Fitneszversenyen ötvenkilós fogyás után

Dávid Petra öt esztendeje határozta el, hogy életmódot vált, szinte rá sem lehet ismerni. Csaknem fél mázsától szabadult meg, már személyi edzőként dolgozik, s vegánként szerzett ezüstérmet.

Néhány év alatt elképesztő átalakuláson ment át Dávid Petra, akire régi képei alapján szinte rá sem lehet ismerni. A ma már személyi edzőként és életmód-tanácsadóként dolgozó 30 esztendős hölgy öt évvel ezelőtt határozta el, hogy egészségügyi problémái miatt életmódot vált, s bár nagyon kevesen hittek benne, bizonyította, ha valaki igazán akar valamit, képes véghez vinni. Gyökeresen változtatott korábbi kényelmes, egészségtelen életmódján, elkezdett sportolni és egészségesen táplálkozni. Több mint negyven kilót fogyott, felhagyott a dohányzással, fitneszversenyeken indul, s már el sem tudja képzelni az életét sportolás nélkül.

„A két legnehezebb: elkezdeni és nem abbahagyni – de nagyon akartam, és nem lehetett eltántorítani a célomtól – mondta Dávid Petra a Csupasportnak. – Sohasem mertem kihagyni edzést, mert féltem, hogy abbamarad az egész. Az első néhány hónap nagyon gyötrelmes volt, de utána rutinná vált, megszerettem, és elkezdtem élvezni. Motiváltam magam, hogy meg kell mutatnom, jó csaj válhat belőlem. Mindig hallgattam, hogy milyen jó nő lennék, ha fogynék. Egy rosszul végződő párkapcsolat miatt határoztam el, hogy váltani akarok, de fizikailag sem voltam jól, a sok túlsúly cipelésétől nagyon fájt a térdem, egyértelmű volt, hogy valamit tennem kell.”

Az elhatározás tehát adva volt, ám kérdés, miként vágott bele a nagy kalandba.

 

Dávid Petra több mint öt évvel korábban…

 

„Régebben, tizenhét éves koromban anyukám levitt Szalai Bence edzőhöz. Néhány hétig edzettem vele, aztán abbahagytam, és elkezdtem pultosként dolgozni a teremben. Jóban lettünk, s amikor vége lett a rossz párkapcsolatomnak, felhívtam, hogy segítsen.

Biztatott, hogy kezdjek edzeni, és legyen annyi önbizalmam, hogy többet ne bántson senki. Kezdésnek heti ötször edzettem, utána volt, hogy naponta kétszer is lejártam. Később kaptam még egy edzéstervet, de a következőt már én állítottam össze, és az étrendemet is finomítottam. Egyre többet olvastam táplálékkiegészítőkről, étkezésről, edzésről. Minél inkább éreztem a változást, annál lelkesebben olvastam, edzettem, diétáztam.

Korábban sminkesként dolgoztam, és szerencsés voltam, mert rugalmas volt a munkaidőm, de látom, ha valaki nagyon meg akarja oldani, képes beiktatni az edzést az életébe. Olykor éjjel kettőkor kelek, hogy összepakoljam az ételem, ha hajnali munkám van. Olyan is előfordul, hogy este tizenegy után esek haza bevásárlásból.”

 

…s napjainkban, csúcsformában

 

Vallja, hogy a siker hetven százalékban az étkezésen, harminc százalékban pedig az edzésen múlik. Szenvedélye az édes íz, de igyekszik minden ételt egészségesen elkészíteni, ugyanakkor nem tagadja, néha elcsábul.

„Ízletes ételeket eszem, nem veszem észre a hús hiányát. Gyorsabb a regeneráció, és időben többet tudok egyszerre edzeni, nem nehezül el a gyomrom. Igaz, gyorsabban megéhezem, mert a zöldségek nem adnak hosszan tartó teltségérzetet, mint a hús. Nehezebb volt összeállítani a megfelelő étrendet a sportoláshoz és a diétázáshoz. Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy minél hamarabb kezdjék el a sportolást, utólag azt bánom legjobban, hogy nem vágtam bele hamarabb. Életem legjobb döntése volt, sohasem késő életmódot váltani. Ha nekem sikerült, bárki képes lehet rá.”

Az idén vegánként ért el második helyezést az IBFF versenyén, amely hatalmas kihívást jelentett neki. Szerette volna bizonyítani, hogy – a hagyományos testépítőelv szerint – állati eredetű fehérje nélkül is el lehet érni látványos sikert.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.