Februári eseménynaptár: főszerepben a tél végi teljesítménytúrák

A tavasz előtti utolsó hetekben több helyszínen is lehet még fagyos, havas körülmények között túrázni vagy akár terepen futni is.

Túrázás

Február 5., szombat – Lackenhof, Ausztria

Egynapos túra az ausztriai Ötscherhez. Utazás Budapestről teleautó-rendszerben, pontos indulási időpont és helyszín a bea.kurucz@gmail.com e-mail címen kapható, ugyanitt a jelentkezés is intézendő. A program 10 órakor indul Lackenhof település parkolójából, a túra 17.5 kilométer 1100 méter szintemelkedéssel, hazaindulás Budapestre késő délután. A túravezetés díja 15 ezer forint.

 

Futás

Február 5., szombat – Kereki

Trianon Trail terepfutóverseny Kerekiben, a Balatontól délre hét kilométerre a Kőröshegy-Pusztaszemesi völgyben. Versenyközpont a helyi Hősök parkjában, ahonnan a 21 kilométeres táv mezőnye 10 órakor, míg az 5 és 10 kilométeres távé 10.30-kor rajtol, de 11.30-kor lesz egy 500 méteres gyerekfutam is, utóbbira a nevezés ingyenes. Létszámlimit a teljes versenyre 150 fő.

 

Túrázás

Február 5., szombat – Tihany

Már a 13. Téli Tihany teljesítménytúrát rendezik meg három távon (10, 15, 20 km). A rajthelyszín mindhárom esetben a Belső-tó déli partján felállított rendezvénysátor, a Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Zeneiskolájától 150 méterre. Nevezési feltételek és részletes információ az esemény weboldalán.

 

Futás

Február 5., szombat – Eplény

Éjszakai hófutás a Síarénában. A hat versenyszámban (3.4, 6.8, 10.2, 13.6, 17 és 20.4 km) a férfi és a női bajnok is díjazásban részesül. A nevezési díj 5900 forint, a bevételből a KAHU egyesület állatmenhelyének kialakítását finanszírozzák. Nevezés ezen a felületen.

 

Túrázás

Február 5., szombat – Vác

Naszály-túra februárban 15 kilométeren. Indulás 8 órakor a Pincevölgyi dűlő 1. számtól, a túra nagyjából 6-7 óra időtartamú, a részvételi díj 2500 forint. Fizetés a helyszínen, kizárólag készpénzben, további információ a 20/330-2433-as telefonszámon kapható.

 

A Naszály hegy Vác fölött emelkedik 652 méterrel a tengerszint fölé. Fotó: MTVA/Nagy Zoltán

 

Túrázás

Február 5., szombat – Normafa

Zimankó elnevezéssel 5, 10 és 21 kilométeres túrákra lehet jelentkezni, előnevezés, előregisztráció nincs. A túra – a 10 és 21 kilométeres táv egy rövid szakasza kivételével – jelzett turistaútvonalon halad, a rajtnál a szervezők itinert és fekete-fehér térképet biztosítanak. Indulás a Csúcs büfétől, amely az Eötvös úton, a gyermekvasút-megállóval szemben található. Nevezési díj a választott távtól függően 1200, 1400 vagy 1600 forint. Szintidő nincs, de a résztvevőknek legkésőbb 16 órára be kell érkezniük a célba, ahol forró teát kapnak.

 

Futás

Február 6., vasárnap – Kaposvár

Már a 12. Futófarsangot rendezik meg félmaratoni és 10 kilométeres távon. Rajt és cél a Kossuth téren, versenykiírás, nevezési feltételek az esemény weboldalán, minden további kérdésre a futofarsang@gmail.com e-mail címen kapható válasz.

