Sikeres év áll a magyar kerékpársport mögött, íme a legjobb pillanatok

Öt bringás, aki dicsőséget és hírnevet hozott az országnak 2021-ben. Idézzük fel legemlékezetesebb versenyeiket.

Vas Kata Blanka

Nehéz eldöntenünk, vajon Valter Attila Giro d’Italián elért sikere – három napon át ő viselte az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót az olasz kerékpáros körversenyen – vagy a 19 esztendős Vas Kata Blanka idei olimpiai és világbajnoki teljesítménye kívánkozik 2021 legszebb magyar bringás pillanatait tartalmazó rangsorunk élére. Maradjunk annyiban, mindketten szenzációs évet tudhatnak maguk mögött, és mindkettőjüknek áttörés volt ez az év.

Vas harmadik lett az U23-asok mezőnyében a januárban rendezett terepkerékpár-világbajnokságon, ráadásul korcsoportjában megnyerte az idei világkupa-sorozat összetett versenyét. Ezüstérmet nyert az országúti kerékpárosok trentói Európa-bajnokságának U23-as női mezőnyversenyében, majd nem sokkal később épphogy lemaradt a dobogóról a belgiumi országúti világbajnokságon.

 

 

A számunkra legkedvesebb emlék azonban a tokiói olimpián hegyikerékpárban elért negyedik helye, mert korábban magyar kerékpáros még sohasem végzett az ötödik helynél előrébb a nyári ötkarikás játékokon. A számos világsztárt soraiban tudó holland World Tour-csapat, az SD Worx ásza – aki olyan nagyságokat utasított maga mögé Tokióban, mint Loana Lecomte vagy Pauline-Ferrand Prévot – a Csupasportnak is beszélt sportpályafutásáról és a kerékpározáshoz fűződő viszonyáról.

 

Valter Attila

A mindössze 23 esztendős országúti bringás májusban valósággal odaszögezte a nézőket a tévé képernyője elé, amikor a Giro d’Italián három napon át viselte a rózsaszín trikót. Talán még soha annyian nem szorítottak magyar kerekesért, mint akkor neki. Teljesítményével a honi kerékpársport történetében az első, aki a három nagy háromhetes körverseny (Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta) valamelyikén összetettben az első helyen állt.

 

Fotó: Luca Bettini/AFP

 

Végül a 14. helyen végzett, és Valter a tőle megszokott szerénységgel nyilatkozott a Csupasportnak, egy másik alkalommal pedig girós emlékeit idézte fel.

 

Fetter Erik

Az EOLO-Kometa 21 éves bringása a magyar férfi országúti kerékpársport valaha volt legjobb mezőnyeredményét érte el, amikor negyedik helyen zárt a 23 éven aluli férfiak mezőnyversenyében a szeptemberben Trentóban rendezett országúti Európa-bajnokságon. A felejthetetlen élményről ebben a cikkben írtunk.

 

Foto: Photogomezsport

 

Szintén szólnunk kell egy másik sikeréről is: ő nyerte az augusztusban rendezett négynapos verseny, a Tour de Limousin Sauviat-sur-Vige és Limoges közötti 169.7 kilométeres záró etapját – ez volt profi pályafutása első győzelme.

 

Benkó Barbara

Az egyik legismertebb és legsikeresebb női hegyikerékpárosunknak azért szeretnénk helyet szorítani az év öt legszebb magyar bringás pillanata között, mert rengeteget tett a szakág hazai népszerűsítéséért. Sokáig egyedül képviselte a honi hegyikerékpársportot a nemzetközi porondon, és Vas Kata Blanka színre lépésével sem adta fel a küzdelmet. Óriási szerepet vállalt a tokiói kvóta megszerzésében, mégsem utazhatott a japán fővárosba.

 

 

A korábbi olimpikon – ő képviselte a magyar színeket a 2012-es londoni játékokon – megnyerte az idénybeli MTB XCO-kupasorozat utolsó versenyét, a Csömör-kupát, és ezzel a könnyekkel ünnepelt diadallal intett búcsút húszéves sportpályafutásának. Érzelemdús győzelméről a Csupasport is megemlékezett.

 

Farkas Bendegúz

Bármilyen meglepő, de a végére egy olyan fiatal BMX-tehetséget hagytunk, aki hosszú idő után ért el nemzetközi sikert egy olyan szakágban, amelyben nekünk, magyaroknak általában nem osztanak lapot. A BMX Sopron SE mindössze 13 éves kerekese az olimpiai BMX cross vagy másképpen racing (terep) szakágában ért el rég nem látott magyar sikert: az előkelő 5. helyen végzett az Európa-kupa szeptemberi, hollandiai 9. és 10. fordulójában.

 

 

Ezt megelőzően a 2000-es években tapsolhattunk magyar BMX racing sikereknek: Hódi Anikó a 2003-as franciaországi korosztályos BMX cross Európa-bajnokságon lett aranyérmes a 18 éven aluliak között cruiser kategóriában. Farkas Bendegúzt Vincze Gergely, a válogatott szövetségi kapitánya mutatta be a Csupasport olvasóinak.

Címlapfotó: Luca Bettini/AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.