Napi nyolc mérföld futás – negyvenhat éve

Lassan ötven esztendeje minden este a miami strandon éri a Holló becenéven ismert Robert Kraftot, aki egykori újévi fogadalmának megfelelően minden áldott nap csaknem tizenhárom kilométert fut.

„December harmincegyedikén lesz negyvenhat éve, hogy mindennap futok. Gyere, és fuss velem!” – posztolta még karácsony előtt közösségi oldalán Robert Kraft.

A felhívásban semmi ferdítés vagy szenzációhajhászás nincs, mivel a 69 esztendős férfi 46 éve mindennap fut nyolc mérföldet, azaz nagyjából 13 kilométert a miami strandon.

A Holló (Raven) becenéven ismert amerikainak már őszes a haja és a szakálla, de kitartása mit sem kopott azóta, hogy 1974 végén megfogadta, a következő évben minden áldott nap lefut nyolc mérföldet. Az újévi fogadalom azóta is kitart, akkor sem hagyott ki egyetlen napot sem, amikor szögbe lépett, tüdőgyulladást kapott, vagy ételmérgezéssel küzdött. Időközben akadt olyan orvos, aki egészségügyi problémák miatt azt javasolta, ne fusson többet, de nem hallgatott rá. Műtétet is került el azért, hogy ne szakadjon meg a páratlan sorozat.

 

 

Egyébként countryénekesnek készült, szülei elváltak, majd amikor édesanyja újraházasodott, nevelőapja bántalmazta. A nem könnyű fiatalkor közrejátszhatott, hogy be sem fejezte a középiskolát. Las Vegasban és a country hazájában, Nashville-ben is megpróbált befutni; már fiatalon dalszövegeket írt, ám nagyon összetörte, amikor egyik szerzeményével más aratott sikert. Pedig akik ismerik, dicsérik a hangját, a róla készült dokumentumfilmben énekelni is hallhatjuk.

 

 

A csalódottságot és az elkeseredettséget az edzőteremben próbálta pozitív energiává formálni, felépítette magát, hogy képes legyen lefutni nyolc mérföldet. Amikor ezt elérte, úgy érezte, ennél hosszabb távot nem akar megtenni – ez a válasza arra, hogy miért éppen nyolc mérföldet fut nap mint nap.

A Holló 1974. december 31-én kelt életre, amikor azt a bizonyos újévi fogadalmat tette. Megengedve, hogy december 31-ig már nem jön közbe semmi, a férfi 134 408 mérföldet, azaz 215 242 kilométert tett meg 46 év 16 801 nap alatt, tehát több mint ötször megkerülte a földet! Délutánonként fél 6-kor (vagy fél 5-kor, napnyugtától függően) indul útnak, és jöhet akár hurrikán, semmi sem tántorítja el napi penzuma teljesítésétől. Versenyek rajtlistáján azonban biztosan nem találjuk, mert ez ellenkezik a filozófiájával. Szerinte a futás maga a szabadság, ami a gondolataiban nem fér össze például a nevezési díjakkal sem, ennek ellenére senkit sem beszél le az indulásról.

Amolyan miami Forrest Gump lett, különc – vagy inkább híresség, már-már turisztikai látványosság. A sortban, póló nélkül futó férfihez összesen már több mint háromezren társultak egy vagy több futásra. Szívesen veszi a társaságot, és aki megteszi vele a nyolc mérföldet, becenevet kap, illetve felkerül a Raven-listára. Akad, aki időről időre csak azért utazik Miamiba, hogy vele rója a mérföldeket.

A vele foglalkozó honlap óvatosan úgy fogalmaz, övé a világ leghosszabb, egy helyszínen, homokban zajló futósorozata, és valószínűleg senki más nem mondhat magáénak Kraftéhoz hasonló teljesítményt. Hihetetlen kitartása előtt tisztelegve dokumentumfilmet, illetve 2017-ben könyvet készítettek róla. A szerző, Laura Lee Huttenbach magas szinten atletizált, és természetesen csatlakozott a „Hollóhoz” egy futásra – meg is kapta a maga becenevét.

 

 

Az amerikai különlegességét jelzi, hogy – mint az As írta – a világjárvány idején, a tavasszal ő volt az egyetlen, aki futhatott a miami strandon. Ahogyan fogalmazott, akkortájt csak a madarak, no meg a saját, néhány nappal korábbi nyomait látta a homokban.

Bár egyre gyakrabban fáj a háta, és mind görnyedtebben tapossa a homokot, mint mondja: amíg bírja, nem hagyja abba.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.