 

Túrázás

Február 6., vasárnap – Markaz

Gyalogos teljesítménytúra a Markazi Trapp, amelyen 5, 13 vagy 25 kilométeres táv közül választhatnak a résztvevők. Regisztráció február 3-án éjfélig a név, táv és a túra nevének megadásával a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen. Íróeszköz szükséges, szöveges útvonalleírás és színes térkép a rajtnál. Nevezési díj az 5 kilométeres távra 2000, a másik kettőre 2500 forint.

 

Akadálysport

Február 6., vasárnap – Budapest

Nagy akadálysportedzés a tavaszi versenyek előtt – két emelet, két edző, rengeteg akadály. A jelentkezőket két csoportra osztják egyaránt hatvanperces edzésekre mindkét edzővel, a kettő közötti pihenőidő csupán öt perc. Az állomásokon akadálytechnikát, kardiós feladatokat és speciális erőfejlesztést lehet végezni. Limitált létszám 50 fő, részvételi díj 4000 forint.

 

Supozás

Február 11., péntek – Hévíz

Téli SUP-túra a gőzölgő Hévíz-patakon. A táv 8 kilométer, a túra időtartama 4 óra. Találkozó 10.30-tól ezen a helyszínen, vízre szállás 11 órakor. A túrán legfeljebb 12 fő vehet részt, a deszkabérlés 12 ezer forint, saját deszkával érkezőknek a részvételi díj 10 ezer forint. Regisztráció a supthelifestyle@gmail.com e-mail címen lehetséges.

 

Futás

Február 12., szombat – Bóly

Baráti örömfutás száz kilométeren, ez a 8. Szederkény–Bóly 100 km. Az amatőr futók egy 57 és egy 43 kilométeres rövidebb távot is választhatnak. Előző este 17 órától technikai értekezlet a bólyi focipálya klubtermében, a futás után szombaton 18 órakor ugyanitt meleg vacsora. Induláskor szükséges a fejlámpa, rajt 6 órakor a bólyi Park utcai sportteleptől. Minden további információ a 20/912-6630-as telefonszámon vagy az inhoff@futobolond.hu e-mail címen kapható.

 

Túrázás

Február 12., szombat – Gödöllő

Téli Margita teljesítménytúra 6, 12, 20, 30 vagy 40 kilométeren, de bármelyik táv futva is teljesíthető. A szervezők figyelmeztetnek rá, hogy a versenyközpontként üzemelő Erkel Ferenc Általános Iskola környéke szombaton 8 és 12 között fizetős parkolási övezet. Nevezési díjak, részvételi feltételek és díjazás az esemény weboldalán.

 

 

Futás, gyaloglás, kerékpározás

Február 12., szombat – Mátraháza

Ebben az évben is megrendezik a Kékes 10x eseményt, minden évszakban, kezdve a télivel. Útvonal: Mátraháza–Kékes-csúcskő–Mátraháza nagyjából 7 kilométer 350 méter szintemelkedéssel és -süllyedéssel, mindezt két óra alatt. Az esemény különlegessége, hogy akár tízszer is lehet teljesíteni, vagyis akkor több mint húszórás erőpróbával kell számolni, illetve fejlámpa használata a sötétedés miatt kötelező. Nem verseny, a kiválasztott távot futva, kerékpározva vagy gyalogolva is lehet teljesíteni. Előregisztráció szükséges a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen február 10-én éjfélig. Nevezési díj öt körig 2500, hat körtől 3500 forint. A négy évszak pecsétgyűjtő füzet a rajt/célban érhető el ingyenesen.

 

A Kékes. Fotó: Czimer Tamás/Heves Megyei Hírlap

 

Túrázás

Február 12., szombat – Balatonalmádi

Negyedszer rendezik meg a Három kilátó túrát, a tavalyival ellentétben azonban ismét élő eseményként. Rajt és cél a Hagyományőrző Kultúrközpontnál (8220 Balatonalmádi, Ady Endre utca 2-6.), a helyszíni nevezés 2500 forint, de lehetőség van előnevezésre február 6-ig a boszimre@gmail.com e-mail címen, ez esetben a 20 kilométeres táv 2000, míg a 6 kilométeres 1000 forintba kerül. A rajtnál zsíros és lekváros kenyér, forralt bor, tea és pálinka várja a túrázókat, míg a célban forró gulyásleves. Minden induló színes térképet kap, és ajánlott útvonalon teljesítheti a túrát.

