Bánkúton a síelés és a túrázás is népszerű

Mint a legtöbb hazai síterep, a bánkúti is kiszolgáltatott az időjárásnak, az előző szezonban nagyjából három nap adódott a sípályák használatára.

Pedig a Bükk-fennsík keleti részén fekvő síközpontban hat különböző hosszúságú, három nehézségi fokozatú pálya mellett egy oktatópálya és egy szánkópálya is rendelkezésre áll. Az üzemeltető a hóágyúk használatában látja a megoldást, csakhogy nem elegendő az eszközök beszerzése.

„A pályáink hosszúsága indokolja, hogy kevesebb mennyiségű természetes csapadék esetén a pálya teljes hosszát beteríthessük műhóval” – jelentette ki Nagy Norbert, a Bánkúti Sícentrum szóvivője.

A terület része a Natura 2000 hálózatnak, amely az európai unió tagországaiban található legértékesebb természeti területek összefüggő rendszere. A világon egyedülálló, egységes szabályozású ökológiai hálózat, amelynek célja, hogy hozzájáruljon Európa vadon élő állat- és növényfajainak, valamint természetes élőhelyeinek hosszú távú fennmaradásához, az ember számára létfontosságú természeti környezet megőrzéséhez.

Bánkút, sípálya

Fotó: MTI/Vajda János

Bánkúton is ki vannak szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, pedig számtalan szolgáltatás teszi, tenné kényelmessé a síelést.

November közepén elkezdődött a síoktatás műanyag borításon, amelyre ha ráesik a friss hó, ugyanúgy használható. Összesen hét felvonó (négy tárcsás és három tolókaros) üzemel, amelyből három használatával valamennyi pálya besíelhető, a kölcsönző pedig a szezon alatt minden olyan napon nyitva tart, amikor a pályákat használják.

Közvetlenül a sípálya szomszédságában található a Bánkúti Turistaház, amelyet a közelmúltban teljesen felújítottak, így 20–30 fő elszállásolása is lehetséges, de a modern felszereltséggel nem kizárólag télen várják a vendégeket. Mivel a turistaházat érinti az Országos Kéktúra útvonala, egész évben a túrázók rendelkezésére áll.

Fotó: MTI/Vajda János

„Az elmúlt évek kényelmessé tették az embereket, így minket is – folytatta Nagy Norbert. – A koronavírus-járvány miatt fontosabbá váltak a higiéniai intézkedések. Ezek kidolgozás is folyamatban van, s majd a Chernel István sí- és turisztikai klaszter egységesíti a védekezés részleteit. Mindenesetre a turistaházhoz tartozó, szintén felújított étteremnél kialakítottunk egy külső faházas részt, amelynél megrendelhető az étel, s el is vihető, ha valaki nem szeretné zárt térben elfogyasztani.”

Amennyiben az időjárás kedvező, az üzemeltető minden nap 9 és 16 óra között biztosítja a pályák használatát.

Még több sí a magazinban!

Síelés 2020–2021 magazinunkban hosszabban is írunk valamennyi magyar síterepről. Fókuszban a Covid-mentes síelés, óvintézkedésekkel, de külföldi körkép, divattörténet, gasztrotipp és sok egyéb sícikk is színesíti a 84 oldalas magazint, amely kapható az újságárusoknál.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.