Az eltunyulás ellensúlyozása

Bianca Bauer, bécsi iskolaorvos aggódik az osztrák fiatalok egészségi állapota miatt, mert álláspontja szerint a heti egy-két testnevelésóra nem elegendő az elhízási folyamat megállítására.

Felettébb borús képet festett az osztrák fiatalok egészségügyi helyzetéről Bianca Bauer, bécsi iskolaorvos. A Kronen Zeitung hasábjain megjelent összeállításban számba vette, mi minden változott a legutóbbi harminc évben: Ausztriában a fiatalok egyre többet dohányoznak, egyre kövérebbek – ráadásul egyre többen szenvednek depresszióban. Doktor Bauer elsősorban felső tagozatos gyermekeket gondoz, és az évek során szembetűnő változásokat vélt felfedezni.

„A lányok és a fiúk is egyértelműen kövérebbek lettek. Ráadásul lényegesebben több a helytelen testtartású diák, mint korábban. Ami a túlsúlyban igazán aggaszt, hogy a gyermekeket már nem is zavarja, ha kövérek. Minden fajta segítséget vagy tanácsot elutasítanak.”

 

Gyakran a gyerekeket már nem is zavarja a kövérség. Fotók, címlapfotó: shutterstock

 

Gyakran első – vagy második – pillantásra nem felfedezhetők, ugyanakkor végtelenül drámai következményük lehet a pszichikai zavaroknak. Bianca Bauer aggasztónak találja, ha már egy tizennégy éves úgy érzi, elviselhetetlen nyomás nehezedik rá, sőt otthonkerülővé válik, s mindenben csak a rosszat látja. Ez bizony figyelmeztető jel, és komolyan kell venni.

„A helyzet a család szempontjából sem kedvező. A szülőket gyakran súlyos megélhetési gondok nyomasztják, kevesebb figyelem jut a gyermekre. Hogy ez miben nyilvánul meg? Például abban, hogy egyre ritkábban főznek otthon. A gyermek reggeli nélkül indul iskolába, ebédre pedig csak bekap egy szendvicset. Egyszerűen nincs idő és energia a törődésre, az odafigyelésre.”

Az anyagi problémák mellett a technika fejlődése is hátráltatja a szülőket. Harminc éve még nem voltak mobiltelefonok, közösségi oldalak, s a gyerekeknek lehetőségük volt teljesen kikapcsolni. Az orvosasszony egyre gyakrabban diagnosztizál gyermekeknél gyomorbajt vagy túlsúllyal járó magas vérnyomást. A helyzet ugyanakkor nem reménytelen – és itt jön képbe a sport!

 

Az egészségesebb életmódot az egészségesebb táplálkozással lehet kezdeni.

 

„Szerencsére rengeteg osztrák diák egészségesen táplálkozik, és rendszeresen sportol. A diákok csaknem egyharmada tartozik a problémás csoportba. Lássuk be, a heti egy vagy két testnevelésóra nevetségesen kevés. Mindennap legalább egy óra kellene! Ez ellensúlyozná a rengeteg ücsörgést, és talán ösztönözne a további sportolásra. A labda mindenesetre a politikusaink térfelén pattog.”

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Jöhetnek az igazi futóversenyek!
Jéghideg tavak, garantált felfrissülés
Amikor a futóknak alaposan befűtenek
Ferenczi István 126 kilométer előtt áll
Túra az élet-halál harcot vívó hárshoz

Szponzorált tartalom

Vár rád a természet!
Most, hogy végre itt a túraszezon, és te is érzed, hogy nem szeretnéd a szabadidődet sem a négy fal közt, sem a városban tölteni, itt az ideje, hogy átnézd a túrázáshoz használt felszerelésedet, és esetleg beruházz néhány újabb darabra. (x)

Videók

Figyelem, ember a levegőben!
Ilyen kosarat még Jordan sem tud dobni!
Felmászott, majd eggyé vált a vízeséssel

Hegymászás

Kihívás profiknak: gyönyörű és veszélyes
Tényleg, milyen magas a Mount Everest?
Hetven éve új korszak kezdődött

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

Karintiai kirándulás: irány a kemping!
A parazita tesz a távolságtartásra
Jaj, úgy élvezem én…!
Újra virágozhat a fitneszüzlet
Az úszás más lesz, mint eddig volt

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.