 

Túrázás

Február 12., szombat – Sukoró

Kőről kőre a Velencei-hegységben 20 kilométeren. Rajt a régi labdarúgópálya (8096 Sukoró, Fehérvári utca) melletti parkolóból 7 és 8 óra között folyamatosan. Saját idő terhére 9.30-ig is lehet rajtolni, de a cél 14 órakor bezár. Az útvonal érinti egyebek mellett Likas-kőt, Pákozdvárat és Csúcsos-hegyet. Nevezési díj 1500 forint, további részletek a 70/942-4410-es telefonszámon.

 

Kajakozás

Február 12–13., szombat–vasárnap – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 10 900 forint, amely a nemzeti park engedélyének díját is tartalmazza.

 

Futás

Február 13., vasárnap – Balatonfüred

A hagyományokhoz híven az idén is megrendezik a Szerelmes Füred futóversenyt, de ezúttal új versenyszám lesz a hatvan év feletti szerelmeseknek, akik a 3.5 kilométert sétálva tehetik meg. A versenyközpont a Tagore sétányon lesz, 8 órakor az 50 kilométeres távon indulók rajtolhatnak, majd 9.50-kor a hatvan év felettiek, de 10.10-kor rendeznek egy 600 méteres gyerekfutamot is. A félmaratoni távon 10.30-kor startolhatnak, eredményhirdetés 14 órakor.

 

Túrázás

Február 13., vasárnap – Kehidakustány

Téli Papucs-hegy túra 5, 8, 15, 20 és 25 kilométeren. Rajt és cél a helyi Kultúrházban (8784 Kehidakustány, Malom utca) valamennyi táv esetében. Előnevezés a bakancsosturaim@gmail.com e-mail címen a név, a táv és a teljes cím megadásával február 9-én 18 óráig 500 forint kedvezménnyel. Egyébiránt a nevezési díj 2000 és 2700 forint között változó. A rajtnál reggeli, útközben frissítés, a célban meleg étel várja a túrázókat. Az esemény gyerekbarát, bababarát, nagyszülőbarát, kutyabarát és antisportoló-barát.

 

Futás

Február 13., vasárnap – Lajos-forrás

A nyárra tervezett Salomon Ultra Trail Hungary újabb pályabejárásos közösségi futása, ezúttal éjszaka. Indulás pontosan 18 órakor a Lajos-forrásnál lévő parkolóból. A táv 19 kilométer a Lajos-forrás–Bölcső-hegy–Sikáros–Király-völgy–Dobogókő–Öregvágás–Sikáros–Lom-oldal–Lajos-forrás útvonalon. A részvétel ingyenes.

 

Túrázás

Február 13., vasárnap – Mátraháza

Zik-Zak Zimankó, gyalogos teljesítménytúra a Mátrában 6, 10 vagy 20 kilométeren, sőt a távokat lehet kombinálni is. Regisztráció szükséges február 10-ig a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen, a részvételi díj egységesen 2500 forint, amely a rajtnál készpénzben fizetendő. A túra szombaton is teljesíthető. A szervező színes térképet és szöveges útvonalleírást biztosít, illetve csokoládét, sőt díjmentesen tejeskávét vagy házi pálinkát is.

 

Túrázás

Február 19., szombat – Sástó

Kiss Péter teljesítménytúrázónak, barlangásznak, terepfutónak és hegymászónak emléket állító túra a Mátrában 57, 37 és 20 kilométeres távon. Kizárólag a február 16-ig tartó előnevezéssel lehet részt venni az eseményen, amelynek rajt- és célhelye a sástói Oxygen Adrenalin Parkban lesz. Fontos információ, hogy a túra napján az utolsó menetrend szerinti buszjárat Sástóról Gyöngyösre 21.27-kor indul!

