AUSZTRIA

Gasztronómiai futás Loipersdorfban

A stájerországi településen tudják, hogyan kell összekötni a kellemeset a hasznossal, s a 17. helyi futóverseny résztvevői a termelői borkiméréseket is meglátogathatják – futás közben.

Immár 17. alkalommal rendezik meg a stájerországi Loipersdorfban a Buschenschank félmaratoni versenyt. Mielőtt felfednénk, mit takar a megméretés elnevezése, tisztázzuk, Loipersdorf nem összekeverendő a burgenlandi (őrvidéki) Lipótfalvával, amely kétségkívül ugyanolyan közel van az osztrák–magyar határhoz, mint „névrokona”, ugyanakkor ne Bucsunál, hanem inkább Rábafüzesnél lépjük át a határt.

 

Nos, a szeptember 29-én, szombaton esedékes Buschenschank félmaratoni különös elegyét kínálja a sportnak, valamint a gasztronómiának. Előnyben vannak a borkedvelők, az útvonal ugyanis borozók, termelői, házi borkimérések (németül: Buschenschank) mentén halad, a célnál pedig a kellemes zene mellé eszem-iszom, dínomdánom vár a résztvevőkre. Megéri tehát indulni, kicsiket és nagyokat, fiatalokat, valamint időseket egyaránt várnak.

 

A loipersdorfi verseny gasztronómiai élvezetet is nyújt

 

Ezekre a távokra lehet jelentkezni:

 

  • 0.5 és 2.5 kilométer: főleg kicsiknek, gyermekeknek, sík, könnyű terepen
  • 5 kilométer: elsősorban hobbifutóknak vagy gyaloglóknak ajánlják
  • 10.8 kilométer: a loipersdorfi termálfürdőtől induló útvonalat emelkedők tarkítják
  • 13 kilométer: a nordic walking szerelmeseinek nevezését várják, négy megálló színesíti
  • 21.1 kilométer: a félmaratoni táv megtétele közben csodaszép kilátás nyílik a „keletstájer Toscanára”

 

A futók mellett a gyaloglók és a nordic walking kedvelői is találnak maguknak versenyszámot

 

A 21.1 kilométeres távra jelentkező felnőttek 27 euróért – csaknem 8700 forintért – nevezhetnek be. Ez elsőre soknak tűnhet, ám ne feledjük, az ár tartalmazza az esti belépőt a termálfürdőbe, ráadásul minden egyes házi borkimérésnél ingyen juthatunk valami finomsághoz. A gyermekeknek és a rövidebb távokra vállalkozóknak természetesen kedvezmény jár, a nordic walking szerelmeseinek viszont 28 eurót kell fizetniük.

 

Több mint 230 éves múlt

A Magyar Konyha magazin beszámolója szerint II. József császár 1784-ben engedte meg, hogy a borászok saját borukat engedély nélkül árulhassák otthonaikban. Azóta virulnak a vidéki borozók Stájerországban, a Buschenschank a turisták és a kirándulók zarándokhelyévé vált. A tartomány borútjain ma már csaknem nyolcszáz vidéki borozó várja vendégeit.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.