Kapocs ember és gép között

A kerékpározás egyik fontos kelléke a megfelelő cipő, amelynek kiválasztása és hasznossága sokkal többet számít, mint az elsőre gondolnánk. Aztán ha megvan az első speciális cipő, már eszünkbe sem jut utcaiban tekerni.

Minden (szabadidő)sportnak megvan a maga evolúciója, s nagyon sok mozgásformára igaz, hogy akár utcai ruházatban is elkezdhetjük – viszont ahogy kicsit is komolyabban vesszük, erőteljesen megnő a szükséglet a kiegészítők iránt. Persze a második lépés, hogy felveszünk egy-egy sportolásra alkalmas pólót, nadrágot, cipőt, még nem jelenti azt, hogy többek lettünk lelkes amatőröknél, az elköteleződés – no meg az egészségünkre való odafigyelés – ott kezdődik, amikor már az adott sportágnak megfelelő cuccokat vásárolunk. Például cipőt, ami – ahogy a labdarúgásnál, a futásnál vagy a hegymászásnál – a kerékpározásnál is nagy hangsúlyt kap.

Természetesen lehet sportcipőben bringázni, de azért magasabb szintű sportteljesítményhez ez nem javallott.

És bizony, ahogy elkezdünk elmerülni a kerékpáros-lábbelik kérdésében, úgy jövünk rá, mennyi mindenre érdemes figyelni a tökéletes darab kiválasztásakor.

A megfelelő bringáscipő kiválasztása nagyon fontos, mivel ez az egyik pont, amely a kerékpárral érintkezik, és az erő átadása is a cipőn keresztül történik mondta érdeklődésünkre a legjobb magyar hegyikerékpáros, a három olimpián (2008, 2012, 2016) is nyeregbe pattanó Parti András. – Talán mindenkinek törte már fel a lábát cipő, tudjuk, hogy ez milyen kellemetlen. Egy hosszabb bringázás alkalmával is nagyon rossz érzés tud lenni a kényelmetlen cipő, szenvedéssé teheti a kerékpározást. A megfelelő cipő kiválasztásakor figyelembe kell venni az egyéni ergonómiát, a célokat, a felhasználási területet. Például ha valaki túrázásra alkalmas cipőt keres, nem érdemes megvennie a legdrágább karbontalpú modellt, hiszen az nagyon merev, így csak csúszkálni fog benne az ember.”

A felhasználás jellegét illetően rengeteg választási lehetőségünk van.

Két alapvető kérdést kell tisztázni: milyen terepen bringázunk, illetve alapvetően csak tekerünk vagy gyalogolni is szeretnénk a cipőben.

A terep azért fontos, mert amíg a cipőt a pedálhoz rögzítő stoplikat utólag is rászerelhetjük a talpra, könnyen előfordulhat, hogy az eltérő felhasználású cipők eltérő stoplikat igényelnek – illetve a gyártók között sincs mindig kompatibilitás.

Eleinte nyugodtan használhatunk stopli nélküli lábbelit, mivel speciális cipőről van szó, így is nagyban segíti, hogy a lehető legnagyobb erőhatást fejtsük ki a pedálra, még a gyaloglásra leginkább alkalmas cipőknek is merev a pedállal érintkező talprészük. S amíg az országúti cipőben szinte lehetetlen gyalogolni, addig az MTB- vagy a túracipő a gyaloglást is segíti.

Parti András profi sportolóként a versenycipőit szinte kizárólag kerékpározáshoz használja (ha tolni kell, az már nem jó jel), így neki tulajdonképpen jottányit sem számít, lehet-e a cipőben sétálni vagy sem.

Melyiket válasszam? (Fotók: AFP)

Fontos, hogy minél könnyebb legyen a cipő, illetve a merev talp, hogy minden erő a pedálra hasson, s ne vesszen el semmi tette hozzá, majd kitért még egy érdekességre. – A szellőzés is lényeges, hiszen nyáron nagyon jó érzés, amikor befúj a szél a lábujjak közé. Hűvösebb időre is vannak cipők, de a nyári is téliesíthető a szellőzőnyílások beragasztásával, illetve kamásli beszerzésével.”

Azaz ha komolyabban vesszük a bringázást annál, mint hogy leszaladunk a közértbe, vagy átmegyünk a nagymamához a szomszédba, akkor ne sajnáljuk a pénzt megfelelő cipőre. A lábunk hálás lesz érte.

HATÉKONYSÁG, TARTÓSSÁG, EDZÉSMINŐSÉG

A learnaboutbicycles.com oldal is szentelt egy nagyobb összeállítást a kerékpároscipőknek, amelyben tíz okot is felsorolnak, miért is jobb ezekben tekerni, mint az utcai lábbelikben.

1. Nagyobb hatékonyság
A speciális kialakítás segít abban, hogy jobban átvigyük az erőt a pedálra, ezért könnyebbnek érezzük a tekerést.

2. Nem csúszik
A normál cipőt csak rátesszük a pedálra, így az könnyen csúszkál, a rögzített bringacipő viszont nem mozog, azaz egyenletesebb teljesítményre lehetünk képesek, s nem kell a cipőre odafigyelni.

3. Told és húzd!
Mivel a kerékpároscipő rögzítve van a pedálhoz, ezért nemcsak a lenyomásakor, hanem a felhúzáskor is erőt fejtünk ki, amely növeli a sebességet és elősegíti az izmok egyensúlyát.

4. Jobb kerékpárkezelés
A rögzítés miatt a kerékpár irányítása és kormányzása is könnyebb.

5. Kényelem
A speciális kialakítás (párnázottság, forma) miatt a bringáscipőkben jóval kényelmesebb tekerni, mint utcai sportcipőben.

6. Nagyobb erőhatás
A merev talp és a rögzítés miatt a kifejtett erő közvetlenül a pedálra és a hajtásra hat, így egy pillanatig sem megy kárba a kifejtett energia.

7. Tartósság
A merev talp jobban ellenáll a súrlódásnak, így hosszabb ideig használhatjuk, mint egy hagyományos cipőt, ezzel pedig pénzt takarítunk meg.

8. Biztonság
A normál cipő könnyedén elemelkedhet a pedálról, míg a kerékpáros rögzítve van, így sokkal biztonságosabb a bringázás, jobban tudjuk kontrollálni, mi történik velünk az út nehézségei során.

9. Szellőzés
A cipők légáteresztő anyagból készülnek, illetve szellőzőnyílások vannak rajtuk, így pedig sokkal kevésbé izzad a lábunk.

10. Jobb edzésminőség
A rögzítés miatt jobban tudjuk koordinálni a lábak mozgását, stabil a cipő és a kerékpár közötti kapcsolat, így az edzés minősége is jobb, mintha utcai cipőben tekernénk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.