Hazai pályán tréfálták meg és hajrázták le az olimpiai bajnok Blummenfeltet

A bergeni sprintvilágkupa-versenyen meglepő körülmények között kapott ki a norvég olimpiai bajnok Kristian Blummenfelt, a francia Dorian Coninx tréfálta meg.

Korunk valószínűleg két legmeghatározóbb triatlonistája, Kristian Blummenfelt és barátja, Gustav Iden egyaránt Bergenben született, és vasárnap mindketten ebben a norvég városban versenyezhettek a világkupa aktuális állomásán, ami történelmi esemény volt – ráadásul jövőre Bergenben rendezik a téli triatlon-világbajnokságot is.

Blummenfelt a regnáló olimpiai és Ironman-világbajnok, míg Iden – akinek szomszédai a nevével díszített pólót viseltek a viadalon – az Ironman 70.3 kétszeres világbajnoka 2019-ből és 2021-ből. Előbbi nagyon közel járt ahhoz, hogy megörvendeztesse a húszezer, döntően helyi szurkolót, ám egy francia úriember, a közelmúltban Európa-bajnoki bronzérmet szerző (éppen a mi Lehmann Csongorunkat lehajrázó) Dorian Coninx „beleköpött a levesébe” a 750 méter úszásból, húsz kilométer kerékpározásból és öt kilométer futásból álló villámverseny végén.

Blummenfelt hatalmas energiákat mozgósított, hogy leszakítsa Coninx-t, aki azonban nagyon szívós volt, és a végső métereken maradt ereje, hogy fokozza a tempót. A norvégok így sem lehettek csalódottak, mert a harmadik helyet is egy honfitársuk szerezte meg: a 23 esztendős Vetle Bergsvik Thorn óriásit küzdött, hogy felférjen a dobogóra, ami életében először sikerült neki vk-versenyen.

Mivel a futást Blummenfelt a legelejéről kezdte, egyértelmű favoritnak tűnt; Coninx honfitársával, Tom Richard-ral próbált szövetkezni, de nemcsak a két norvéggal kellett megküzdeniük, mert Casper Stornes is ott szaladt a legjobbak között. Coninx azonban felülmúlhatatlan volt, ezzel karrierje első világkupa-győzelmét érte el.

Érdemes megnézni a hajrát 2:00-tól:

 

„Nagyon nehéz verseny volt, nem is tudom, hogyan »találtam meg« a lábam a célba sprinteléshez, egyúttal a győzelemhez… A hangulat elképesztő volt, csak köszönetet tudok mondani Bergennek és mindenkinek, aki eljött szurkolni, hihetetlen élmény volt!” – értékelt Dorian Coninx.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ahogy Blummenfeltnek, úgy Idennek sem a sprintverseny az erőssége (az úszásban mindketten sok időt veszítettek, Blummenfelt viszont remek tempóban öltözött át a kerékpározásra). Iden ugyanakkor csak a 15. helyen futott a célba, közvetlenül mögötte a formáját jó ideje hiába kereső, júniusban kerékpáros-balesetet szenvedő háromszoros olimpiai érmes brit Jonathan Brownlee ért be. Blummenfelt egy héttel korábban megnyerte a hosszú távú Collins-kupát, de így is egész évben erre a bergeni viadalra készült, s talán tud örülni az ezüstéremnek is.

Remek formában versenyző, Európa-bajnoki 12., majd aquatlon-világbajnok sportolónk, Dévay Márk ezúttal is kiválóan teljesített, a 10. helyen végzett. Jó szokásához híven remekelt az úszásban, többek közt Coninx mögött a negyedik helyen jött ki a vízből, a biciklizésben is kitett magáért; tagja volt a 12 fős élbolynak, a futásban viszont öt kilométeren majdnem egy percet kapott Blummenfelttől és Coninx-től, így nem lehetett esélye rá, hogy a dobogóért küzdjön.

A nők között Bragmayer Zsanett 36.-ként végzett, míg a mezőny legidősebb versenyzője, Kovács Zsófia 52. lett.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.