„Mintha műanyaglevesben úsznék...”

Világszerte egyre nagyobb probléma a környezetszennyezés, nem csoda, hogy több amatőr és profi sportoló is csatlakozott a nemrég útjára indult Trashtag kihíváshoz.

Az interneten rengeteg őrült, és kevésbé őrült kihívás terjed, a népszerűbbekhez általában világszerte több millióan csatlakoznak. Bár sokan elítélik ezeket, pedig mint mindent, ezt is lehet nemes célra használni, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a nemrég útjára indult Trashtag elnevezésű kihívás, amelynek a célja, hogy minél élhetőbbé tegyük a környezetünket.

A lényeg, hogy keressünk egy helyet, tisztítsuk meg a szeméttől, és készítsünk egy fényképet előtte, valamint utána. Sajnos a legtöbb esetben igencsak látványos a különbség, azaz általában van mit eltakarítani.

És hogy mi köze mindennek a Csupasporthoz? Nos, a túrázás, a futás, a hegymászás vagy épp a vízi sportok szempontjából sem mindegy, mennyire szennyezett környezetben gyakoroljuk őket.

A sportolás élvezeti értékét is jelentősen csökkenti a szennyezett terep, arról nem is beszélve, hogy egészségügyi szempontból sem éppen ideális.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Trashtag Challenge-hez több amatőr és profi sportoló is csatlakozott. Köztük van például a spanyol sárkányhajós, Rita Arnaus, aki Venezuelában edzés után gyűjtött szemetet, és megdöbbenten tapasztalta, mennyire szennyezett a víz és a part.

„Sokkoló élmény volt. Az, hogy én szedtem össze az eldobált szemetet, még inkább rádöbbentett, mekkora probléma a műanyagszennyezés a világban. A legszebb helyek tele vannak szeméttel. Elmentünk egy szigetre, ahol nem lakik senki, és bár első látásra tisztának tűnt, fél óra alatt megtelt a szemeteszsákunk. Ha változást szeretnénk, akkor a napi szokásainkkal kell kezdenünk. Én mindig egy acél termosszal utazom, nem használok szívószálat, a bevásárlás során próbálok minél kevesebb műanyagzacskót használni, és természetesen szelektíven gyűjtöm a szemetet. Mindenkit arra bátorítok, hogy menjen ki a hozzá legközelebbi partra, és nézze meg, milyen gyorsan megtelik egy zsák szeméttel” – írta a közösségi oldalán.

Hasonló tapasztata volt Rebecca Gillmore-nak, a brit szörfös videója villámgyorsan elterjedt a közösségi oldalakon. Valóban sokkoló a felvétel, amelyen Bali szigetén negyven másodperc alatt gyakorlatilag teljesen megtelik a szörfdeszkája szeméttel. Ahova nyúlt, szinte mindenhonnan kihalászott valamit.

„Nem hiszem, hogy a videó képes átadni, valójában mennyire szennyezett volt a víz. Olyan volt, mintha egy műanyaglevesben úsznék. Általában az óceánban mindig közelebb érzem magam a természethez, ám ezúttal alig vártam, hogy végre kijöhessek a vízből” – mondta.

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Elszállt a kuplung, elesett futás közben, nem volt erő a lábaiban – mégis megnyerte a 12 órás ob-t
Imádja az edzéssel járó endorfinlöketet Jon Bon Jovi
Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.