.8-cal győzött a magyar atlétikai bajnokságon, és mindenképp meg kell említenünk Iharos Sándort, aki 1956. július 15-én futott 28:42.8-as világcsúcsot Budapesten (ezt azóta már többször is megdöntötték). Csak viszonyításképpen: a jelenlegi világrekord gazdája az ugandai Joshua Cheptegei, aki 2020 októberében Valenciában futott 26:11-et.

Első lépésként elindulok a novemberi nijmegeni tizenöt kilométeres futóviadalon, amelyen célom, hogy megdöntsem a korosztályos országos csúcsot. Ezt követően jöhet a félmaratoni táv, maratonin pedig csak huszonnégy éves koromban tervezek először indulni. A párizsi játékokra is jó lenne kvalifikálnom magam, de lehet, hogy ez még kicsit korai.

Melyik távon indulna Párizsban?

Mindenféleképpen a maratonin. A jelenlegi kvalifikációs rendszer miatt tízezer méteren jóval kisebb az esélyem, hiszen mindössze huszonnyolc-harminc futó indulhat az olimpián, ráadásul rendkívül erős a nemzetközi mezőny, így óriási országos csúcsot kellene futnom, hogy ott legyek Párizsban. Háromezer akadályon is népes a mezőny, tehát marad a maratoni.

Nem említette a 2023-as hazai rendezésű atlétikai világbajnokságot.

A maratoni távra készülés szempontjából a tízezer méter lenne ideális, de a vébé nagyon közel van, és nem biztos, hogy eleget tudnék edzeni. Többet kellene edzőtáborba járnom, de ez nemcsak a támogatásokon múlik, hanem az egyesületemen és a honi szövetségen is. Vonzó, hogy a magyar atlétika történetének egyik legemlékezetesebb versenye lehetne a tízezer méteres, amelyen én is részt vennék, de ezt még túl korainak gondolom.

 

Szemerei Levente (balra) az olimpiával is tervez, de maratoni távon. Fotó: Mártonfai Dénes/Tolnai Népújság

 

Sokat segíthetnek a példaképek.

Megjelent a Túrázás magazin

A csupasport.hu oldal legújabb kiadványában fókuszban Camino Steve és Tóth Ferenc, a túrabotok és a túracipők, a Balaton és a Mecsek, a GR20 és a DZD300. Kapható az újságárusoknál, a 84 oldalas magazin ára 695 forint.

 

Itthon nemigen vannak. Mondjuk koromnál fogva nem nagyon ismerek magyar félmaratoni és maratoni futókat. A maiak közül a maratoni távon Csere Gáspárnak két óra tizenhat, Jenkei Péternek pedig két óra tizenhét körül van az egyéni legjobbja. A külföldiek közül a svájci Julien Wanders karrierje lenyűgöző. Azért nézek fel rá, mert tizenhét éves korában a fejébe vette, hogy futásból akar megélni, ezért kiköltözött Kenyába. Félmaratonin és az utcai tíz kilométeren is ő tartja az Európa-csúcsot.

Ha önön múlna, az eredményesség érdekében kiköltözne Kenyába?

Nem. Távol áll tőlem az ottani gondolkodásmód és kultúrkörnyezet, eredményesebben tudok készülni európai magaslati edzőtáborban.

 

A 2021-es férfi 10 000 m-es országos bajnokság végeredménye:

1. Szemerei Levente, 29:24.26
2. Vörös Márk, 29:54.55
3. Farkas Dárius Ádám, 29:57.96

A teljes eredménylistáját itt tölthetik le.

Címlapfotó: Szekszárdi Sportközpont/Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.