Ha szeptember vége, akkor sportoló diákok

Az idén is szeptember utolsó péntekén tartják meg az Európai Diáksport Napját. Tizenhárom éve magyar kezdeményezésre indult a program, amely 2015-ben vált nemzetközivé, tavaly pedig már kontinensünkön túlra is eljutott.

A Magyar Diáksportszövetségnek (MDSZ) szeptember 27-én három kiemelt rendezvénye is lesz, a helyszín Eger, Kisvárda és Budapest lesz.

Az Európai Diáksport Napja (ESSD) magyar kezdeményezésre, csaknem tíz év alatt nőtte ki magát nemzetközi eseménnyé. Először, 2015-ben Bulgária és Lengyelország csatlakozott a mozgalomhoz, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy másfél millió diákja vett részt a saját iskolájában diáksportnapi programokon.

2018-ban megdőlt az eddigi rekord, hazánkban 1200 iskola 400 000 gyermeke mozgott együtt az Európai Diáksport Napján, világszerte összesen 29 országban 2.5 millió diák részvételével zajlott az eseménysorozat, amely a kontinensen túl, egészen Makaóig és Chiléig is elért.

Az ESSD ma már a European Week of Sport, azaz az Európai Sporthét egyik legnagyobb sikerű rendezvénye, ennek eredményeként a Magyar Országgyűlés 2017-ben úgy határozott, hogy szeptember utolsó péntekjét a Magyar Diáksport Napjának nyilvánítja.

„A Magyar Diáksportszövetség büszke rá, hogy olyan programot indított el, amely tizenhárom év alatt ilyen népszerűvé vált ország-, Európa- és világszerte, illetve amelynek eredményességét és fontosságát elismerve a politikum úgy döntött, hogy kiemelt napként kerül be az iskolai naptárba” – hangsúlyozta Balogh Gábor, az MDSZ elnöke.

Az Európai Diáksport Napján a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak. Az egyetlen ajánlott programelem a szimbolikus, adott évnek megfelelő futótáv (az idén 2019 méter) teljesítése.

A sportnap célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás és játék élményét. Ebben az évben a mozgás szeretete mellett az egészséges táplálkozás is középpontba kerül.

A fővárosi kiemelt esemény arca a vízilabdázó Fodor Rajmund.

Mint egykori élsportoló és két gyermek édesapja minden lehetőséggel igyekszem élni, hogy a gyerekeknek átadjam a rendszeres mozgás élményét. Fontos, hogy megtudják, mi mindent adhat nekik a sport: örömöt, sikerélményt, erőt, önbizalmat, barátokat. A diáksportnapon hatszáz középiskolással fogok találkozni és egy jót mozogni, a program nekem is nagy élmény lesz” nyilatkozta a kétszeres olimpiai bajnok.

A Magyar Diáksportszövetség tavaly indította el díjazási rendszerét, amelynek keretében minden évben kiemelten díjazza a legszínesebb programokat megvalósító és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat. Az idén sportszerutalvánnyal jutalmazza az első 1200 iskolát is, amely beküldi beszámolóját a diáksport napjáról.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.