 

Futás

Február 19., szombat – Úri

Családias hangulatú félmaratoni vagy 10 kilométeres verseny. Rajt és cél az úri Művelődési Központban (Rákóczi út 31-33.), rajt 10 órakor, a célban meleg tea és lilahagymás zsíros kenyér várja a résztvevőket. Nevezés ezen a felületen, illetve további információ a homecyclinghungary@gmail.com e-mail címen vagy a 70/558-1292-es telefonszámon.

 

Túrázás

Február 20., vasárnap – Budapest

Túra 7 vagy 20 kilométeren, általában végig jelzett turistaúton. Rajt a Gyermekvasút Széchenyi-hegyi megállójától 7 órától folyamatosan, célzárás 16 órakor. A rajtnál minden távhoz szöveges itinert és térképet biztosít a szervező. Család-, futó- és kutyabarát teljesítménytúra, amelyen előnevezés nélkül is lehet indulni, de előnevezéssel 300 forint a kedvezmény az 1500 (7 km) és az 1800 (20 km) forintos árból. További részletek az esemény weboldalán.

 

Túrázás

Február 20., vasárnap – Nézsa

Túra a csővári várromhoz 11 kilométeren. Kezdő túrázóknak is ajánlott, a részvételi díj 3000 forint, a jelentkezési határidő február 17. Indulás 9 órakor a Reviczky kastélypark bejáratától. Részletek és nevezési feltételek az esemény weboldalán.

 

Futás

Február 20., vasárnap – Szerencs

Először rendezik meg a farsangi futást Szerencsen. A résztvevők a Rákóczi-vártól indulhatnak, egy kör 2.5 kilométer, legfeljebb három kör teljesíthető. Nevezési díj valamennyi távra 3000, de előnevezéssel csak 2000 forint. Részletek és nevezési felület az esemény weboldalán.

 

Futás, kerékpározás

Február 20., vasárnap – Jászfényszaru

Zagyva-parti tótúra vegyes terepviszonyokkal. Távok: 7, 17, 25 és 32 (17+25) kilométer, előzetes regisztráció szükséges február 17-ig a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen a túra és az induló nevének, illetve a választott táv megadásával. A bringások 15 és 30 kilométeres táv közül választhatnak, de végig kerékpáros úton. A rajtnál színes térképet és útvonalleírást ad a szervező. Nevezési díj 2500 forint. Rajt 7 és 11 óra között, célzárás 18 órakor. Rajt és cél a Jászfényszaru vége közlekedési táblánál, Zsámbok irányába.

 

Futás

Február 20., vasárnap – Budapest

Jelmezes föld alatti futás Kőbányán a Rottenbiller parkban. Ovisoknak 300, sulisoknak és családoknak egyaránt 700 méteres távon is rendeznek futamot, továbbá 4, 7, 14 és 21 kilométer közül lehet választani. Az eseményre túrázókat is várnak 3 és 8 kilométeres távokra. Részletek és nevezési felület az esemény weboldalán.

 

Túrázás

Februát 26., szombat – Mátraháza

Mátrai tekergés februárban is. A gyalogos teljesítménytúrán 5, 10, 20 vagy 30 kilométeres táv választható. Rajt és cél Mátraházán a parkolóban, indulás 7 órától, célzárás 17 órakor. Nevezési díj 2000 forint az 5, illetve 2500 a 10, 20, 30 kilométeres távra. Minden egyéb részlet a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címről kapott válaszlevélben megtalálható.

 

Futás

Február 26., szombat – Kesztölc

A Sasfészek vertical szervezőjének könnyebb futóversenye ez a 15 kilométeres pálya, 590 méteres szintemelkedéssel. Versenyközpont Kesztölc központjában, rajt 11 órakor, a pálya 95 százalékban köves, sáros terepen, szélesebb földutakon és vízmosások ösvényein halad. Frissítés 9300 méternél: víz és gyümölcs.

