Életveszélyes sziklacsúcs a Pilisben

A Pilisi Parkerdő Zrt. tájékoztatása szerint friss törések és elmozdulások miatt életveszélyessé nyilvánították és lezárták a sziklamászók körében kedvelt Oszoly-szikla Óra-torony nevű csúcsát.

A Magyar Természetjáró-szövetség hívta fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményére, amely szerint lezárták a Csobánka mellett található, sziklamászók körében kedvelt Oszoly-szikla Óra-torony nevű sziklacsúcsát, amelynek tilos a közelébe menni, különösen a megmászásával próbálkozni.

A sziklacsúcs a természetes erózió, azaz friss törések, leválások és elmozdulások következtében életveszélyessé vált.

„Erre a sziklatoronyra már több mint száz éve másznak, de nem emiatt, hanem az időjárás miatt pusztul egyre jobban – mondta az InfoRádióban néhány hónapja Kovács István, a Magyar Hegy- és Sportmászószövetség képviselője, az Üveghegy Sportegyesület elnöke. – A folyamat az utóbbi húsz évben sajnálatos módon felgyorsult. Az Óra-torony megmászása ma már életveszélyes, önmagában pedig azért balesetveszélyes, mert egy három-négy köbméteres szikla tíz tonna tömegű. Magától, mindenféle bolygatás nélkül valószínűleg nem mozdul meg, de egy nagyobb szikladarab egy egyszerű évszakváltástól is simán elindulhat.

Ha pedig egy nyolcvankilós ember felmászik rá, feszegeti, tolja, nem lehetetlen, hogy megindul lefelé.”

A sziklatömb stabilizálásának lehetőségeiről folynak az egyeztetések. A helyzet megoldását segíti, hogy az állam 30 millió forinttal támogatja a hazai mászóhelyek felújítását, ami hozzájárulhat az Óra-torony megmentéséhez.

Szerencsére a Pilis több fantasztikus túraútvonalat kínál alternatívaként. Érdemes bejárni a Dera-szurdokot, szép út vezet a Lajos-forrástól Dömörkapuig, hogy a Spartacus-ösvényről már nem is beszéljünk!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.