Ha éjszakai túrára készülünk, ne a fejlámpán spóroljunk!

Itt az ősz, egyre hamarabb sötétedik, így könnyebben eshetünk bele egy kis éjszakai túrázásba. Mire figyeljünk, amikor a műfaj kötelező kellékét, a fejlámpát kiválasztjuk?

Éjszakai túrához a fejlámpa kötelező. Ezt azért fontos rögtön leszögezni, mert több olyan esetről tudni, amikor tapasztalt túrázók kerültek bajba, mert fejlámpa nélkül vágtak neki éjszaka az erdőnek; az elmúlt években Dobogókőnél halálos baleset is történt emiatt.

A tiszta égbolt és a fénylő hold sok esetben segítségünkre lehet, de ne hagyatkozzunk kizárólag rájuk. Minden esetben legyen nálunk fejlámpa, miként teljesen feltöltött pótelem vagy -akkumulátor is.

Hogy milyen lámpát érdemes vásárolni?

Először is legyünk tisztában azzal, hogy a lámpák által kibocsátott fénymennyiséget lumenben mérik. Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a kibocsátott fény.

A mennyiség érzékeltetéséhez egy példa: a gyertyafény 10 lumen, kivilágított utca 20–70 lumen, otthoni világítás 100–200 lumen. A fejlámpák dobozán mindig megtalálható a lumenérték. Vásárlásnál, ha több lámpát kinéztünk, feltétlenül hasonlítsuk őket össze ebből a szempontból is.

A témában használt másik gyakori mérőszám a lux, azaz a megvilágítás, amely az adott területre eső fényáram mértékegysége.

A hivatalos megfogalmazás szerint egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal, tehát egy lux az a megvilágítás, amelyet egy lumen fényáram egy négyzetméteren létrehoz.

Mindezeket azért érdemes tudni, mert a gyártók által a fejlámpán feltüntetett üzemidő azt az időtartamot jelöli, amelynek során a fejlámpa fényereje a fénycsóva tengelyében mérve kétméteres távolságban még legalább 0.25 lux.

A lámpák további fontos jellemzője a szabályozott fényerő. Az ilyen lámpák képesek huzamos ideig állandósítani a világítótávolságot. Az ilyesmire nem alkalmas lámpáknál azonban a távolság az elemek kimerülésével arányosan csökken.

Fejlámpa választásánál a két legfontosabb szempont a fénycsóva alakja és a világítás hatékonysága. Mivel a túraboltokban ezeket meglehetősen nehéz tesztelni, kénytelenek leszünk az eladóra bízni magunkat. Ha jó lámpát szeretnénk vásárolni, érdemes a nagyáruházak mellett túrázással foglalkozó szaküzletekbe is ellátogatni. Persze nem hátrány, ha előbb szánunk egy kis időt arra, hogy az interneten szétnézzünk a témában (fórumok, leírások, terméktesztek). Ha felkészülten megyünk a boltba, sokkal részletesebben elmondhatjuk az eladónak, mire lenne szükségünk.

A fénycsóva alakja lehet széles vagy fókuszált. A széles mindenfelé szórja a fényt, de nem világít be erősen semmit, míg a fókuszált sokkal jobban irányítható, és azt a részét világítja be az útnak, amerre nézünk. Érdemes figyelni rá, hogy a fénycsóva homogén legyen. A fejlámpák jellemzően periférikus világítással is rendelkeznek, ez esetben halványabban ugyan, de megvilágítják az út környező részeit, még kellemesebbé téve a használatot.

A világítás hatékonysága a fényerő szabályozását jelenti. A fejlámpákon található gombbal többféle üzemmódra kapcsolhatunk, így ha a hold is bevilágítja az út egy részét, visszább kapcsolhatunk, a sötét erdőben pedig feljebb vehetjük a kibocsátott fényt. A szabályozás segít az elemek élettartama, azaz az üzemidő növelésében. A legtöbb lámpa képes villogni, ennek főként vészhelyzetben lehet haszna, mivel így sokkal könnyebben felfigyelhetnek ránk.

A választást befolyásoló szempont lehet még, hogy a fejlámpa elemmel vagy akkumulátorral működik. Az akkumulátor előnye, hogy folyamatosan feltölthetjük, míg az elemeket állandóan cserélni kell. Az akkumulátorok ellenben drágábbak, némelyik magánál a lámpánál is többe kerül, és előfordul, hogy külön kell megvásárolnunk, nem található a dobozban.

És akkor el is érkeztünk az ár kérdéséhez. Ha komolyan gondoljuk az éjszakai túrázást, az 1000-2000 forintos kínai lámpákat, akármennyi led is található bennük, felejtsük el. Menjünk szakboltba, beszéljünk szakemberrel, és ne sajnáljunk akár 10–15 ezer forintot otthagyni egy márkás lámpáért. Az első éjszakai túrán hálásak leszünk magunknak, hogy nem ezen spóroltunk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az akaratos testnevelő tanártól a mallorcai maratonin át az ultratávokig
Fejlámpa, esőkabát, napszemüveg és társaik – kötelező kellékek az őszi túrákhoz
Csécsei Zoltán: Elindultam a lejtő aljáról!
A magyarok közül ki futhatja a legjobb időt a Spartathlonon?
A túrával összekötött csapatépítés összehozza a kollégákat

Videók

Kell egy kis testmozgás a délutáni kávé után: fociőrült kolléga az irodában
Lélegzetelállító videó: egy százméteres sziklatorony megmászása testközelből
Még hogy a bázisugrás nem versenysport? Itt a bázisfutás!

Hegymászás

A hegymászás hőskora: elsőre rögtön tíz magyar jutott fel egy nyolcezres csúcsra
Két hegymászó halálos balesetet szenvedett a Magas-Tátrában
Szombat óta nem találják a Hochkalteren eltűnt 24 éves hegymászót

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Öt csodálatos túraútvonal, amelyek néhány óra alatt teljesíthetők
Öt remek tipp a könnyű karintiai túrázáshoz
Utazzon Karintiába: evezős túra a Dráván vagy 36 hajtűkanyar a panorámaúton
Mozogni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
Tippek a víz szerelmeseinek: termálfürdő, vízi csúszda és egyedülálló kilátás

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.