Szervizeljük síléceinket télen-nyáron

A szezon során és azon kívül is érdemes nagy figyelmet fordítanunk a sílécek és egyéb felszerelések tárolására, hogy a következő években is biztonságosan használhassuk őket.

A sílécek karbantartásának egyik legfontosabb része az élezés és a vakszolás, no meg a talp megfelelő állapotban tartása. Érdemes egyébként ezeket a feladatokat szakemberre bízni, hiszen a síléc talpa és kantnija (ez az éle) határozza meg az eszköz élettartamát, s ha nem kezeljük megfelelően, ez jelentősen rövidülhet.

„A sílécek élezése akkor időszerű, amikor már használattól függően, jeges pályán gyorsabban, friss hóban, latyakban lassabban megkopik az él – kezdte érdeklődésünkre Fekete András, a SKID Síikola vezető oktatója. – A versenyzők néhány csúszásonként »újrahúzzák« a léceket, van, aki szezononként, de egy átlagos felhasználónál elmondható, hogy sítáboronként érdemes a léceket szervizelni. Akkor érezzük meg igazán, hogy már időszerű az élezés, ha egy keményebb, jegesebb pályán oldalra sodródik a lécünk. Ezt inkább ne várjuk meg.”

A síszerviz a megfelelő vakszolásból, élezésből és a talp javításából áll, utóbbi során feltöltik az esetleges karcolásokat, illetve mikrobarázdákat csiszolnak a talpba, mert ettől csúszik igazán jól a léc.

„A sílécek vakszolásának gyakorisági szintén a felhasználástól függ, a legjobbak a vakszvasalóval felvitt melegvakszok – folytatta Fekete András. – Ilyet szinte csak saját műhelyben tudunk felvinni, a szervizek is gépi melegvaksszal dolgoznak. De azonnali problémamegoldásra – például ha a pályán vesszük észre, hogy kiszáradt a lécünk talpa, és nem csúszik a havon – megfelelnek az úgynevezett hidegvakszok is, de ezektől ne várjunk túl nagy tartósságot. A vakszolás akkor időszerű, amikor azt érzékeljük, hogy nehézkesen siklik a lécünk a havon, illetve száraznak, fehéresnek tűnik a sílécünk műanyag talpa.”

Azt pedig talán mondani sem kell, hogy mielőtt síelni indulunk, mindenképpen érdemes megfelelő állapotba hozni a léceinket, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy tényleg jól érezzük magunkat a síelés során. Ha gyakran síelünk, mindenképpen figyeljünk oda a lécek szárazon tartására, éjszakánként például ne hagyjuk őket az autók tetőboxában, ugyanis a nedves levegő rozsdásodást okozhat. Éppen ezért a síelés végén inkább gondoskodjunk a lécek megszárításáról, és száraz helyre tegyük őket éjszakára.

Nyáron is óvjuk a léceket
Természetesen nemcsak szezon közben érdemes odafigyelni a sílécekre. Az sem mindegy, hogy tavasztól őszig hogyan tároljuk őket, és milyen állapotban alszanak nyári álmot.
„A szezon végén mindenképpen leszervizelve tároljuk a felszerelésünket, és érdemes vastag melegvakszréteget hagyni a lécek talpán, ez megóvja a kantnit, hogy esetleges nedvesség hatására rozsdaréteg alakuljon ki a felületén, és ami még rosszabb, a kantni és a műanyag közé csúszó rozsda végleg javíthatatlanná tegye a sílécünket – hangsúlyozta Fekete András, aki három fontos dologra is felhívta a figyelmünket. – A léceket ne tároljuk nedves helyen, és lehetőleg olyan lécösszefogóval rögzítsük egymáshoz őket, amelynek kis szivacsrétege helyezkedik a két talp közé, így tartva egy vékony légrést, amely szintén megakadályozza a rozsdásodást. A padlás az egyik leggyilkosabb hely a lécek számára, mert a nyári hőség miatt az összelaminált sílécek rétegei közti ragasztó elengedhet, így szintén javíthatatlanná válhat kedvenc sporteszközünk. A sílécek rugalmassága és geometriája nagyban befolyásolja a használhatóságukat, ezért tilos bármit rápakolni a síléceinkre, ami az esetleg hónapokon át tartó terhelés miatt eldeformálhatja azokat.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

A Késely családban mindenki rendszeresen mozog és nagy terveket sző
Ne rángassuk a súlyokat! – egyedül építette fel magát a nulláról a vb-címekig
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Molnár Péter nem zárja ki, hogy valaha visszatér a versenyzéshez
Gyomorprobléma hátráltatta, ám ez sem akadályozta meg az ob-győzelmét

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.