Mit kell tudni a magyar sípályákról?

Tizenkettő plusz a ráadás: a sopronival együtt tizenhárom sípálya működik hazánkban. Összeállításunkban gyakorlati információkat gyűjtöttünk össze a síelni vágyóknak.

Síelés 2019–2020 magazinunkban minden magyar pályáról hosszabban írunk, ezúttal négyet mutatunk be. A hazai síterepek működése főképp az időjárástól függ, e tekintetben jóval kedvezőtlenebb helyzetben vannak azokhoz a külföldi központokhoz képest, ahol megfelelőbb a klíma. Minden üzemeltető hideg és havas telet remél, hiszen csak akkor tudnak folyamatosan – vagy legalábbis időszakosan – nyitva tartani.

Bánkút

Hazánk egyik legjelentősebb síközpontja szép környezetben, a Bükk szívében található. A 3.3 kilométeres hosszúságú pályarendszert egy oktató, két kék, három piros, valamint két fekete kategóriás pálya alkotja, így a kezdőtől a haladóig mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő terepet. A leghosszabb, 1300 méteres pálya kék besorolású, a szánkózók pedig elkülönített szánkópályát használhatnak. A hét lesiklópályát négy húzó és három toló karos sífelvonó szolgálja ki. A pálya minőségét hótaposó gépek segítségével garantálják.

Hóágyú nincs, így akkor síelhető a pálya, ha esett a hó. Nemcsak télen, hanem az idény előtt is vállalnak oktatást a műanyag pályán.

Az előző idényre megújult a síiskola és a kölcsönző, ahol minden síeléshez szükséges eszköz megtalálható. A kölcsönző mindennap, a sífelvonók működési ideje alatt nyitva van. A hosszú távú tervek között szerepel a síklub épületének felújítása. Fontos szabály, hogy 14 éves kor alatt kötelező a sisak használata. A www.bankut.hu honlapon friss információkat találni – mindig érdemes tájékozódni a pályára indulás előtt.

Hossz: 3.3 kilométer
Szintkülönbség: 10–170 méter
Kategória: kék, piros, fekete
Ár (napijegy): 5500 forint/felnőtt, 4500 forint/diák és szenior, 3500 forint/gyermek
Honlap: www.bankut.hu

A cikk hosszabb változata a Síelés 2019-2020 magazinban jelent meg: a 84 oldalas kiadvány főleg a rövidebb síutakra fókuszál, de számos egyéb érdekesség is található benne, így megnéztük, milyen a magyar pályák jelene és jövője. Kapható az újságárusoknál, az ára 690 forint.

Dobogókő

Budapesttől autóval csupán félórás útra van a dobogókői sípálya, amely a trianoni Magyarország első sípályája volt, 1923 óta működik. A két pálya a felső szakaszon piros, az alsó részen kék nehézségű, fent kicsi fekete szakasz van. A feljutást egy több mint 600 méter hosszú tányéros felvonó biztosítja. Miként más pályáknál, itt is több kiránduló- és sífutóútvonal található. A tervek szerint a jövőben hóágyúrendszert alakítanak ki, és talán már a következő idényre elkészül a beülős felvonó. Jelenleg egyetlen hóágyú működik a felső szakaszon, a leggyorsabban ugyanis a meredek részt „síelik le”. Jó tanács: hétvégén sokan vannak, ezért érdemes hétköznap menni, hiszen lehet, hogy ez esetben egyetlen délelőtt alatt többet csúszik az ember, mint hétvégén egész nap.

Hossz: 2.1 kilométer
Szintkülönbség: 178 méter
Kategória: kék, piros
Ár (napijegy): 3500–4000 forint/felnőtt, 2500–3000 forint/gyermek
Honlap: www.dobogokosi.hu

Eplény

Hazánk legnagyobb és legkedveltebb síközpontja, ahol minden hazainál több, tizenhat pálya található. Itt van a leghosszabb, megállás nélkül síelhető pálya: a kék kategóriájú, 1927 méteres szakasz. Nyolc felvonó működik, s itt készült el az ország első négyüléses felvonója. 2017 óta kétüléses is működik. Hazai szinten kiemelkedően sok, 52 hóágyú működött az előző idényben, így a hideg idő beálltával könnyen beindítható a síidény. Ha kevés a természetes hó, akkor is aránylag hosszúra nyúlhat a szezon.

Sí- és snowboardoktatást egyaránt igényelhetünk, továbbá kölcsönző is üzemel. A majd’ négy kilométernyi kivilágított pályaszakasznak köszönhetően este tízig is síelhetünk.

Hossz: 7.9 kilométer
Szintkülönbség: 4–176 méter
Kategória: kék, piros, fekete
Ár (napijegy): 9500 forint/felnőtt, 8500 forint/diák és szenior, 6700 forint/gyermek
Honlap: www.siarena.hu

Kékestető

Az oktatópályákat és a snowpark pályáját is ideszámolva a látogatók több mint 5 kilométernyi terepen élvezhetik a síelést Magyarország legmagasabb pontján. Az 1014 méteren lévő csúcsról indul az 1.8 kilométeres pálya, amely hazánk második leghosszabbja. A Kékes-tetőn többféle felvonó – csákányos, húzó és tányéros is – működik, a hosszú pályára pedig síbusz viszi el a sízőt.

A korszerű pályafenntartó gépeknek köszönhetően a hó egyenletes és tartós, ráadásul hóágyúk gondoskodnak a természetes hó pótlásáról.

Ennek ellenére a felvonó, valamint a pályák nyitva tartását a mindenkori időjárás határozza meg. A síházban sísuli működik, így a síoktatás, valamint a kölcsönzés is helyben van. Ez nemcsak a síelésre, hanem a snowboardra is igaz. Az idényben lehetőség van éjszakai síelésre: szerdán, szombaton és pénteken este 8–9-ig lehet síelni.

Hossz: 5.26 kilométer
Szintkülönbség: 5–230 méter
Kategória: kék, piros, fekete
Ár (napijegy): 6000 forint/felnőtt, 4500 forint/gyermek
Honlap: www.kekesteto.hu

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.