Öt tipp: hogyan edz Kilian Jornet?

A világ egyik legjobb ultrafutója, aki nem mellékesen hegymászó is, részletezte, hogyan készül egy ultraversenyre, esetleg egy expedícióra, s mennyire fontosnak tartja a regenerációt is.

Kilian Jornet a világ egyik legjobb és legismertebb ultrafutója, s azzal is elbüszkélkedhet, hogy 2017-ben egy hét alatt kétszer is megmászta a Mount Everestet. A harminckét éves spanyol sportoló a Deporte y Vida online oldalával osztotta meg az edzésmódszerével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Hogyan készüljön, aki a 8850 méter magas Csomolungma megmászására, vagy egy ultrafutó-versenyre készül?

AZ EDZÉSRŐL

„Általában hat-hét óra körül kelek, és egy visszafogott reggeli után az aktuális célomtól függ az aznapi edzés. A hegyekben vagyok néhány órát, vagy két órát edzek sík terepen, ahol elsősorban a gyorsaság javítása a cél. Este futok még egy órát, vagy elmegyek biciklizni. Volt időm kitapasztalni, mi a célravezető. Mindig attól függ az edzésmódszer, hogy hosszútávfutásra vagy hegymászásra készülök-e. Az intenzívebb edzésnapok mellé könnyebbeket is beiktatok, ezeket váltogatom a hét során, de nem ragaszkodom megszállottan az eredeti tervemhez, bármelyik pillanatban változtatok, ha úgy látom jónak.”

AZ ÉTKEZÉSRŐL

„A kalóriákat nem számolom, akkor eszem, amikor megéhezem, mert ez azt jelenti, hogy a testemnek energiára van szüksége. Ez ilyen egyszerű. Versenyeken persze más a helyzet, igyekszem óránként háromszáz kalóriát bevinni, elsősorban gyorsan felszívódó szénhidrátokból. Tészta, rizs, krumpli, kenyér, ezek sem hiányozhatnak az étrendemből, ahogy a zöldségek sem. Ügyelek rá, hogy lehetőleg friss és feldolgozatlan ételeket fogyasszak.”

 

Kilian Jornet

 

A FEJLŐDÉSRŐL ÉS A KERÜLŐUTAKRÓL

„A fejlődés nem mindig egyenletes. Előfordul, hogy hiába készülsz keményen, nem jutsz előrébb, ami nagyon bosszantó. Ilyenkor sokan elkezdenek gondolkodni, hogy hogyan gyorsíthatnák fel a folyamatot, de ez rossz mentalitásra vall. Ez a kerülőút lehet akár a dopping is vagy bármi más. Sokan azt hiszik, ha lefogynak, az kifizetődő, de hosszú távon ez sok problémát szül. Ha valaki könnyebb, kevesebb energiára van szüksége, ezért sokan jó megoldásnak gondolják, csak azt felejtik el, hogy kevesebb energiabevétel mellett az izmok sem fejlődnek, és a csontok is törékenyebbé válnak, arról nem is beszélve, hogy pszichésen is nagy károkat okozhat.”

A HIDRATÁLÁSRÓL

„Alapvetően itt is azt az elvet követem, mint az evésnél. Akkor iszom, ha megszomjazom. Ha valaki nagyon precíz akar lenni, érdemes figyelnie, hogy mennyit izzad egy versenyen vagy edzésen. Megméri magát előtte és utána, majd figyelembe véve a hőmérsékletet nagyjából ki tudja számolni, hogy óránként mennyi vízre van szüksége. De itt is meg kell találni az egyensúlyt.”

A PIHENÉSRŐL

„Tudom, mennyire nehéz megoldani a pihenést, ha az ember dolgozik, és mellette még edzeni is akar. A sport és az edzés során nagy terhelésnek van kitéve a test, utána pihenésre van szüksége a regenerálódáshoz. Ha edzünk, ha keveset alszunk, és napi szinten sok stressz ér minket, a regenerációs idő meghosszabbodik. Általában napi hét-nyolc órát alszom, ami nekem elég, ennyire van szükségem, hogy kipihenjem magam. De a regeneráció nemcsak alvásból áll, pihenni is kell – erre mindenképp időt kell fordítani, hogy hosszú távon eredményesek lehessünk.”

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.