Az Ironman-világbajnokság jövőre visszatér Hawaiiba, de Utah is jól vizsgázott

A hosszú távú vb klasszikus helyszíne Kona, ám egyre erősödnek azok a hangok, amelyek máshová vinnék az eseményt, vagy akár forgórendszert alakítanának ki a rendezésben.

A triatlon Ironman-világbajnokságok sorában 2020 és 2021 is hiátust jelentett, a koronavírus-járvány miatt egyik évben sem rendezték meg az eseményt, amely 1978-ban indult. 2019 után (amikor a német Jan Frodeno pályacsúccsal nyert a férfimezőnyben) jövőre visszatér a Hawaii szigetén található Konába, a formátum azonban megváltozik.

Október hatodikán a nők, nyolcadikán a férfiak következnek a 140.6 mérföldes távon, a vb-k történetében ez lesz az első alkalom, hogy nem egy nap alatt bonyolítják le a viadalt.

A változtatás azért lép életbe, mert a szervezők igazodni kívánnak a Covid-19-cel kapcsolatos állami, megyei és utazási korlátozásokhoz. Ötven-ötven női és férfi versenyző áll majd rajthoz, akik kiegészülnek a korosztályos sportolókkal. Az Ironman-szervezet bízik abban, hogy ez a formátum megfelelően alkalmazkodik a folyamatosan változó vírushelyzethez, ugyanakkor még növelheti is a sportág népszerűségét, még ha a fentiek egyelőre nem is tekinthetők véglegesnek.

A szokványostól az is eltérő, hogy a 2021-es világbajnokságot 2022-re tolták, május hetedikén rendezik meg az Egyesült Államok Utah államában található St. George-ban, ahol idén szeptemberben a fél távú, vagyis a 70.3-as vb-t bonyolították.

Függetlenül attól, hogy életbe lép a kétnapos rendszer, vagy visszatérnek a hagyományos formulához, az Ironman eltökélt abban, hogy újra Kona lehessen az állandó házigazda.

Ebbéli reményeit Diana Bertsch, az Ironman Group világbajnokságokért felelős alelnöke is kifejezte, hangsúlyozva, hogy történelmük fontos részét képezi a hawaii kisváros, és szeretné, ha minden évben visszatérhetnének oda. Noha a hosszú távú triatlon-világbajnokság megkérdőjelezhetetlen otthona Kona, St. George-dzsal is mindenki meg volt és van elégedve.

Hawaiijal szemben ott inkább a régi kerékvágásba visszatérést tartották szem előtt, egész évben nagy versenyeket rendeztek az államban, természetesen fokozott biztonsági protokollt alkalmazva. A sportolói közösség elégedett volt azzal, amit Utahban tapasztalt, összességében jobb helyszínnek is tartja, mint Hawaiit, mert több teret ad a versenyzőknek, egyszerűbb a logisztika, beleértve a szálláskeresést, miközben hasonlóan festői környezetben található, akárcsak az Ironman bölcsőjének számító sziget.

Utah barátságosabb is, merthogy a szigeten a helyiek gyakran rosszallón figyelik, hogy több száz sportoló jelenik meg az elzárt kis közösségben, amelyben összesen 15 000-en élnek.

A már visszavonult profi versenyző, Heather Wurtele amellett foglal állást, hogy a világbajnokság helyszíneit váltogatni kellene, mert ez jelentene igazi kihívást a triatlonistáknak. Ezzel kapcsolatban Bertsch annyit árult el, hogy több város is érdeklődött a szervezetnél, mert szívesen rendezne vb-t – a forgó rendszer a 70.3-as szakágban már bevett, és jól működik, de talán a közeljövőben még nem kell izgulnia Hawaiinak, hogy elveszíti privilegizált pozícióját.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Még, hogy nem lehet hegynek felfele snowboardozni – csak helikopter kell hozzá!
Az Országos Kéktúra útvonalát is érinti a decemberben átadott Bátor tanösvény
Korok Fatima célja uszony nélküli kategóriában a 74 méteres mélység elérése
Maráz Zsuzsanna: a hosszú távok hőse, aki nem is akart ultrafutó lenni
Bódis Tamás mellett gyorsabb, hatékonyabb és szebb lett a futása

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
Sziklamászóból lett bázisugró lőtte a múlt év legmenőbb szelfijét
Az oroszok annyira kemények, hogy néha fürdőruhában síelnek Szibériában

Hegymászás

Véget ért az Eseményhorizont: Klein Dávid és Suhajda Szilárd külön folytatja
Gyorsmászás a Dhaulagirin, viszontagságok a Kazbegen és a Csomolungmán
Expedíció a Tofana di Rozes déli falának első megmászása után százhúsz évvel

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Vidám téli vakáció a család minden tagjának Ausztria déli tartományában
Varázslatos téli élmények Karintiában, az Alpok vonulatainak déli oldalán
Az osztrák Grand Canyon és más elképesztően szép kirándulóhelyek
Az osztrák Grand Canyon és más szépségek
Kiterjesztett szabályozás síelőknek

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.