Zöldebb lesz az Ultrabalaton

Egy év múlva egy nappal előbb indítják az egyéni nevezőket, és nem szeretne eldobott poharat látni – mondta az Ultrabalaton főszervezője és versenyigazgatója, Zelcsényi Miklós.

Több ismerősöm már most visszaszámol a következő Ultrabalatonig. Önök is?

Az Ultrabalaton olyan esemény, amelynek a megszervezésébe egyetlen pihenőnap sem fér bele, így már mi is a jövőre koncentrálunk. Most a legfontosabb a dátum kijelölése, ám több eseményt, sportversenyt is kell figyelembe venni, hogy meghatározzuk a mindenkinek megfelelő, alkalmas időpontot. Biztos vagyok benne, hogy augusztusig közzétesszük a részletes programot.

Nyilván fontos értékelni a magunk mögött hagyott versenyt. Milyen szempontok szerint összegeznek?

Fontos a versenyzői visszajelzés, de mert magának az eseménynek annyira bonyolult a logisztikája, már az is nagy dolog, hogy a tervezett időre minden elkészült. A pályán a verseny napján ötszáz ember dolgozik. Erre az évre nagyon sok pontot megerősítettünk, és a szponzorok is kitettek magukért, egy-egy pontnál nem is lehetett tudni, fesztiválon vagy futóversenyen járunk-e.

Nekem főszervezőként nagy élmény, hogy Bódis Tamás révén hazai induló nyerte meg a versenyt, azaz a magyar himnusz szólt a győztesnek.

Zelcsényi Miklós reméli, évről évre fejlődik a verseny

Mennyire volt lényeges, hogy az említett pontokon még láthatóbbá tegyék magukat?

Nyilván a legfontosabb, hogy biztonságban, rendezett körülmények között lehessen futni, hogy az indulók gond nélkül parkolhassanak autóval, kulturált mobilmosdókat tudjanak használni, azaz összességében tényleg semmi se zavarja meg a futást. Ugyanakkor valóban lényeges, hogy erősödjön a közösségi élmény, amelyben segítettek a hangulatos pontok.

Közel a kétmillióhoz

Az Ultrabalaton szervezői a támogató BioTechUSA-val összefogva fontosnak érezték, hogy a rendezvénnyel az elesettekért is tegyenek. Szerintük lényeges, hogy a versenyen ne csak a közösségi élmény és a futás, hanem a másoknak való segítség is hangsúlyt kapjon, pozitív példát akartak mutatni.

A közösségi oldalon kértek véleményt, hogy kit támogassanak. Az indulók a chipletét leadásával segíthettek, és kiderült, összesen 1 852 000 forint gyűlt össze.

Mennyiben volt más az idei Ultrabalaton, mint a korábbiak?

A versenyközpontban történt óriási előrelépés. A balatonfüredi Annagora Aquaparkban ezerötszáz fős öltöző és wellness állt az indulók rendelkezésére, amire szükség is volt, hiszen húsz százalékkal emelkedett a nevezések száma.

Hova lehet még fejlődni?

Mindig mindent lehet valamivel jobban csinálni, nekünk is vannak terveink. Jövőre az lesz a legfontosabb változás, hogy az egyéni indulók és a két-három tagú csapatok már pénteken elindulnak, illetve zöld irányba „megyünk el”. Egyetlen eldobott poharat sem szeretnék látni, ami roppant nagy változás lesz egy ekkora verseny életében, azt akarjuk, hogy ne csak a legnépszerűbb, hanem a legzöldebb esemény is legyünk.

Miért indítják korábban az egyéni indulókat?

Sokszor kapjuk a visszajelzést, hogy az ultraversenyzők és a csapatban indulók nem ugyanazt a frissítést igénylik, ezért döntöttünk úgy, előrehozzuk az ultrások rajtját, hogy kicsit nyugodtabb körülmények között futhassanak. Ugyanakkor azt akarjuk, hogy ne üres központba érkezzenek, hanem az indulásra kész csapatok jelentette több ezer ember ünnepelje őket.

Összességében büszkék vagyunk rá, hogy a Spartathlon kvalifikációs versenye vagyunk, de szeretnénk, hogy ne csak így gondoljanak az Ultrabalatonra.

Azt akarjuk elérni, hogy Európa legmeghatározóbb ultraversenye legyünk. Ez hosszú folyamat, lépésről lépésre kell haladni. Egy versenyt két dolog ölhet meg: ha túl lassan vagy túl gyorsan fejlődik. Mi évek óta ezt az ökölszabályt szem előtt tartva lépünk előre, hogy mindenki, aki fut nálunk, a legjobb körülmények között versenyezzen.

nyitó kép: MTI

(Megjelent a Nemzeti Sport Csupasport mellékletében 2019 májusában.)

Elképesztő számok

Zelcsényi Miklós néhány érdekes számadattal is szolgált. Tavaly októberben nyitották meg az Ultrabalatonra a nevezést, a létszám 22 perc alatt telt be. Összesen 1500 csapat nevezését fogadták be, egy órával a nevezés után már 800 egység szerepelt a várólistán. Összesen több mint 13 ezer ember futott; ötven százalékkal nőtt, háromszáz fölé emelkedett az egyéni nevezők száma; húsz országból érkeztek sportemberek. Ha összeadjuk a nevezők által futott kilométereket, a résztvevők kilencszer kerülték meg az Egyenlítő mentén a Földet.

 

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.