 

Túrázás

Február 26., szombat – Szépjuhászné

Túra 6 vagy 20 kilométeren, általában végig jelzett turistaúton. Rajt a Szépjuhászné étteremtől 7 órától folyamatosan, célzárás 16 órakor. A rajtnál minden távhoz szöveges itinert és térképet biztosít a szervező. Család-, futó- és kutyabarát teljesítménytúra, amelyen előnevezés nélkül is lehet indulni, de előnevezéssel 300 forint a kedvezmény az 1500 (6 km) és az 1800 (20 km) forintos árból. További részletek az esemény weboldalán.

 

Túrázás

Február 26., szombat – Arács

Rövid körtúra a balatonfüredi Koloska-völgybe. A tervezett útvonal: Arács, Népház–Koloska csárda–Koloska-forrás–Koloska-sziklák–Jókai-kilátó (Tamás-hegy)–Piros templom–Arács, Népház. A túra hossza 10 kilométer, nagyjából 3 óra. Találkozó 9.45-kor az arácsi Népháznál lévő buszmegállónál, indulás 10 órakor. A részvétel ingyenes.

 

Kajakozás

Február 26–27., szombat–vasárnap – Hévíz

Találkozó 9 óra előtt a Hévízi-tónál, majd három-négy órás evezés következik a Hévíz-patakon tavirózsák, hattyúk és vadkacsák között, a táv hozzávetőlegesen 10 kilométer, a kiszállónál forralt bor és forró tea várja a kajakosokat. A túrára korlátozott létszámban fogadják el a jelentkezéseket, a túravezetés és felszerelés bérleti díja 10 900 forint, amely a nemzeti park engedélyének díját is tartalmazza.

 

 

Futás

Február 27., vasárnap – Csór

A jól ismert BakonyRun téli futama, amely tájékozódási terepfutóverseny ellenőrzőpontokkal és akadályokkal. Egy időmérő eszközzel öt különböző pontot kell megtalálni a legrövidebb idő alatt, illetve ezeken a pontokon öt különböző erőnléti, ügyességi és logikai feladatot kell megoldani. A verseny helyszíne Csór, Petőfi Sándor Művelődési Ház, a teljesíthető táv 10 kilométer. Részletek itt.

 

Futás

Február 27., vasárnap – Alsónémedi

Winter Wonderland Race kutyás futó-, kerékpáros-, dogscooter- és kutyafogathajtó-verseny a helyi agárpálya területén. Nevezési felület itt, de érdemes a szabályokat is végigolvasni, mert fontos tudni, hogy a kutyát elengedni tilos, illetve a verseny ideje alatt a pályán bemelegíteni tilos. A pályát bejárni reggel, a verseny kezdetéig visszaérkezően lehet, kizárólag kutya nélkül. Részletek ezen a felületen olvashatók.

 

Supozás

Február 27., vasárnap – Szigetszentmiklós

Farsang supozással egybekötve, vagyis elvárás, hogy a résztvevők jelmezbe öltözzenek. Találkozó Szigetszentmiklóson a Tanösvényi játszótérnél dél és 12.30 között, a túra nagyjából 2.5 óra. A részvétel ingyenes a saját deszkával érkezőknek, egyébként a deszkabérlés 9000 forint. Jelentkezni a supthelifestyle@gmail.com e-mail címen lehet.

 

Futás

Február 27., vasárnap – Tata

Farsangi futás és gyaloglás az Öreg-tónál, ajánlatos jelmezbe öltözni a részvételhez, ezt a szervezők oklevéllel és egyedi éremmel díjazzák. Egy kör a tó körül 7 kilométer, de hat kört is lehet futni. Indulás 9 és 11 óra között folyamatosan, a részvételi szándékot a tiszato.bringa@gmail.com e-mail címen lehet jelezni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét
Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.