A terve hatvan Ironman hatvan nap alatt

Az észt Rait Ratasepp lassan őrült kihívása felénél jár, amelyet október 5-én kezdett, s ha minden jól megy, december 3-án fejez be a Kanári-szigeteken.

Manapság nem lepődhetünk meg azon, ha hétről hétre újabb és újabb őrült rekordkísérletekkel próbálkoznak a sportolók. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik, amit a 38 éves észt Rait Ratasepp igyekszik véghezvinni.

Az extrém kihívásokat kedvelő triatlonista hatvan nap alatt hatvanszor szeretné teljesíteni az Ironman-távot, a „mulatságot” október 5-én kezdte a Kanári-szigeteki Fuerteventurán, október 29-én nyomta le a 25. Ironmant. Azért választotta ezt a helyszínt, mert az egyébként monoton időtöltéshez mérten inspiratív, ráadásul a korábbi kihívásait is ott teljesítette.

Mindennap fél nyolckor kezd, ugyanott ússza le a 3.9 kilométert (ötvenméteres, nyitott medencében), majd ugyanazon az úton kerékpározik (180 kilométert) és fut (egy maratonit), eredményeit élőben lehet követni. Ha sikerül elérnie célját, 228 kilométert tempózik a vízben, 10 800 kilométert teker le és 2532 kilométert fut, a versenyszabályok tiszteletben tartásával. Az eddigi rekord Ludovic Chorgnon nevéhez fűződik, aki 2015-ben 41 napon át teljesítette folyamatosan a triatlonviadalok hosszú távját.

Ugyanakkor ő és Ratasepp is elbújhatnának az „Iron Cowboy” becenévvel illetett James Lawrence mögött, aki 101 Ironmant csinált végig egymást követő napokon, viszont a hivatalos szabályokat nem vette figyelembe.

Ratasepp 2018-ban (238 óra 52 perc) és 2019-ben (225 óra 32 perc) is eljutott húsz Ironmanig húsz nap alatt, sőt két éve negyven nap alatt negyvenig, és most mert nagyobbat is álmodni.

Néhány megkötéssel is nehezítette a saját dolgát, például sohasem sétál bele a futásokba, és mindegyik maratoniját megcsinálja négy órán belüli idővel (noha 300 méter szintkülönbséggel is meg kell birkóznia). Továbbá hat órán belül teljesíti a kerékpáros etapokat (amelyekben 1810 méternyi szintemelkedést kell átvészelnie), és abban bízik, hogy a napi összátlaga 11 óra alatt marad, vagyis a 60 Ironmant 660 órán belül tető alá hozza december 3-ig.

„A sport a szenvedélyem és az életem. Szeretném megtudni, mire képes a testem, és mekkora a mentális erőm – vezette fel a kihívást internetes oldalán Ratasepp. – Hiszek benne, hogy az emberi testet mozgásra teremtették, és megfelelő felkészüléssel képes rá, hogy reggeltől estig tréningezzen napokon, heteken, hónapokon keresztül. A céljaimat egy belső hangra hallgatva tűzöm ki, amely ritkán követ el hibát. Ugyanakkor számításba kell vennem az idő- és anyagi tényezőt is.

Eleinte meg tudtam duplázni a kihívásaimat, ötről tízre, tízről húszra, majd húszról negyvenre, de negyvenről nyolcvanra vagy százra ugrani már kockázatos lett volna, hiszen nemcsak az a célom, hogy befejezzem, hanem az is, hogy minél rövidebb idő alatt.”

Fotó: Rait Ratasepp Facebook-oldala

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Schwarzenegger elárulta, szerinte hogyan élhetünk hosszú ideig
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Pókember-jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.