Az Ironman-világbajnokság jövőre visszatér Hawaiiba, de Utah is jól vizsgázott

A hosszú távú vb klasszikus helyszíne Kona, ám egyre erősödnek azok a hangok, amelyek máshová vinnék az eseményt, vagy akár forgórendszert alakítanának ki a rendezésben.

A triatlon Ironman-világbajnokságok sorában 2020 és 2021 is hiátust jelentett, a koronavírus-járvány miatt egyik évben sem rendezték meg az eseményt, amely 1978-ban indult. 2019 után (amikor a német Jan Frodeno pályacsúccsal nyert a férfimezőnyben) jövőre visszatér a Hawaii szigetén található Konába, a formátum azonban megváltozik.

Október hatodikán a nők, nyolcadikán a férfiak következnek a 140.6 mérföldes távon, a vb-k történetében ez lesz az első alkalom, hogy nem egy nap alatt bonyolítják le a viadalt.

A változtatás azért lép életbe, mert a szervezők igazodni kívánnak a Covid-19-cel kapcsolatos állami, megyei és utazási korlátozásokhoz. Ötven-ötven női és férfi versenyző áll majd rajthoz, akik kiegészülnek a korosztályos sportolókkal. Az Ironman-szervezet bízik abban, hogy ez a formátum megfelelően alkalmazkodik a folyamatosan változó vírushelyzethez, ugyanakkor még növelheti is a sportág népszerűségét, még ha a fentiek egyelőre nem is tekinthetők véglegesnek.

A szokványostól az is eltérő, hogy a 2021-es világbajnokságot 2022-re tolták, május hetedikén rendezik meg az Egyesült Államok Utah államában található St. George-ban, ahol idén szeptemberben a fél távú, vagyis a 70.3-as vb-t bonyolították.

Függetlenül attól, hogy életbe lép a kétnapos rendszer, vagy visszatérnek a hagyományos formulához, az Ironman eltökélt abban, hogy újra Kona lehessen az állandó házigazda.

Ebbéli reményeit Diana Bertsch, az Ironman Group világbajnokságokért felelős alelnöke is kifejezte, hangsúlyozva, hogy történelmük fontos részét képezi a hawaii kisváros, és szeretné, ha minden évben visszatérhetnének oda. Noha a hosszú távú triatlon-világbajnokság megkérdőjelezhetetlen otthona Kona, St. George-dzsal is mindenki meg volt és van elégedve.

Hawaiijal szemben ott inkább a régi kerékvágásba visszatérést tartották szem előtt, egész évben nagy versenyeket rendeztek az államban, természetesen fokozott biztonsági protokollt alkalmazva. A sportolói közösség elégedett volt azzal, amit Utahban tapasztalt, összességében jobb helyszínnek is tartja, mint Hawaiit, mert több teret ad a versenyzőknek, egyszerűbb a logisztika, beleértve a szálláskeresést, miközben hasonlóan festői környezetben található, akárcsak az Ironman bölcsőjének számító sziget.

Utah barátságosabb is, merthogy a szigeten a helyiek gyakran rosszallón figyelik, hogy több száz sportoló jelenik meg az elzárt kis közösségben, amelyben összesen 15 000-en élnek.

A már visszavonult profi versenyző, Heather Wurtele amellett foglal állást, hogy a világbajnokság helyszíneit váltogatni kellene, mert ez jelentene igazi kihívást a triatlonistáknak. Ezzel kapcsolatban Bertsch annyit árult el, hogy több város is érdeklődött a szervezetnél, mert szívesen rendezne vb-t – a forgó rendszer a 70.3-as szakágban már bevett, és jól működik, de talán a közeljövőben még nem kell izgulnia Hawaiinak, hogy elveszíti privilegizált pozícióját.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyerekharisnyába töltött jéggel hűtötte magát az idei Korinthosz győztese
Arnold Schwarzenegger szerint a profi testépítés túl veszélyessé vált
Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással segíthetjük immunrendszerünk védelmét
Életveszélyes síelés hétezer méterről, észrevehetetlen gleccserrepedések között
Egy verseny, ami a nehézségek ellenére is elvarázsolta Zétényi Szvetlanát

Videók

Hullámvasút az erdő közepén – így is lehet a természetben bringázni
Ami a tökéletes szlalomhoz kell: vízisí és egy kristálytiszta reggel
Száguldás a világ leggyorsabb kötélpályáján

Hegymászás

Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája
Három év után újra magyar síalpinista próbálja megsíelni az Ibn Szína-csúcsot
Klein Dávid bajba jutott mászóknak segített, és nem jutott fel a Broad Peakre

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás
Felhőtlen szórakozás az Alpok déli oldalán

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.