Torlódás és felháborodás a sípályák miatt

A vártnál sokkal többen rohamozták meg a karácsony előtt megnyíló ausztriai sípályákat, és ez nem mindenkinek tetszett.

Túlzás lenne állítani, hogy kedvező sajtóvisszhangja volt az osztrák sípályák december 24-i megnyitásának. Ahogy arról a csupasport.hu beszámolt, az ausztriai síterepek még karácsony előtt kinyithatták kapuikat a síelni vágyók előtt, mondván: a szabadtéri sportolást továbbra is engedélyezik, ezért megengedett a síelés, a korcsolyázás, valamint a sífutás is.

Ezen az sem változtatott, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette: december 26-tól ismét átfogó zárlat lép életbe Ausztriában a koronavírus-járvány miatt. Szombaton újra életbe lépett az egész napos kijárási korlátozás, bezártak a boltok. A teljes zárlat január 18-ig tart.

A friss levegő, a szikrázó napsütés azonban sokakat a sípályákra csábított. Talán a vártnál is többeket.

A német Bild című lap felháborodott hangvételű cikkében nehezményezte, hogy miközben Ausztria harmadszor is „leáll”, az osztrák síelők – a képek tanúsága szerint – tesznek a távolságtartásra, és egymás hegyén-hátán várakoznak, hogy felvonóra szállhassanak.

Az osztrák Kronen Zeitung nem tört pálcát az üzemeltetők felett, ugyanakkor elismerte, az összkép valóban alakulhatott volna kedvezőbben is. Több síterephez vezető úton torlódás volt, a parkolók már reggel megteltek. A karintiai Bodentalban szombaton akkora tömeg volt, hogy vasárnap lezárták a sípályát, Semmeringben a szánkópályát zárták le, máshol a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia, hogy „feloszlassa” a tömeget.

A vorarlbergi felvonók vezetője, Andreas Gapp a Bildnek nyilatkozva elmondta, náluk azért voltak olyan sokan, mert a környező síterepeken kevés volt a hó.

„Tanultunk az esetből, és mielőbb a körülményekhez igazítjuk az előírásainkat – magyarázta. – Ezzel együtt kedvező benyomásaim vannak. A síelők FFP2-es szűrőosztályú egészségügyi maszkot viselnek, távolságot tartanak egymástól, és elfogadják a vendéglátásra érvényes szigorú szabályokat.”

Voltak azonban olyan síterepek, amelyek január 7-re halasztották a nyitást. Azzal a feltétellel persze, hogy a szállást kínáló és vendéglátóhelyek kinyithatnak, és vízkereszt (január 6.) után külföldiek is sílécet csatolhatnak az osztrák pályákon.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.