Kőbánya a sport fővárosa

A Nagy Sportágválasztón olimpiai, világ és Európa-bajnokok mellett véradásra és sportantropometriai mérésre, illetve a Nagy Hangszerválasztó társrendezvényre is várják az érdeklődőket.

Évszakról évszakra mozogni vágyó emberek tömegeit vonzza a Nagy Sportágválasztó, amelynek tavaszi eseményére május 24–25-én kerül sor a Merkapt Sportközpontban. A rendezvény célja mozgásra ösztönözni kicsiket és nagyokat, több mint száz hagyományos és kuriózumnak számító sportág bemutatásával. A hétvége egyik legnagyobb érdekessége a társrendezvény Nagy Hangszerválasztó, amelyen profi zenészekkel és zenetanárokkal zenélhetnek együtt a látogatók. Az eseményen véradásra és a megfelelő egyéni sportágválasztást segítő sportantropometriai mérés igénybevételére is lesz lehetőség.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatón elmondta, szervezőként minden évben igyekeznek szélesíteni az élmények körét. A kipróbálható sportágak száma az idén már 109, s az esemény remek alkalom, hogy a látogatók igazi példaképekkel, bajnokokkal találkozzanak.

Ilyen például Szász-Kovács Emese olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakozó, Harsányi Gergely 179-szeres válogatott kézilabdázó, dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Marosi Ádám világbajnok és olimpiai bronzérmes öttusázó, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, Földházi Zsófia világbajnok öttusázó, Novák Ferenc olimpiai bajnok kenus, Steinmetz Barnabás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, Steinmetz-Bobcsek Emese magyar bajnok és válogatott atléta, Gróf Dávid, a Bp. Honvéd kapusa, illetve Boronkay Péter kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok paratriatlonista.

Radányi Gábor, a kőbányai önkormányzat alpolgármestere szerint Kőbánya a fővároson belül is a sport fővárosa. Bár nincsenek nagy klubok, az utánpótlás-nevelés kimagasló. Többek között Késely Ajna Európa-bajnoki ezüstérmes, háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok úszó is egy kis kőbányai klubban kezdte pályafutását.

 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

Szél Mária, a VII. kerületi Molnár Antal Zeneiskola igazgatóhelyettese örömmel számolt be róla, hogy a Sportágválasztó szombati napján az iskola vonós- és fúvószenekara szórakoztatja a rendezvény látogatóit, illetve a helyszínen a zeneiskola hangszereit is kipróbálhatják a muzsika iránt érdeklődők. Az igazgatóhelyettes hozzátette, tapasztalatai szerint Magyarországon a zongora, a gitár, az ütőshangszerek és a hegedű a legnépszerűbbek a zeneiskolában hangszert választók körében.

Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese sikerként értékeli a tavalyi Sportágválasztón elsőként megrendezett véradást, amelyen összesen 128 véradó jelent meg. A nyári időszakban különösen fontosak a véradásra alkalmat adó események, mert a szabadságolások miatt jelentősen csökken a vérkészlet. Vért adni csak 18 és 65 éves életkor között lehet, ha a véradó súlya eléri az ötven kilogrammot.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Példaképe miatt az ultrafutást választotta, amely kiszakítja a rohanó világból
Életveszélyes trükkök során győzte le a félelmét a falakon tekerő BMX-es
Nemcsak nyáron lehet SUP-ozni: szakértő segít, hogyan evezzünk a téli hidegben
Marcel Hirscher, a sípályák korszakos ura
Itt a tél, magasságtól függően egyre több hegységünkben túrázhatunk hóban

Videók

Erdőben is lehet síléccel száguldozni, de senki se csinálja utána
Mint a rajzfilmekben: lufikkal az égig
Magassági rekord: falmászás a felhők között

Hegymászás

Siklóernyő-balesetben szilánkosra tört Lengyel Ferenc három csigolyája
A sziklát érteni kell, a mászás művészet
Eltűnt három francia a Himalájában

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek
Kizárólag negatív teszttel lehet síelni
Játszótérnek 28 méteres jégmászótorony
Megtelnek a parkok asztaliteniszezőkkel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.