Túra legyen, ne rémálom!

A túrázás nem az első lépés megtételével kezdődik, hanem az alapos felkészüléssel. Természetesen nem lehet tojáshéjakon lépkedni, de ha odafigyelünk, megkönnyíthetjük utunkat. Archív sérülésmustra, orvosi tanácsokkal.

„Menjünk túrázni, vegyél fel egy cipőt, aztán már indulhatunk is, jó móka lesz!”

Biztosan sokan indultak már így neki a természetnek, jobb esetben mindenféle negatív következmény nélkül, azonban egyértelmű, könnyelműség így nekivágni az erdőnek. Persze sok függ a túrázni induló ember fizikai és egészségi állapotától, de azért jobb óvatosnak lenni, s nem árt felkészülni, hiszen nem feltétlenül szokványos, hogy 20-30 kilométereket (vagy még többet) bandukolunk az ösvényeken.

No meg váratlan helyzetekkel (például sérüléssel) szembesülhet az ember, és bizony, fontos tudni, hogy ilyenkor mi a teendő.

„Az egyik legjellemzőbb probléma, hogy a cipő feltöri a lábunkat – kezdte dr. Sirák András, jelezve, hogy gondolni kell ilyen egyszerűnek tűnő sérülésekre is. – Mindenképpen olyan cipőt vegyünk fel, amelyet ismerünk, úgymond, össze vagyunk szokva. Emellett fontos, hogy lehetőleg magas szárú túracipőt viseljünk, amely védi a lábszárat. Ha mégis félcipőt veszünk fel, terepjárócipő legyen, az edzőcipő nem ajánlatos.”

Sokat tudunk tenni azért, hogy önfeledt szórakozás maradjon a túra

Sirák András elmondta, a túrázás előtt a legfontosabb kérdés, egyáltalán ki induljon túrázni. Fontos, hogy felkészültek legyünk a terhelésre, sohase vágjunk neki nagyobb útnak bemelegítés nélkül. Aki korábban rendszeres túrázó volt, de régen tette próbára magát, annak is ajánlja, hogy előbb rövidebb távot vállaljon, és csak utána hosszabbat, ahogyan a szintkülönbség is sokat számít. Ha pedig elértük a megfelelő egészségi és fizikai állapotot, ne feledkezzünk meg a mentálisról sem, főleg, ha nagyobb, nehezebb szakaszokat is magába foglaló túrára indulunk. A Visegrádi-hegységben található Holdvilág-árokba például egy háromemeletnyi meredek létra vezet – ott nem mondhatjuk útközben, hogy nincs kedvünk, és visszafordulunk: végig kell csinálni, amihez kell a mentális erő is.

Persze akkor is érhet baj bennünket, ha felkészültek vagyunk – nézzük ezért a lehetséges sérüléseket.

Rándulás. Ilyenkor az izmok, az ínszalagok a sérülés, megcsúszás következtében megrándulnak, de nem szakadnak el.

Ha lassan is, de tud járni a megrándult lábbal a sérült, óvatosan mehet tovább, vagy befejezheti a túrát. Szoros bandázsra van szükség, sima géz és egy nyolcas alakú kötés csodákra képes.

Lábfej és lábszár között nyolcas alakban be kell kötni, ami nagy segítség a rándulás kezelésére, utána azonban szükség van orvosra. Ha járóképtelen az illető, a mentőket kell hívni.

Sebek. Kisebb sebeknél folytatható az út Betadine-oldatos fertőtlenítés és kötés után, a lényeg, hogy el kell látni a sebeket. A hazaérkezést követően pedig mindenképpen jelentkezni kell az orvosnál, ilyenkor szükség lehet a tetanusz elleni oltásra.

Ficam, törés. Ha járóképes a sérült, tehát a keze tört el, folytathatja a túrát kellő rögzítés után. Ezt az erdőben a legegyszerűbben úgy tudjuk megoldani, hogy törünk két, az alkar hosszúságával megegyező méretű ágat, és azokhoz kötjük a sérült alkart. Gerinc-, combnyak-, comb-, lábszártörés esetén a mentőket kell hívni.

Fontos az óvatosság, de sok gyógyszert felesleges magunkkal vinni. Géz, Betadine-oldat (fertőtlenítő), fájdalomcsillapító, lázcsillapító, hasmenés elleni szerek – alapesetben másra nincs szükség.

A sérülések mellett a különböző bogárcsípésekre is oda kell figyelni túrázás közben, elsősorban a kullancsra meg a darazsakra.
„Rengeteg kullancs van, nagy részük veszélytelen, de kulcskérdés a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás. Az előbbire van védőoltás, három alkalom, a háziorvos felírja, illetve be is adja – mondta Sirák András. – A kullancscsípés helyén kis piros udvar keletkezik. Ez még nem baj, de ha koncentrikus körökben kezd el kifelé nőni, fennáll a Lyme-kór veszélye. Ilyenkor még időben vagyunk, hogy elmenjünk orvoshoz, erős, de megfelelő antibiotikumokkal kezelhető. Ami a darázscsípést illeti, aki tudja magáról, hogy allergiás rá, annál legyen injekció, amelyet be lehet adni ilyenkor, illetve a kalcium minden formája jó – persze ez utóbbi a súlyos eseteket nem védi ki.”

Ahogy az orvos említette, súlyosabb sérülések esetén nem szabad saját hatáskörben intézkedni, hanem a mentőket kell hívni.

„Ahogy a nevében is benne van, a mentőszolgálat országos, nemcsak épített utakon közlekednek az autói – hangsúlyozta a szakember annak kapcsán, hogy ha az erdőben ér minket a baj, akkor is hívhatunk mentőt. – Amikor mentőt hívunk, ne az mondjuk a telefonba, hogy ide az erdő közepébe jöjjenek. Nézzünk ki valami találkozási pontot, például falu széle, útkereszteződés, templom, kocsma. Oda kell menni a mentők elé, és elnavigálni őket a sérülthöz a helyszínre. Ameddig be tud menni az erdőbe a mentőautó, addig elmegy, ha nem, küldenek speciális terepjáró autókat és személyzetet, tűzoltókat, barlangi mentőket, és velük végzik a mentést. Nagyon fontos még, hogy a comb-, lábszár- és gerincsérültet ne mozgassuk, nehogy még súlyosabb legyen a baj. Az ilyen sérültet fektessük le, valaki maradjon mellette, és hívják a mentőket.”

(Megjelent a Túrázás magazinban, 2016-ban.)

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Gyúrással lazít a spanyol sikerkapitány
A kapitány a változó szél miatt trükkös, de parádés világbajnokságra számít
Mesteri dárdavetők: hibátlan célzás a kókuszdióra
Teljes reménytelenség után elképesztő hajrá és címvédés a Kékszalagon
Halála előtt nevet adott gyermekének – az Everest egyik legnagyobb tragédiája

Videók

Hetvenévesen úgy futotta le a száz métert, hogy leesett a nézők álla
Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon

Hegymászás

A Mount Everest máig megoldatlan százéves rejtélye
Minden férfi szerelmes volt belé, ő viszont csak a hegyekbe: az első nő a K2-n
Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.