Újra Gustav Iden a bajnok az Ironman-vb-n

Az Egyesült Államok Utah államában rendezték meg az idei versenyt, a férfiaknál norvég címvédés történt, míg a nőknél brit Lucy Charles-Barclay végzett az első helyen.

St. George városa adott otthont a 70.3-as Ironman-világbajnokságnak, vagyis az Egyesült Államokban, Utah államban rendezték meg a versenyt, amelyen több mint 3500 triatlonista vett részt (85 éves volt a legidősebb), közöttük nagyjából ötven profi.

A nehéz pályán nagy tettet hajtott végre a norvég Gustav Iden, a 25 éves sportoló megvédte a két esztendeje a valaha volt legfiatalabb győztesként megszerzett vb-címét (tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt az erőpróba): 3 óra 37 perc 13 másodperc volt az ideje, csaknem négy percet vert a másodikként befutó Sam Longra, míg a harmadik helyen a dán Daniel Baekkegard végzett, eredménye 3:42:24.

„Amikor azt mondtam, nyerni jöttem, komolyan gondoltam, és mélyen hittem magamban – utalt vissza a viadal előtti sajtótájékoztatón tett kijelentésére Iden, akit az 1.9 kilométer hosszú úszás elején mellkason rúgtak, és nincs kizárva, hogy eltörött egy bordája. – Némi fájdalommal küszködtem a futás alatt, de az igazi fájdalom akkor kezdett eluralkodni rajtam, amikor átléptem a célvonalat. Úgyhogy nem hinném, hogy ez befolyásolta volna a versenyt.”

Győzelmét a kerékpározással alapozta meg Iden, de a futás kezdetéig nem volt benne biztos, hogy övé lehet a trófea. Az ezüstérmes Long arról beszélt a versenyt követően, hogy az elmúlt két évben a belét is kidolgozta, hogy fejlődjön, ugyanakkor a saját futamát mente; szerinte Ident csak akkor lehetett volna elkapni, ha valami probléma történik vele. A mezőnyben ott volt egy másik norvég csillag, a tokiói olimpiai bajnok Kristian Blummenfelt, akinek reményei a bringázás során szertefoszlottak, mert leeresztett az egyik kereke – végül csupán 27. lett.

A nőknél győztes brit Lucy Charles-Barclay duplán ünnepelhetett, hiszen szerdán töltötte be 29. életévét. Ő 4:00:20 óra alatt fejezte be a pályát, rajt-cél győzelmet aratott; már a Sand Hollow víztározóban lebonyolított úszás során mintegy száz méter előnyhöz jutott, állítása szerint rögtön a vízbe ugrás pillanatában erősnek érezte magát.

„A féltáv fordulójánál visszanéztem, és láttam, hogy elég nagy előnyhöz jutottam, ennek szellemében nyomtam a továbbiakban” – taglalta Charles-Barclay, aki nagyon drukkolt, hogy a futás elején átélt felhőszakadás miatt ne fújják le a versenyt.

A győztes mögött a dél-afrikai Jeanni Metzler vaskos, nagyjából nyolcperces hátránnyal finiselt; a dobogó harmadik fokára a tokiói olimpikon Taylor Knibb, Metzler edzőpartnere állhatott fel, aki mindössze 11 másodperccel maradt el társától élete második Ironman 70.3-as versenyén.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Már csak Boston kell: hatból öt nagy maraton megvan, a hetedik éremre hajt
Beleszédülni a mélységbe – vadító gyalogosfüggőhíd gleccser és tó felett
Valter Attila: A „húsdarálóban” csak arra koncentrálunk, hogy a biciklin maradjunk
A Jégharcosok megmutatták a világnak, hogy semmi sem lehetetlen a Himalájában
Ronggyá ázott, de erőt merített a szurkolásból és lefutotta az Ultrabalatont

Videók

Ezért ne nézzük őrültnek, aki egykerekű bringát visz magával a hegyekbe
Íme a bizonyíték: ésszel és erővel a fizika törvényei is legyőzhetőek
Új világrekord: helikopterből ugorva 7 és fél kilométert repültek szárnyas ruhában

Hegymászás

Értékesebb egyik a másiknál? Hegymászás mesterséges oxigénnel és anélkül
Ki lesz az első? A dicsőség hajszolása tragédiába torkollt a Matterhornon
Nem a Mount Everest meghódítása lesz a legnehezebb Suhajda Szilárdnak

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak
Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.