Erőmérő csupán hat dollárért

A dániai Sensitivus Gauge ApS technológiai vállalat nem mindennapi hírt jelentett be, miszerint a bringások edzésintenzitását rögzítő műszert alig kétezer forintért lehet majd beszerezni.

Nem akármilyen hírrel állt elő a dániai székhelyű technológiai vállalat, a Sensitivus Gauge ApS, amely azt ígéri, a bringások potom összegért, mindössze hat dollárért (2000 forint) szerezhetik be a hajtókarra szerelhető erőmérőket.A szakértők szerint ez az első lépés, hogy mindenki számára megfizethető erőmérők kerüljenek a piacra. A dán Sensitivus Gauge ApS, mint sok minden másban, a technológiai fejlesztésekben is élen jár. Most azt ígéri, hogy elérhetővé tesz minden eszközt, amelynek segítségével a kerékpárgyártók sohasem látott potom áron állíthatnak elő erőmérőket.

A cég terv- és műszaki rajzokat, forráskódokat, tervezési referenciákat és a gyártáshoz szükséges szakértelmet kínál a gyártóknak, akik így nemcsak hajtókarra, hanem pedálra szerelhető erőmérőket is kifejleszthetnek.

Csupasport-magazin: Tiltások és eltiltások

Mennyire terjedt el a dopping a szabadidős sportokban? Milyen szabályok vonatkoznak az amatőr sportolókra? Mit tehetnek az egyes sportágak a dopping szűréséért, visszaszorításáért? Miért veszélyesen az UFO-szteroidok?

Erről, és persze sok minden egyéb szabadidős érdekességről írunk a Csupasport magazin első számában, amely március 10-én jelenik meg! A 100 oldalas magazinon kívül olvasóink kapnak egy 16 oldalas versenyeredményes mellékletet is.

„Kétezertizenhatban kezdtünk el gondolkodni, hogyan tegyük mindenki számára elérhetővé az erőmérőket – nyilatkozta Rolf Östergaard, a vállalat vezérigazgatója a cyclingweekly.com internetes oldalnak – Ebben nagy szerepet játszott két nagy volumenű közösségi finanszírozású kampányunk, amelyek népszerűsítették a terméket. A következő lépés, hogy a gyártók is hozzáférjenek a kiforrott technológiához, mivel felbecsülhetetlen szerepet játszanak abban, hogy erőmérő kerüljön mindannyiunk kerékpárjára.”

Az elsőre kedvezőnek tűnő ár azonban mégsem annyi, mint amennyit a cég ígér. Jóllehet, az egyre olcsóbb technológiának köszönhetően az erőmérő alapanyagára valóban hat dollár, a gyártási és forgalmazási költséggel együtt is csak tíz, ami még mindig a megfizethető kategóriába tartozik.

A cég elárulta, a technológia integrálása a hajtókarba akár három hónapot is igénybe vehet, így a gyártóknak türelmesnek kell lenniük. A Sensitivus rendelkezésre bocsátja a gyártósor működéséhez szükséges szoftvert, beleértve az okostelefonos alkalmazásokat, felhőszolgáltatásokat, a háttéripari (back-end) eszközöket és a kalibrációs rendszereket.

 

A céget – többek között – azért alapították, hogy az optikaiszenzor-technológia segítségével olcsó, ám jó minőségű kerékpáros erőmérőket gyártson. Ez a gyártási technika azonban sokáig nem ütötte meg a megfelelő szintet, ezért a vállalat olcsó és hagyományos tenzométeres erőmérőket állított elő. Rolf Östergaard és csapata közvetlenül a gyártóknak árulja az előállításhoz szükséges eszközöket, így a végtermék is kedvező áron kerülhet majd a kerékpárboltokba.

A piacon jelenleg elérhető legjobb erőmérőiről szóló angol nyelvű film itt tekinthető meg:

 

 

Mire jó az erőmérő?

A kerékpárosok edzésintenzitásának mérésére sokáig a pulzusszámot használták, amely nem a legmegbízhatóbb paraméter, mivel az értékét számos fiziológiai és pszichológiai tényező is befolyásolja. Az erőmérő szerkezetek segítségével ugyanakkor közvetett módon mérhetjük az erőleadást a kerékpáron. A módszer azért hitelesebb, mert a külső tényezők kevésbé befolyásolják a szerkezetet, így jóval pontosabb értékeket kapunk.

 

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.