Legendák, akikre a Giro d'Italia itthoni helyszínein is érdemes figyelni

Alejandro Valverde az idény végén visszavonul, de a körversenyen testközelből szoríthatunk – mások mellett – a spanyol bringásnak is.

Az idei Girón a címvédő Egan Bernal biztosan nem indul, de sok olyan kerékpáros igen, akikért ugyancsak megéri kimenni valamelyik magyarországi helyszínre. Három legendának is testközelből szurkolhatunk, egyiküknek ráadásul utoljára.

 

Alejandro VALVERDE

A Movistar veterán spanyol fenegyerekének 2022 a búcsú éve, jó előre bejelentette, hogy nem vállal több idényt. A Vuelta a Espana-győztes, világbajnok klasszis 41 évesen is elképesztő, az idei Strade Bianchén a második helyen végzett, s nyilván a Girótól is szeretne szépen elköszönni, úgyhogy hatalmas figyelem irányul majd rá. A spanyol közönségkedvenc szereplése azért is rendkívüli esemény, mert elképesztő pályafutása során csupán egyszer indult az olasz körön (2016-ban), és harmadik lett.

A 11 és 14 éves kora között a korosztályos viadalokon 50 versenyen át veretlen Valverde szerint a szüleit már annyira zavarta egyeduralma kortársaival szemben, hogy időnként már-már rimánkodtak neki, hogy hagyjon másokat is nyerni – őt azonban nem olyan fából faragták. Mint mondta: „Sokan már akkor idegesek voltak, amikor megláttak a rajtnál, de hát mit tudtam csinálni…”

Hiába, született győztes.

 

 

Vincenzo NIBALI

Valószínűleg a „Messinai Cápát” sem kell bemutatni senkinek. Az olaszok 37 éves legendája azon hét versenyző közé tartozik, akik a gazdag, több mint évszázados múltra visszatekintő kerékpáros-történelem során mindhárom nagy körversenyt – Tour, Giro, Vuelta – meg tudták nyerni legalább egyszer.

Noha a korábbi sikercsapatába, az Astanába 2022-re visszatérő Nibali már túl van pályafutása zenitjén, Olaszországban nemzeti hős, és hallatlan népszerűségnek örvend, ahol csak megfordul, a figyelem középpontjába kerül.

Rengeteg emberi történet, számos nagy verseny, sok-sok csodálatos bringatúra legújabb magazinunkban. A 84 oldalas kiadvány kapható az újságárusoknál, az ára 695 forint.

Ha mással nem, hamisítatlan délolasz stílusával: miután 2014-ben az Astana és feje, Alekszandr Vinokurov körül kipattant az emlékezetes EPO-botrány (ami utólag kis híján a klasszis az évi Tour de France-győzelmébe került), Nibali „szelíden” közölte véleményétcsapatfőnökéről:

„Meg tudnám ölni Vinót ezért az egész doppingos baromságért. Megfojtanám egy zongorahúrral, épp, mint az olasz maffiafilmekben. Lefogadom, hogy rá tudnám venni csapattársamat, Fabio Arut, hogy ő szerezze be a húrt!”

Ki tudja, talán a régi-új kapcsolat felmelegítése ismét gyümölcsöző lehet.

 

 

Mark CAVENDISH

A 2021-es esztendő egyértelműen a brit sprinterlegenda jutaloméve volt. A most 36 éves „Manxman” nagyon mélyről, az utolsó szalmaszálba kapaszkodva jött vissza. A korábban depressziótól és mindenféle egyéb fizikai problémától szenvedő versenyző 2020 nyarán egyszer már élő adásban, sírva bejelentette visszavonulását sokadik félresikerült versenye után. Azonban Patrick Lefevere és a Quick-Step még egy mentőövet dobott neki, Cav pedig maradéktalanul élt a lehetőséggel: a csapat Tour de France-keretébe az utolsó pillanatban bekerülve álomszerűen tért vissza, végül meg sem állt négy szakaszsikerig – ezzel a Tour-etapgyőzelmek terén beállította minden idők legnagyobbja, a „Kannibál” Eddy Merckx korábban behozhatatlannak hitt 34-es rekordját.

„Nem létezik annál nagyobb megtiszteltetés, mint hogy Merckxszel emlegetnek együtt. Össze sem lehet hasonlítani minket, hiszen én a sikereimet nagyrészt sprintekből szereztem, ő meg tényleg bárhol tudott nyerni. Ha valakit egy kalap alá vesznek vele, az a legnagyobb dicséret, amit egy profi kerékpárversenyző csak kaphat!”

Cavendish a Tour zöld trikója után 2022-ben a Giro ciklámenjére is ráhajt a sprinterversenyben – egyik legfőbb kihívója éppen Valter Attila csapattársa, Arnaud Démare lehet.

Címlapon: Vincenzo Nibali

Fotók: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Bogár János tanácsa: Ne fusd el az elejét! – kezdődik a 18. Ultrabalaton
Régen halálos veszélyt jelentett, ma már bárki végigjárhatja a Királyok ösvényét
Százévnyi egészség: nem mindegy, hogy valami elől, vagy valamiért futunk
A meleg volt a legnagyobb kihívás, a vége borzalmas volt, de győzött a VTM-en
A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.