5 nagyszerű túralehetőség a Zemplénben

Magyarország északkeleti sarka tele van csodálatos helyekkel. Erdőrengetegek, völgyek, várromok, kastélyok, történelmi városok, folyók és nem utolsósorban hazánk leghíresebb borvidéke vonzza a turistákat.

A csodaszép Zemplén központja Sárospatak, az általunk bemutatott túrának is kiindulópontja. A többnapos kiruccanás azoknak ajánlott, akik szeretik a várakat, a gyönyörű környezetet, a kevésbe ismert helyeket.

1. Sárospatak

Sárospatakról indul a túra, s már a város is megér egy napot. Kezdjük a Rákóczi-várral, hiszen Magyarország egyik legjobb állapotban megmaradt reneszánsz épülete. A teljes renoválása az 1960-as években történt, azóta meghatározó turisztikai látványosság. A Rákóczi-vár látható az 500 forintos hátulján. Aki autóval érkezik, annak hasznos információ lehet, hogy az odavezető Szent Erzsébet utcán a vár kapujáig ingyenesen lehet parkolni. A tömegközlekedést választóknak érdemes tudni, hogy a vasútállomástól és az autóbusz-állomástól gyalog körülbelül 20 perc alatt megközelíthető a Rákóczi-vár. A legközelebbi buszmegálló 500 méterre található, az épületben több kiállítás is megtekinthető.

A városban érdemes megnézni a Makovecz Imre tervezte épületeket. Kiemelkedik a Sárospataki Református Kollégium Nagykönyvtára, amelyet a világ egyik legszebbjeként tartanak számon. A Rákóczi-vár mellett álló több évszázados, végső pusztulás előtt álló trinitárius kolostor helyreállítása volt Makovecz Imre nagy feladata. A Bodrog Áruház és a Művelődés Háza is az ő tervei szerint épült, s ha valaki a városban jár, a Református Iskolamúzeumot is érdemes megnéznie. Sárospatakért végzett munkája elismeréseként 2007-ben díszpolgári címet kapott Makovecz Imre, akinek utolsó, a városhoz köthető munkája a 2009-ben átadott Végardó Fürdő szárnyas kapui voltak. S ha már a fürdő szóba került, érdemes kipróbálni, a közelében sok szálláslehetőség van, nem mellesleg a szomszédságában egy felújított kemping is található.

2. Végardó–Széphalom

Végardón a piros keresztet kövessük, s hamar egy látványos gejzírkúppal találkozunk. A Malomkő Tanösvényen továbbhaladva elérünk a Megyer-hegyi Tengerszem és Malomkőbányához. A 324 méter magas Megyer-hegy az egykori bánya fejtési gödrében alakult ki, mára közkedvelt kirándulóhely. Innen a piros négyzetet követve eljutunk Károlyfalvára, majd a kék és zöld jelzésen felfelé haladva Széphalomra érünk, itt található a Magyar Nyelv Múzeuma.

A múzeum az anyanyelvi kultúrát közvetíti, bemutatva a magyar nyelv történeti útját, a nyelvtudomány eredményeit, a nyelvek és nyelvváltozatok egymásra hatását. Saját és más közgyűjtemények anyagaira alapozva állandó és időszakos kiállítások, kutatások, közművelődési lehetőségek helyszíne. A múzeumtól célszerű busszal továbbmenni Füzérre, a vár alatt sok szálláslehetőséget lehet találni, de a közeli Füzérkomlóson is pihenhetünk.

Nehézség: Közepes

Táv: 15.5 kilométer

Látnivalók: Megyer-hegyi Tengerszem és Malomkőbánya, Magyar Nyelv Múzeuma

3. Füzér–Hollóháza–Nagy-Milic

Ha már a füzéri várnál vagyunk, nem lehet kihagyni a megtekintését. A középkori épület vulkanikus eredetű hegyen áll, történelmi emlékeinek és természeti szépségének köszönhetően kedvelt kirándulóhely, amelyen áthalad az Országos Kéktúra útvonala. Mára felújították, csodaszép látványt nyújt, ráadásul kivételes a panoráma.

