Panoráma Trail: öt óra csodaországban

Negyvenöt kilométer a Zemplénben – beszámoló a 2. Panoráma Trailről, amelyen még egy közeli falu harangja is reményt adhatott a megfáradt futónak.

Minden futónak ismerős lehet az érzés, amikor a környezetében élő sportolók hazaérnek egy versenyről, és olyan élménybeszámolót tartanak, hogy még aznap benevez a jövő évire – mert ő is át akarja élni. Velem sem történt ez másképpen. Mire kettőt pisloghattam volna, már ott álltam a 2. Panoráma Trail rajtjánál, csaknem ötszáz futótársammal. Csak egy gondolat járt a fejemben: „Nem változol, már megint hagytad magad belevinni egy marhaságba”.

De amint elrajtoltak a csapatok, és az egyéni indulók sorakoztak fel a rajthoz, csak egyvalamire vágytam: magam mögött hagyni a csodás boldogkői várat és nekivágni az ismeretlennek. Azt kell mondanom, 45 kilométer a Zemplénben elég sok időt és lehetőséget kínál, hogy meglássuk a fenséges táj szépségeit, de ami az erdőbe érve fogadott minket, az minden előzetes elképzelésemet felülmúlta.

A pálya első harmada viszonylag gyors volt, leszámítva a szakasz végén található kaptatót a regéci vár bejáratához, amit a várba érve egy cseppet sem bántam. A váron átfutva mindenki kicsit fellélegzett, és nyugodtabban kezdett leereszkedni a völgybe. Ez éppen elég idő volt arra, hogy az ember kiélvezze az őszi erdő szépségét, és még arra is maradt ideje, hogy realizálja, a következő szakasz már jóval több szintemelkedéssel és kihívással várja. És igen, a szervezők jóvoltából arra is volt lehetőségünk, hogy a második etapon, az 1500 méteres szintemelkedés közben minden magasságból megcsodálhassuk ezt a csodás környezetet.

Minden megtett kilométer egészen más világba repített el bennünket. Nemcsak a körülöttünk lévő erdő változott, hanem a terep is. Hol sziklákon futottunk lefelé, hol pedig avarral borított ösvényen kapaszkodtunk fel.

És hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt felemelő érzés, amikor az erdőben meghallottuk a közeli falu templomának harangját, ami jelezte, hogy a frissítőállomás is közel van már.

Erről az állomásról volt lehetőségük indulni azoknak, akik csak az utolsó 15 kilométer legyűrésére vállalkoztak. A csapatokon és az egyéni indulókon kívül innen még 79 sportoló csatlakozott a kihíváshoz.

A frissítést követő elindulást némileg nehezítette, amikor a frissítőponton két segítő arról beszélt, hogy az első férfi versenyző (Józsa Gábor) elképesztő, 3:20:03-as idővel már célba ért, illetve a második és harmadik helyezett is befutott már (Csuth Tamás 4:01:07, Bacsó Bence 4:08:38).

A csodálatomon túllépve el kellett indulnom, mert tudtam, hogy az utolsó szakasz lesz a legkeményebb. Valóban így lett. Szenvedtem felfelé és nevettem lefelé, de mindvégig hálás voltam. Hálás voltam, hogy ilyen környezetben, ilyen emberek között futhatok. Az az érzés felejthetetlen, amikor az erdőből kiérve először pillantod meg a füzéri várat, és végre elérhető közelségbe kerül a cél.

A dolgok átértékelődnek az emberben, ott visszagondolva nem is voltak olyan nehezek az emelkedők és már a láb sem sajog annyira – már csak a büszkeség marad, hogy ezt is megcsináltad.

A várva várt célba érkezésnél már csak egyvalami volt felemelőbb, amikor láthattam az utánam befutók arcán a boldogságot és büszkeséget. És még ha a kemény emelkedőkön bele is sétált az embert, az utolsó métereket mindenki mosollyal az arcán tette meg. És az, hogy a hölgyek versenyében az első három helyezett 5 óra 10 percen belül teljesítette ezt a megméretést, minden elismerést megérdemel (Kóródi Ágnes 4:34:28, Répássy-Szabó Enikő 5:03:04, Pulen Henrietta 5:07:41).

fotók: Facebook

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Már csak Boston kell: hatból öt nagy maraton megvan, a hetedik éremre hajt
Beleszédülni a mélységbe – vadító gyalogosfüggőhíd gleccser és tó felett
Valter Attila: A „húsdarálóban” csak arra koncentrálunk, hogy a biciklin maradjunk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Ronggyá ázott, de erőt merített a szurkolásból és lefutotta az Ultrabalatont

Videók

Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek
Új világrekord: helikopterből ugorva 7 és fél kilométert repültek szárnyas ruhában

Hegymászás

Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül
Ki lesz az első? A dicsőség hajszolása tragédiába torkollt a Matterhornon
Nem a Mount Everest meghódítása lesz a legnehezebb Suhajda Szilárdnak

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.