Mennyit ússzunk és fussunk a sütik után?

Ezért az összeállításért nem leszünk népszerűek, hiszen a különböző karácsonyi különlegességek kalóriatartalmát és sportolással történő ellensúlyozását gyűjtöttük össze.

„Ha mindent elhinnénk, amit az interneten írnak, már rég halottak lennénk” – jegyezte meg egyszer mosolyogva egy orvos ismerősöm. Tény, némi fenntartással kell kezelni a különböző információkat, az viszont mégiscsak felháborító, hogy gyakorlatilag nem lehet kikutatni, hány nyamvadt kalóriát égethetünk el a karácsonyfa feldíszítésével – hosszas keresés után leltünk rá a megoldásra, bár abban nem volt sok öröm.

85 kalóriát!

Ennyit égetünk egy nagyjából a félórás fadíszítéssel, ami persze még mindig majdnem kétszer annyi, mint fél óra ajándékcsomagolás vagy sorban állás – ha viszont csak gondolni is merünk a karácsonyi menüre, máris semmivé válik a fadíszítés hatása. A 85 kalória ugyanis nagyjából 10 deka sült édes burgonyának felel meg, de már 10 deka pulykasült is 149 kalória.

Egy kiadós karácsonyi vacsora könnyen lehet 2000 kalória, sőt a családdal töltött ünnepen 4-5000 kalóriát is elfogyaszthatunk, amit csaknem egynapos gyaloglással tudunk kompenzálni.

Persze karácsonykor lehet kicsit bűnözni, de a tányérunkat azért nem muszáj púposra pakolni.

Ennek kapcsán a swimming.org honlap összeállított egy közepesen nehéz karácsonyi menüt. A pulykából, sült burgonyából, zöldségekből, kolbászból, baconből és szószokból álló vacsora 956 kalóriát tesz ki, ami 75 perc úszással dolgozható csak le. Egy szelet karácsonyi sütemény fél óra hátúszást „ér”, egy adag sajt és keksz már háromnegyed óra lassú úszás, a puding, a tészta és a hozzá tartozó öntetek „ellenértéke” is 45 perc, csak éppen gyorsúszásból.

Ha pedig egy átlagos, különböző csokikat tartalmazó dobozt is el akarunk tüntetni, akkor 80 perc úszással számoljunk.

A bikeradar.com oldal ugyanezt az elvet követte, csak itt éppen bringázásra fordították át az étkezést, s bizony, itt is kaptunk néhány érdekes számot. Miden egyes falat pizza öt perc kerékpározással tüntethető el, a kolbászoknál ugyanez a szám nagyobb harapásonként tíz perc, a kis adag földimogyoró pedig 28 percet jelent! Három kiskanálnyi tejszínhab 27 perc, míg egy adag csokoládés mogyoró 55, és inkább ne is számoljunk tovább… A csokipuding 50 percet ér, viszont a friss gyümölcssaláta csak húszat.

Egy pohár pezsgőt nyolc perc futással tudunk „semlegesíteni”

Ha pedig az úszás és a kerékpározás helyett a futást választanánk, akkor a womensrunning oldal nyújt nekünk segítséget, ahol megtudhatjuk, hogy egy pohár pezsgő nyolc perc, 5 deka sózott földimogyoró 27, 10 darab kis csokoládé 31, a sajt-keksz összeállítás pedig már 45 perc futást jelent. Ehhez képest az egy szelet sütemény ellenértékének tekintett 28 perc futás szinte ajándék, a végére meg már csak annyit tennénk hozzá, hogy az 1500 kalóriás – tehát karácsonyi mércével mérve szinte átlagos – vacsora 2 óra 10 perc futást jelentene.

Jó étvágyat, kellemes ünnepeket!

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.