Mire érdemes figyelni, ha lépcsőzni akarunk a bringával?

Nem megfelelő járgánnyal és kevés tapasztalattal életveszélyes leereszkednünk egy lépcsősoron, rutinos kerekeseknek azonban néhány fok nem jelenthet akadályt sem lefelé, sem felfelé.

A városi kerékpározásnak általában nem része a lépcsőn közlekedés (leszámítva a határokat és félelmet nem ismerő BMX-es és triálos vagányokat), a legtöbb kerekes ilyenkor lepattan a nyeregről, és inkább fel- vagy lecipeli a gépet (alul- és felüljárók esetében, megemelt tereknél ez könnyen előfordulhat). Kevésbé forgalmas, természetközeli helyeken viszont bátrabban kísérletezhetünk a lépcsőfokok meghódításával. Mi több, a cyclocross- és hegyikerékpár-versenyek szerves része a lépcsős szakasz, és az sem ritka, hogy a bringások egyenesen ugratnak a fokokon. Nézzük tehát, mi mindent érdemes számításba venni lépcsőzéskor.

Mire képes a járgány, avagy milyen bringával ne lépcsőzzünk soha. Országútival, régi, rosszul karbantartott bringával, csomagokkal agyonterhelt kerékpárral nem érdemes lépcsőzni. Ellenben extra segítséget jelenthet, ha a biciklink teleszkópos.

Mit tudunk mi, avagy ha még a járdaszigetről sem tudunk lezökkenni, ne csigalépcsővel kezdjünk. Fontos tisztában lenni saját képességeinkkel, technikai tudásunkkal. Ha még nem sajátítottuk el a legegyszerűbb fogásokat sem, nem szégyen – ne akarjunk viszont rögtön trükkmágusokká válni, mert csúnya sérülés lehet a vége. Ahhoz, hogy lefelé vagy felfelé végig tudjunk menni néhány lépcsőfokon, nagy önbizalom, sok gyakorlat, magabiztos fékkezelés, illetve egyensúly- és ritmusérzék szükséges.

A legfontosabb azonban az alázat, mivel ha túl korán kezdünk kísérletezni nehéz mutatványokkal, szinte garantált a bukás.

Hol ne csiszoljuk tudásunkat? Középületeken, bennük vagy előttük, a lépcsőházunkban, aluljárókban, játszótereken, megállók és kereszteződések közelében, valamint távol-keleti hegycsúcsokra vezető, közvetlenül a szakadékok mellett húzódó kiépített turistalépcsőkön lehetőleg ne randalírozzunk. Válasszuk inkább a teraszunkról levezető három lépcsőfokot, egy erdei ösvényen található, gyökerekből „épült” lépcsősort vagy elhagyatott épületek külső lépcsőit.

A fékek használatáról, avagy bízni a kerékben. Akár felfelé, akár lefelé haladunk a lépcsőn, fontos szerep jut a lendületnek – ugyanakkor (főleg lefelé) abból is megárt a sok. Az alapszabály, hogy lefelé engedjük gördülni a kerekeket, mert simábban és biztonságosabban átjuthatunk a lépcsőfokokon, a sebességet pedig fokozatosan kontrolláljuk. Semmiképpen se rángassuk a fékeket, akkor nagyon csúnyát eshetünk előre, a sérülésveszély pedig a lépcsőn mindig fokozott.

Felfelé sem mindegy, hogyan közelítjük meg a lépcsőt: nemcsak a haladás, hanem a bringa első felének megemelése, a mozdulat lendülete is kulcsfontosságú.

Szökkenő kerekek. Alternatív módja a lépcsőmászásnak, ha oldalazva (tehát nem a lépcsőre merőlegesen) másszuk meg, ilyenkor fokról fokra ugrathatunk akár felfelé, akár lefelé.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Rambo tehet mindenről? – Ezért (is) díjazzák a groteszk módon nagy izomzatot a Mr. Olympián
Év végi levezető edzésnek indult, győzelem lett belőle
Az amerikai haditengerész üzenete: Azért edzek mindennap, mert te nem!
A brit Forrest Gump templomokban és sátorban aludt, így szelte át Amerikát
Ezekkel a gyakorlatokkal készül Chris Hemsworth az új Mad Max-filmre

Videók

Több mint egy kilométert csúszott a pályán sílécek nélkül, csak a háló fogta meg
Kényelmes, de ijesztő: így alszanak a sziklamászók a semmi fölött
Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni

Hegymászás

„A hegymászás egyenlő a szabadsággal” – vallja a hegyek öntörvényű zsenije
A legendás serpa, aki huszonegyszer járt a világ tetején
Lengyel Ferenc szólómászásban feljutott az Ama Dablam csúcsára!

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.