Sznorkelezés: amit feltétlenül tudni kell

Nyáron az amatőrök körében is hatalmas sláger a sznorkelezés, kicsik és nagyon egyaránt alámerülnek, hogy megcsodálják, mi rejlik a tenger vagy az óceán mélyén. Sopronyi Richárd, a Diving Island Búvárközpont tulajdonosának segítségével megnéztük, mire kell figyelni, ha amatőrként alámerülnénk a vakáció alatt.

PÁRBAN JOBB
„A sznorkelezés is szabad tüdős merülésnek számít, mindenképpen ajánlott párban menni, amíg az egyik merül, a másik fent marad. Önmagában nem gond, ha valaki elájul a víz alatt, egészen addig, amíg van, aki felhozza. Sokan azt gondolják, hogy az a jó, ha minél többször levegőt vesznek a merülés előtt, de valójában elég két-három mély levegő. Ha túl sok levegőt veszünk merülés előtt akkor kiürül a szervezetünkből a szén-dioxid, csökken a légzési inger, és felemelkedés közben könnyebben elájulhatunk.

A LÉGZŐCSŐ HASZNÁLATA
„Fontos, hogy merülés után kifújjuk a vizet a légzőcsőből, ellenkező esetben lenyelhetjük, ami kellemetlen lehet. A komolyabb merülők egyébként sokszor inkább ki is veszik a merülésnél a légzőcsövet, mert ha elájulnak azon keresztül bemegy a víz, ami fulladást okozhat, de ez a veszély inkább jelentősebb, mélyebb merüléseknél áll fenn. Arra viszont a hobbimerülőknek vagy az amatőröknek is érdemes figyelni, hogy két merülés között teljen el legalább egy perc vagy annyi idő, amennyit lent voltunk, mert ha túlterheljük a szervezetünket, az szintén ájulásveszéllyel járhat.”

NYOMÁSKIEGYENLÍTÉS ÉS MASZKPRÓBA
„A víz alatt nő a nyomás, folyamatosan szükség van a nyomáskiegyenlítésre, nehogy beszakadjon a dobhártyánk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az orrunkat befogva fújunk egyet. Néhány éve divatba jöttek a teljes arcos maszkok, de ezek felszíni úszásra valók, merülésre alkalmatlanok. Árban ha tízezer felett van a maszk, azzal már nagy baj nem lehet, de ha ötezer szettben a maszk és a légzőcső, az már gyanús, ezek inkább egy nyárra szóló játékok. Az is fontos, hogy attól még, hogy nagyon drága egy felszerelés, nem biztos, hogy nekünk jó. Vásárlás előtt mindenképp érdemes felpróbálni pánt nélkül a maszkot, és ha nem kapunk levegőt az orrunkon, akkor jó, mert ha levegő nem megy be, akkor víz sem.”

MENNYIRE VESZÉLYES?
„Vannak fajok, amikkel vigyázni kell, de emberevő cápa csak a filmekben van, ők is tudják, hogy nem mi jelentjük számukra a táplálékot. Inkább a felszínen úszkálókra veszélyesek, mert a cápa számára vergődő állatnak tűnhetnek miközben csapkodják a vizet. Ebben az esetben beléjük haraphat, ami könnyen halálos lehet. A búvárokat ritkán bántják, persze azért nem árt az óvatosság. Mindenesetre bárhol merülünk, érdemes előzetesen utánanézni, érdeklődni, vannak-e arra cápák vagy veszélyes fajok.”

KAGYLÓGYŰJTÉS
Sokan sznorkelezés vagy merülés közben előszeretettel gyűjtenek kagylókat, csigákat, de erről mindenkit lebeszélnék. Alapelvnek számít, hogy nem nyúlunk semmihez, és nem hozunk fel semmit. A csigaházak, a kagylók más élőlényeknek lehetnek az otthonai, táplálékai, ha felhozzuk, megzavarjuk a körforgást. Sokan azt gondolják, hogy ha üres kagylót vagy csigát hoznak fel, azzal nem okoznak gondot, de ezek sokszor kisebb halak menedékei vagy táplálékai, miközben nekünk csak a polcra kellenek. Ha emléket szeretnénk, inkább fotózzuk le, ha valami szépet látunk. Sajnos a gyűjtögetésbe haltak már bele fajok. Egy időben rengetegen hoztak fel tritoncsigát, ami az egyetlen ellensége a korallokat pusztító töviskoronás tengeri csillagnak, amely így elképesztő módon elszaporodott. A boltban sem érdemes kagylókat venni, azok ugyanis attól annyira szépek, hogy élve hozzák ki őket, így ha megvesszük, az olyan, mintha mi pusztítottuk volna el őket.

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az Ultra-Trail Hungary győztesének az újabb nagy kihívás a Mont Blanc-futás
Edzés a füles ágyúgolyóval: hatékony, de veszélyes is lehet
Hatszor nyert Mr. Olympiát, de azt mondja, a sok edzésnek semmi értelme
BMX: célkeresztben az Európa-bajnokság és az olimpia
Három gyakorlat, amely kötelező a megfelelő bemelegítéshez

Videók

Mit tegyen az, aki imádja a kajakot, de elege van a vízből? Irány a dűnék!
Túra közben egy kötélen egyensúlyozva megnézték, mi van a vízesés tetején
Ha nincs víz, jó a hó is: magashegyi kajakverseny vagy extrém roncsderbi?

Hegymászás

Csak múltja vagy jövője is van a magyar himalájai hegymászásnak?
Versengés a Mount Everesten, a rekordtartó serpa már 28 csúcshódításnál jár
Egy tragédia margójára: a hegymászókat nem megérteni kell, hanem elfogadni

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?
Karintiában télen is lehet ötvözni a luxust a kempingezéssel
11 jó ok arra, hogy Karintiába utazzunk
A legjobb módja az adventi várakozásnak

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.