Ha éjszakai túrára készülünk, ne a fejlámpán spóroljunk!

Itt az ősz, egyre hamarabb sötétedik, így könnyebben eshetünk bele egy kis éjszakai túrázásba. Mire figyeljünk, amikor a műfaj kötelező kellékét, a fejlámpát kiválasztjuk?

Éjszakai túrához a fejlámpa kötelező. Ezt azért fontos rögtön leszögezni, mert több olyan esetről tudni, amikor tapasztalt túrázók kerültek bajba, mert fejlámpa nélkül vágtak neki éjszaka az erdőnek; az elmúlt években Dobogókőnél halálos baleset is történt emiatt.

A tiszta égbolt és a fénylő hold sok esetben segítségünkre lehet, de ne hagyatkozzunk kizárólag rájuk. Minden esetben legyen nálunk fejlámpa, miként teljesen feltöltött pótelem vagy -akkumulátor is.

Hogy milyen lámpát érdemes vásárolni?

Először is legyünk tisztában azzal, hogy a lámpák által kibocsátott fénymennyiséget lumenben mérik. Minél nagyobb az érték, annál nagyobb a kibocsátott fény.

A mennyiség érzékeltetéséhez egy példa: a gyertyafény 10 lumen, kivilágított utca 20–70 lumen, otthoni világítás 100–200 lumen. A fejlámpák dobozán mindig megtalálható a lumenérték. Vásárlásnál, ha több lámpát kinéztünk, feltétlenül hasonlítsuk őket össze ebből a szempontból is.

A témában használt másik gyakori mérőszám a lux, azaz a megvilágítás, amely az adott területre eső fényáram mértékegysége.

A hivatalos megfogalmazás szerint egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal, tehát egy lux az a megvilágítás, amelyet egy lumen fényáram egy négyzetméteren létrehoz.

Mindezeket azért érdemes tudni, mert a gyártók által a fejlámpán feltüntetett üzemidő azt az időtartamot jelöli, amelynek során a fejlámpa fényereje a fénycsóva tengelyében mérve kétméteres távolságban még legalább 0.25 lux.

A lámpák további fontos jellemzője a szabályozott fényerő. Az ilyen lámpák képesek huzamos ideig állandósítani a világítótávolságot. Az ilyesmire nem alkalmas lámpáknál azonban a távolság az elemek kimerülésével arányosan csökken.

Fejlámpa választásánál a két legfontosabb szempont a fénycsóva alakja és a világítás hatékonysága. Mivel a túraboltokban ezeket meglehetősen nehéz tesztelni, kénytelenek leszünk az eladóra bízni magunkat. Ha jó lámpát szeretnénk vásárolni, érdemes a nagyáruházak mellett túrázással foglalkozó szaküzletekbe is ellátogatni. Persze nem hátrány, ha előbb szánunk egy kis időt arra, hogy az interneten szétnézzünk a témában (fórumok, leírások, terméktesztek). Ha felkészülten megyünk a boltba, sokkal részletesebben elmondhatjuk az eladónak, mire lenne szükségünk.

A fénycsóva alakja lehet széles vagy fókuszált. A széles mindenfelé szórja a fényt, de nem világít be erősen semmit, míg a fókuszált sokkal jobban irányítható, és azt a részét világítja be az útnak, amerre nézünk. Érdemes figyelni rá, hogy a fénycsóva homogén legyen. A fejlámpák jellemzően periférikus világítással is rendelkeznek, ez esetben halványabban ugyan, de megvilágítják az út környező részeit, még kellemesebbé téve a használatot.

A világítás hatékonysága a fényerő szabályozását jelenti. A fejlámpákon található gombbal többféle üzemmódra kapcsolhatunk, így ha a hold is bevilágítja az út egy részét, visszább kapcsolhatunk, a sötét erdőben pedig feljebb vehetjük a kibocsátott fényt. A szabályozás segít az elemek élettartama, azaz az üzemidő növelésében. A legtöbb lámpa képes villogni, ennek főként vészhelyzetben lehet haszna, mivel így sokkal könnyebben felfigyelhetnek ránk.

A választást befolyásoló szempont lehet még, hogy a fejlámpa elemmel vagy akkumulátorral működik. Az akkumulátor előnye, hogy folyamatosan feltölthetjük, míg az elemeket állandóan cserélni kell. Az akkumulátorok ellenben drágábbak, némelyik magánál a lámpánál is többe kerül, és előfordul, hogy külön kell megvásárolnunk, nem található a dobozban.

És akkor el is érkeztünk az ár kérdéséhez. Ha komolyan gondoljuk az éjszakai túrázást, az 1000-2000 forintos kínai lámpákat, akármennyi led is található bennük, felejtsük el. Menjünk szakboltba, beszéljünk szakemberrel, és ne sajnáljunk akár 10–15 ezer forintot otthagyni egy márkás lámpáért. Az első éjszakai túrán hálásak leszünk magunknak, hogy nem ezen spóroltunk.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Disznóbendő-rugdosástól az Európa-bajnokságig
Csordás Csaba ezerszer futott fel az Írott-kőre
Hogyan eddzünk a kánikulában? Schwarzenegger tippjei a nyári edzésekhez
A kisbabájával állt fel a dobogóra, mert mindketten megérdemelték a tapsot
Úgy taktikázott, hogy ne szálljon el a pulzusa, pályacsúccsal győzött az UTH-n

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.