Az Országos Kéktúra szakasza ezen az útvonalon halad, így érdemes megtenni a Hollóháza–Nagy-Milic szakaszt. A Zempléni-hegység ezen a ponton emelkedik a legmagasabbra, nem mellékesen a Nagy-Milic egyfajta vízválasztó: néprajzi határ is, ahol a magyar és a szlovák nyelvterület érintkezik.

Nehézség: Nehéz

Táv: 19 kilométer

Látnivalók: füzéri vár, Hollóházi Porcelánmúzeum, Nagy-Milic

4. Pálháza–Regéc

Nagy-Milicről húsz kilométeres buszút vezet Pálházára, ahonnan folytathatjuk a túránkat. Pálházáról kisvasúttal utazhatunk Rostallóig. Mivel ez az ország egyik legszebb és legfelkapottabb kisvasútútvonala, érdemes előre jegyet venni.

Különlegessége az egyre szűkülő völgyben vezető útvonal, amely Kőkapu megállónál sziklába vájt alagúton halad át egy szép fekvésű vadászkastély alatt. Rostallótól a sárga, kék, zöld közös jelzést kövessük egészen a regéci várig. Itt sok szálláslehetőség van, de a közeli Mogyoróska is jó opció lehet a pihenésre.

Nehézség: Nehéz

Táv: 23 kilométer

Látnivalók: Pálházi Állami Erdei Kisvasút, regéci vár

5. Mogyoróska–Boldogkőváralja

Mogyoróskáról a kék jelzés mentén haladva elérünk Boldogkőváraljára, ahol a boldogkői várat nézhetjük meg. Az évek során felújították, így többek között megtekinthető a vár egyedülálló ipartörténeti jelentőségű emléke, a 16. századi kohó, amelyet egykor a pénzhamisításhoz szükséges bronz előállítására használtak.

Boldogkőváralján válogathatunk a szálláslehetőségek közül, ám érdemes autóval vagy busszal átugrani a közeli Vizsolyra, ahol felkereshetjük a Vizsolyi Biblia Látogatóközpontot és a Mézmúzeumot. Innen tovább utazhatunk Göncre, ahol nem szabad kihagyni a Huszita-házat. Az épület a Gönci-patakkal párhuzamos főút mentén áll, amely régen az észak-déli kereskedelmi és hadi főút volt. A Huszita-ház udvara és a hátsó épületek Gönc régi településszerkezetét mutatják meg, amely magán viseli az 1200-as évek utáni betelepítés nyomait. Ezek a jellegzetes hosszú telkek és rajtuk az egymás mögötti soros beépítés a családosztódások következménye. A kőépületek kontyoltak, és szinte valamennyi alápincézett. A tájházban őrzik a közeli pálos kolostorrom egyetlen megmaradt faragott kőablakát is.

Nehézség: Közepes

Táv: 15 kilométer

Látnivalók: boldogkői vár, Vizsolyi Biblia Látogatóközpontot, Mézmúzeum, Huszita-ház

Fotók: MTI, Shutterstock

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Úszás után ultrafutás – bemutatjuk a Spartathlon kajmán-szigeteki indulóját
Ételmérgezést kapott, de így is megnyerte a hatnapos világkupát
Így válasszuk ki a megfelelő nyerget a kerékpárunkra
A nehézségek ellenére remek győzelmet aratott Balatonfüreden Beda Szabolcs
Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a tésztáról

Videók

Forradalmi extrém sport a vízen: szörf és krosszmotor összegyúrva
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Megmutatjuk, milyen őrült sebességgel száguld egy bázisugró

Hegymászás

A Magas-Tátra gyönyörű, de veszélyes kihívása profiknak: a Sas-út (videóval)
Hogyan lépjünk szintet a túrázás után? Tippek és tanácsok kezdő hegymászóknak
Végzetes kötél Katmanduból: a legenda, aki megállíthatatlannak tűnt

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.